Az Occidens gazdaság-filozófiai dilemmái

Bakancslistához adom
Commanding Heights: The Battle for the World Economy
amerikai ismeretterjesztő filmsorozat, 54 perc, 2004

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Megjött a XXI. század, mégsem tudjuk, mire számíthatunk szeptember 11. után a világgazdaságban. A sorozat egy könyvsiker alapján készült, Daniel Yergin és Joseph Stanislaw, 2002-ben igencsak felbolygatta a közgazdaságtudomány elméleti művelőit: hogyan is működik a világgazdaság a XXI. század hajnalán, s melyek azok az okok, amelyek még a XX. századból erednek.
Hajnal István történész nevéhez köthető az Occidens elnevezés, amely a közel ezer éves római birodalom bukása után létesülő európai kulturális és politikai létformát hivatott összefoglalóan jelölni. Az azóta eltelt 1500 év alatt ez a régió - nem utolsósorban az Amerikai Egyesült Államok közreműködése révén - az egész világra kiterjedően meghatározó volt kultúrájával, gazdaságával, életmodelljeivel. Ez a sorozat arra vállalkozik, hogy áttekintse az utóbbi száz évnek azokat az - elsősorban gazdasági területre - fókuszáló kérdéseit, amelyek eredményeként létrejött a globális piac, majd az a fenomén, amelyet összefoglalóan csak globalizációnak ismerünk.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

narrátor hangja

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
adamnagysweetmovie 2013 okt. 24. - 11:47:51
Érdekes, közgazdászként is elég pontos, de kis erõfeszítéssel simán követhetõ.
Jó lenne a gazdaságtörténet alapfolyamataival mindenkinek tisztában lennie, talán kevesebb baromságot lehetne bedumálni a zembereknek.