Az aranyember

Bakancslistához adom
magyar romantikus kalandfilm, 61 perc, 1918

Értékelés:

19 szavazatból
Szerinted?

Jókai legkedvesebb regénye, melynek témáját gyermekkori komáromi élményeiből merítette, a 19. század elején játszódik. Hőse, a bátor, tehetséges dunai hajós, Tímár Mihály egy a török birodalomból menekülő dúsgazdag görög kereskedő kincseihez jut, nem egészen egyenes úton. A kereskedő serdülő leányát, aki mit sem tud a kincsekről, fölnevelteti és feleségül veszi, hogy elégtételt adjon neki, s a maga lelki egyensúlyát is helyreállítsa. Házassága azonban boldogtalan: hiába akar folyvást növekvő gazdagságával, sokféle sikeres gazdasági vállalkozásainak gyümölcsével mindent megadni az asszonynak, csak a hála és rokonszenv szálai kötik össze őket. A pénzre és a pénzszerzésre alapozott polgári világtól megcsömörlött férfi az Al-Duna egy dús termékenységű, rejtett zugában a Senki szigetén ismeri meg a boldogságot egy társadalmon kívül élő fiatalasszony, Noémi mellett. Végül belefárad a kettős életbe, eldobja vagyonát, eltűnik az emberek elől, hogy ebben a világon kívüli boldog édenkertben élje le hátralévő életét kedvesével.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Szereplők

Tímár Mihály
Krisztyán Tódor
Ali Csorbadzsi
Teréza mama
Brazovicz Atanáz

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
napraforgó 2022 jan. 22. - 15:24:19
Vicces a szereplők túlzó mimikája, meg ahogy a kezükkel kapálóznak, hogy az érzelmeiket kifejezzék.
Beregi Oszkár (Timár Mihály) állandóan rosszkedvű, szplínes arca nagyon fura. De Noémi szemforgatásai is meglehetősen túlzó.
Sadenal 2014 nov. 02. - 16:41:58
Furcsa volt az elsõ magyar filmet látni, meg érdekes hogy a 62-es verzióhoz képest mennyiben másként hatott.


6/10
adamnagysweetmovie 2011 szept. 03. - 16:53:24
Nagyon jó, fordulatos film. Egyik karakter sem makulátlan, ez különösen életszerûvé teszi. Az expresszionizmust elõlegezõ világítás is erõs atmoszférát teremt. A Filmarchívum DVD-jén mindhárom változatot fenn találjátok.
Varga Ferenc 2010 febr. 16. - 07:53:53
Nagy örömmel venném és szerintem nem csak én, ha megismételnék! Szeretném felvenni!
Flóra_kisasszony 2010 febr. 14. - 12:07:35
Kimaradt, hogy némafilm.