Az amerikai birodalom hanyatlása

Bakancslistához adom
Le déclin de l'empire américain
18 éven aluliak számára nem ajánlott kanadai vígjáték, 103 perc, 1986

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

A történelemben három fontos dolog van: számok, számok és számok. A történelem nem vizsgálható erkölcsi szempontból. Emberi jogok, igazság és az együttérzés mind idegenek a történelemtől, állítja a film egyik főszereplője, Pierre a történelemtanár. Ami sokkal inkább foglalkoztatja és leköti érdeklődését, hogy vajon a női nem mennyiben felelős az amerikai birodalom hanyatlásáért? Az 1986-ban készült kanadai kultfilm főszereplője négy történelemtanár és a négy feleség. A helyszín egy fitneszterem, amely a nők terepe, illetve egy vidéki ház konyhája, ahol a férfiak gyülekeznek. A férfiak a nőkről, a nők a férfiakról beszélnek, ami közös a beszélgetésekben, azok a felmerülő témák (szexuális igények, szokások és élvezetek), illetve az, ahogyan beszélnek ezekről a dolgokról. Egyikük sem különb a másiknál, ha a szexről, vagy a másik nemről van szó, főleg, ha nők és férfiak külön, kisebb csoportba szerveződve boncolgatják eme kardinális kérdéseket. Van olyan feleség, aki az olaszokra és a mexikóiakra esküszik, miközben a férfiak a fiatal és zsenge tomporokról tartanak filozófiai eszmefuttatásokat a konyhában, ahol éppen tésztát gyúrnak. A történet ott kezd izgalmassá válni, amikor a négy feleség meglátogatja a férfiakat a vidéki házikóban, és a különböző gondolatok összefonódnak a házasság szent kötelékében. Birtoklási vágyban szenvedő, hataloméhes férfiak és a kiismerhetetlen, érzékien vad, örökké elégedetlen női nem egy nem éppen tipikus korban és társadalomban. Merész alkotás, merész poénokkal és humorral fűszerezve.

A filmet a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára jelölték 1987-ben, valamint elnyerte a New York-i Filmkritikusok Szövetségének és Cannes-ban a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének díját.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
verda 2013 ápr. 15. - 02:10:41 Előzmény Wolfskin
Köszi, már féltem, hogy senki sem tudja. Bár sejtettem, hogy valami ilyesmi. Jobb lesz, ha ennek fényében újra nézem.
Wolfskin 2013 ápr. 04. - 23:12:14 Előzmény verda
én filmklubban láttam, de nagyjából ugyanerre jutottunk: http://www.filmvilag.hu/xista_frame.php?cikk_id=4287
offtopic
_Enzooka_ 2012 jan. 21. - 15:59:12
Tudjátok hol van a New York palota? Erzsébet krt. 9-11... ilyen nincs :)))
verda 2012 jan. 21. - 00:49:59
Remélem, hogy valaki idetéved és olvassa ezt a hozzászólást :D
Én azt kérdezném, hogy mi volt a filmnek a mondanivalója? A kommentek alapján láttam, hogy mély tartalma van, de-biztos bennem van a hiba- nem láttam mást, mint 8 embert, akik arról beszélgetnek, hogy ki, mikor, kivel és hogyan k*rt félre. Mi volt az a mély tartalom, amirõl én lemaradtam?
alex4427 2010 febr. 13. - 23:36:30
Händel mûvek alapján.
10/10
rocksámán 2010 febr. 13. - 02:17:34 10/10
Ma néztem meg sokadszor életemben de ugyanolyan élvezetes volt mint sok sok évvel ezelõtt elsõ alkalommal.Kötelezõ darab mindenkinek,bárhol,bármikor adják,MEG KELL NÉZNI!
telepim 2008 febr. 11. - 14:48:55
Az egyik legõszintébb és legszórakoztatóbb film a házasságról. Szerintem aki még elõtte van (mármint a házasságnak) semmiképpen ne nézze meg. Aki meg már jó régen benne van, igazat ad a megállapításomnak.
Repuci 2008 febr. 10. - 00:08:08
ezert utalom en a hazassagot.remalom.
Repuci 2008 febr. 09. - 23:49:51
nem is 1ccer maradtam tatott szajjal:van itt minden 1 horda poligam misoge'n, valogatos,naiv felesegek es perverz szokasok,amiket azert csinal az ember mert jo dolgaban nem tudja mihez kezdjen.erdekes,es eszkuszom tobbet pletyklanak a pasik:)) az egesz filmebn es az ideologiajuk,az asztan csucs.... en szivem szerint feminista vagyok es az is maradok.