Better Call Saul

Bakancslistához adom
amerikai drámasorozat, 60 perc, 2015

Értékelés:

121 szavazatból
Szerinted?

A "Better Call Saul" a Breaking Bad előzménysorozata, amely hat évvel a Breaking Bad cselekménye előtt játszódik. Főszereplője Saul Goodman (Bob Odenkirk alakítja), az ő drámai karakterváltozását kíséri végig a tízrészes sorozat, mielőtt Walter White ("Breaking Bad") ügyvédévé lépne elő.

A sorozat első epizódjában még Jimmy McGillként ismerjük meg a főszereplőt, később változik csak át úgy a neve mint saját karaktere Saul Goodmanre. Jimmy jelentéktelen kis ügyvédként dolgozik, mindennapos küzdelmet folytat a megélhetéséért. Jimmy mellett, de sokszor ellene dolgozik mint rendőr, később magánnyomozó Mike Ehrmantraut - az ő karaktere szintén a Breaking Bad sorozat egyik kulcsfigurája.

Évadok:

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Golden Globe-díj

    2016
    Legjobb televíziós sorozat - drámai kategória - legjobb színész jelölés: Bob Odenkirk

Hozzászólások

Szerinted?
tesz-vesz 2023 jan. 16. - 11:46:26 Előzmény Mike088
én nem így emlékszem, de majd megnézem újra végét
7/10
Mike088 2022 dec. 06. - 21:52:46 7/10 Előzmény tesz-vesz
Neked nem tűnt fel, hogy a kedvező vádalku helyett végül mindent bevallott és 86 évre ítéltek. Ez sokkolt le kb mindenkit (engem is) a végére.
brigcike 2022 dec. 06. - 21:49:25 Előzmény tesz-vesz
a végén visszavonja.
tesz-vesz 2022 okt. 31. - 00:02:15
Nem ertem h legyen kerdes sokaknak h melyik a jobb. A bb vagy a bcs?
A bcs fele attekerheto es teljesen felesleges.
Hianyzik a tortenet. Borzalmasan latszik
tesz-vesz 2022 okt. 30. - 23:59:24 Előzmény Mike088
Nem vallallta be a 86 evet. Ha nem tunt fel . Lealkudta 6 evre kb.
gmanarts 2022 aug. 28. - 18:21:34 Előzmény Steel Peter
A BrBa valóban cselekmény szempontból erősebb, de ez nem feltétlenül hiba a BSC oldalán. Amiben ez az előzménysorozat különösen jó az a karakterdráma. Persze Walter sztorija sem gyenge e téren, viszont a történet íve, azon bizonyos átalakulást sürgető jelenlét miatt a BCS-hez képest sekélyesebbé teszi a drámát. A Breaking Bad felütése ugyan ötletes, de a fordulatai közhelyesebbek. Jesse szála a függőséggel, Jane túladagolása, Skyler és Walter hányattatott házassága, persze kimagasló élmény nyújtanak, de Jimmy és Kim viszonya, Mike sajátságos küzdelmei, valamint az alvilági figurák üzelmei elemelve a BCS-t a cselekményközpontúságtól egy jóval kiforrottabb, érettebb és eredetibb karakterrajzzal szolgálnak. Látszólag kevesebbet kap a néző: nincs borzalmas betegség, látványos leszámolások, de a szereplők lelkében zajló folyamatok bármennyire is finoman és észrevétlenül ábrázoltak, mégis sokkal inkább az emberbe marnak, mint az inkább brutalitásra, nyílt adok-kapokra és megszokottabb gengszterromantikára építő anyasorozatnál. Hétköznapibb problémák, a párkapcsolat kihívásai kerülnek terítékre, a reakciók pedig emberibbek, mert kevésbé szélsőségesek, ennek köszönhetően a BCS egy jóval kimerítőbb áttekintést nyújt a jó és rossz témakörében, valamint a társadalomkritikája is kimunkáltabb.
7/10
Mike088 2022 aug. 21. - 23:13:07 7/10 Előzmény nick név
Hát most, hogy így belegondolok a BB lezárása után nem lepődök meg ezen a döntésen. Ott sem számítottak rá sokan, hogy Walter halálával zárul a sorozat.
9/10
danek87 2022 aug. 20. - 19:04:49 9/10 Előzmény Steel Peter
"a BB esetében senki se tudta, hogy melyik karakter hol fog kikötni, míg a Saulnál nyilvánvaló, hogy Gus Fring,Mike és a címadó szereplő nem halhatnak meg, "

Mondjuk én ezt nem tekintem hibának,egy előzménysorozat esetében nyílván ilyen szempontból behatároltabb a meglepetésfaktor,értelemszerűen a BB-ből megismert karaktereket nem kellett félteni,hisz tudtuk a későbbi sorsukat.


