Az élet temploma

Bakancslistához adom
magyar ismeretterjesztő film, 53 perc, 2015

Értékelés:

9 szavazatból
Szerinted?

" Még ha száz esztendeig is fog tartani a trianoni gonoszság, még akkor is csak Magyarországnak fogjuk nevezni a Kárpátok koszorújában azt a területet, amely ezer esztendeig a mienk volt, és feltétlenül a mienk a természettörvények következetességével./.../ A teendők legfontosabbika, a legelső, amit minden körülmények között tennünk kell, az a haza alapos megismerése." - Prof. Cholnoky Jenő: Magyarország földrajza 1929
Jelenleg Magyarország jelentős vízgazdálkodási problémákkal küzd. Volt azonban a Kárpát-medencének egy sajátos vízrendszere, amely az árvizek csapdába ejtésével, szétterítésével kiegyenlítette az aszályos és áradásos időszakokat. Ez volt az Árpád-kori öntözéses gazdálkodás, majd az ártéri gazdálkodás. Nagyon gazdag volt a haszonvétele, melynek három feltétele volt: az áradó folyók megléte, a magas erdősültség és a csatornarendszert fenntartó ember munkája. Azé az emberé, aki magát e tájon Isten teremtő munkája folytatójának tekintette, a Kárpát - medencét pedig az élet templomának.
Ez a gazdálkodási mód egyben minta és kiinduló pont lehet korunk természettel együttműködni kívánó modern mezőgazdálkodási módszerei számára.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
ataki 2019 ápr. 14. - 20:09:10 10/10
Az élet temploma – tájgazdálkodás, ártéri gazdálkodás, öntözéses gazdálkodás
https://www.youtube.com/watch?v=wpVrdqrZ5cw
Szerencsére megtaláltam.
Figyelmébe ajánlom a téma iránt érdeklődőknek és Az Illetékeseknek!
10/10
Sikora 2016 márc. 12. - 15:24:15 10/10
Köszönet a film készitõinek. Nemrégiben még csodálattal néztem a XIX. századi folyószabályozásokat a nagycenki Széchenyi múzeumban egy korabeli térképen. Ennek a filmnek köszönhetõen megváltozott a véleményem és az egész nézõpontom is a kérdésrõl. Remélem, hogy lesz annyi összetartó erõ a magyarságban, hogy nem rövidlátóan, hanem a a jövõt is figyelembe véve fog változtatni a mai tájgazdálkodási személeten.