Az utolsó kolomejka

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm, 76 perc, 2008

Értékelés:

11 szavazatból
Szerinted?

Técső, a hajdani koronaváros a történelmi Máramaros vármegye kellős közepén fekszik. Itt évszázadok óta számos nép él együtt - a magyarok mellet ruszinok, szlovákok, románok, cigányok - és itt élt a negyvenes évekig Közép-Európa legnagyobb lélekszámú falusi zsidósága is. A Técsői Banda, melynek tagjai ruszin ajkú cigány zenészek, mindezen népek muzsikáját ismeri és játszani képes. Autentikusak, azaz a színpadi rutin nem érződik játékukon. Zenéjük igazi terepe ma is a lakodalmak, falusi bálok kocsmai mulatságok világa. Napjaink állapotai mégis színpadra kényszerítik őket - ott is derekasan helytállnak. Utódlásuk enyhén szólva nem megoldott, az általuk birtokolt és képviselt csodálatos gazdagság sírba száll velük. A film két évük fontosabb állomásait rögzíti. Végigkíséri fellépéseiket, életüket.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
ekanai 2009 aug. 16. - 22:58:41 10/10
Én dolgoztam is velük, nem gyengén nyomják. Õk igazi zenészek, akik érzéssel játszanak. Ja és a jó értelemben véve lelõhetetlenek, ha egyszer elkezdik :)
10/10
zsuti 2009 jan. 14. - 04:12:15 10/10
Na ez már igen! Le a kalappal elõttük! Valóban bámulatos tudást halmoztak fel de nemcsak a zenében, hanem nyelvtudást is. Ahogy elnéztem õket, mindenféle néppel szót tudtak érteni. A zenéjük meg egyszerûen fantasztikus. Igen elszomorító, hogy mindez el fog tûnni. Hát valóban minden a pénz?
szevia 2009 jan. 13. - 21:25:28
Csudásak voltak!! Pedig nem is volt szándékom nézni, véletlenül akadtam a mûsorra és ott ragadtam.És a fényképezése is a dokufilmnek, lebilincselõ és magával ragadó képek, méltó párja, tükre a zenének.
vi_zi 2009 jan. 13. - 20:58:19
Nagyon jó dok.film, mellesleg a zenéjüket is szeretem A Bandának.
A számomra legjobb dok.filmek, a Duna Tv-n, és az m2-n vannak. Ha csak lehet megnézem mindet!!!!!