"azokat a karaktereket valamilyen formában ki fogják a írni a sorozat végére, akik nem szerepelnek a BB-ben"

Igen,viszont a hol és a mikor okozhat(ott) meglepetést.Hozzáteszem ,én még nem láttam a hatodik évadot,így nem szeretnék spoilerbe belefutni



Ez az akció-reakció dolog érdekes amit említesz,nekem nem tűnt fel hogy kisebb súlyú volna a BCS-ben...
6/10
Steel Peter 2022 aug. 20. - 18:18:56 6/10 Előzmény danek87
Mikor azt írom, hogy vontatott akkor nem feltétlen arra gondolok, hogy nincs benne elég akció hanem arra, hogy a Breaking Bad sokkal görülékenyebb szállította a konfliktusokat, az akció-reakció elv sokkal jobban működött. Ami valahol érthető is hiszen Vince Gillian elmondta, hogy a BB az átalakulásról szól, míg a BCS annak meghiúsulásáról, Walterből egy teljesen más karakter lesz a sorozat végére, mint aki volt. Jimmy pedig a sorozat végére is Jimmy marad, akinek bár minden kísérlete kudarcot vall a tisztességes civil életre, morálisan mégis szürke marad egyszerre él benne egy Lalo és egy Howard.
A BB sokkal ügyesebben játszott a reakciókkal, tehát ha nem is volt akció konfliktust szolgáltatott a reakció, Walter felesége rájön, hogy a férje drogot árul erre válaszul Skyler lefekszik a főnökével, Jane halála és apjának a gyásza közvetett módon katasztrófát idéz elő, Hank lövöldözése után PTSD-ben szenved, nem csak az események szolgáltattak sztorit, de az is ahogyan azokra a karakterek reagáltak.

Másik nagy hátránya a sorozatnak, hogy a BB esetében senki se tudta, hogy melyik karakter hol fog kikötni, míg a Saulnál nyilvánvaló, hogy Gus Fring,Mike és a címadó szereplő nem halhatnak meg, ami feszültségfokozás szempontjából nem túl kedvező, illetve azt is lehet tudni, hogy azokat a karaktereket valamilyen formában ki fogják a írni a sorozat végére, akik nem szerepelnek a BB-ben. Annyira pedig nem érdekes vagy újszerű a történet, hogy az előzménysorozat mivoltából fakadó hátrányait ledolgozza.
cybelle 2022 aug. 20. - 08:36:38
Szerintem indokolatlanul elnyújtották,három évad pont elég lett volna belőle. BB nekem jobban tetszett.10/7
9/10
nick név 2022 aug. 19. - 22:44:48 9/10 Előzmény Mike088
-- spojleres --
Ha az emlékezetem nem csal, nem akarta védeni Kim-et, hiszen neki jogilag (kivéve a magánvádas Howard-ügyet, de az más tészta, hiszen Jimmy tárgyalása nem arról szólt) nem volt félnivalója. Ezt azért tette, hogy bizonyítson neki, hogy Kim lássa rajta, hogy ő is vezekelni akar és hogy újra közelebb kerülhessenek egymáshoz lelkileg. Az önfeláldozás egy mondjuk úgy lírai formája. A készítők részéről pedig így nagyobb a várt hatásfok, igen. De a lealjasodást kellett volna jobban kidolgozni, vagy, nem pontosan arra elmenni.
-- spojleres vége--
7/10
Mike088 2022 aug. 19. - 22:31:43 7/10
Szerintem a végén is jó epizódok voltak, bár ez a záró epizód kicsit sokkolt.

SPOILER: Nektek mi a véleményetek arról, hogy bevállalta a 86-évet csak azért, hogy tiszta vizet öntsön a pohárba -vagy talán Kimet akarta így védeni? Pedig remek váldalkut harcolt ki magának. Talán a sorozatkészítők akarták ezt az utolsó sokkoló csavart belecsempészni,mivel úgy is lezárták a történetet.
Mindenesetre a repülőgépes jelenetnél érezni lehetett, hogy ez van a levegőben.
VÉGE

Nálam minden igyekezet ellenére nem üti meg BB szintjét, ott mind a karakterek mind a köré épített családi dráma sokkal ütősebb volt. De még így is egy kis nosztalgiafaktorral erős
7
9/10
nick név 2022 aug. 19. - 21:52:26 9/10
8->9

Amikor a szerelem találkozik a tehetséggel és a szándékkal, a jó helyen a jó időben. Avagy Jimmy Saul-lá, majd a mélyponton ismét önmagává változásának története.
Bajban vagyok mert nagyszerű sorozatnak tartom, sokkal-sokkal jobbnak, mint az elődöt, de jelenleg a csalódás kering bennem. A "filmértők" majd biztosan elmondják, hogy ez milyen szép és emelkedett, hogy ez így volt jó és tökéletes, bennem inkább csak űrt hagyott. Az utolsó 4 epizódról beszélek, odáig szinte hibátlan az évad, de onnan... Persze lehet mondani, hogy így, ezzel a lezárással realistább lett és valóban, ugyanakkor patetikusabbá is vált, ami szerintem nem áll jól neki. Ebben a formában biztosan nem. A Hotline Miami 2-s és a Memento-s megoldások tetszettek (máshol talán sznoboskodásnak tartottam volna, de itt nem ébresztettek bennem ilyen benyomást), viszont az elnyújtott, mégis összecsapottság érzetét keltő lezárás zavart. Egyszerűen elvesztett az utolsó pár részre, ez az igazság.
Azt mindenképpen meg kell adni, hogy a profi sorozatok óceánjában ez az alkotás nem pusztán "profi", kiemelkedő, minden értelemben. Az utolsó 4 epizódtól eltekintve ez a széria olyan, mint egy évelő virág, egyre szebb és szebb lesz az idővel, ahogy kinyílik, évről-évre. Már az első évadban is voltak igen jó pillanatok, azonban őszintén megvallva az még nem tetszett nagyon, viszont idővel egyre inkább behúzott a világába és teljesen megszerettem. Igazi dráma volt, olyan karaktereket, helyzeteket és érzelmeket volt képes megjeleníteni, átadni, mint kevés más sorozat, és ez nagy érdem. Ez a sorozat az, ahol az "USA" címke nem hátrány a szememben, ahol vállalható tartalma van.
A 9-es és a 8.5-ös között vacillálok, de a nem akarom, hogy a pillanatnyi kedvem miatt igazságtalanul lefelé torzítsak, így 9 lesz, maximum később helytelenítem majd és lejjebb viszem.

9/10
danek87 2022 aug. 19. - 16:40:50 9/10 Előzmény Steel Peter
"Végig az volt az érzésem, hogy valami nagyon magától értetődőt mesélnek el Saulról rendkívül vontatottan és szájbarágósan."

Mondjuk a Breaking Bad sem épp adrenalinhullámvasút.
6/10
Steel Peter 2022 aug. 19. - 16:31:50 6/10
Bevallom a 4. évadnál elengedtem a sorozatot. Nekem eleve az nem tetszett, hogy Saul köré egy mély karakterdrámát próbáltak építeni, miközben eredetileg Saul csupán egy szórakoztató,komikus elem volt, kis túlzással a drogbirodalom udvari bohócának számított és sokszor pont az jelezte, hogy a feszültség a tetőpontjára hág, hogy már Saul számára is komollyá válnak a dolgok. Ehhez képest a BCS-ben a karakterből kivonták a humort és azt felcserélték egy magánéleti, jogi drámára miközben futattak mellette egy bűnügyi drámát, utóbbival kapcsolatban pedig sajnáltam, hogy a BB kaotikus vadnyugati világát leegyszerűsítették egy Salamanca-Gus Fring sakkjátszmára. Szívesebben láttam volna Jack és Declan bandájának a háttértörténetét, mint az eredeti sorozat szereplőinek a céltalan kameóit.
Végig az volt az érzésem, hogy valami nagyon magától értetődőt mesélnek el Saulról rendkívül vontatottan és szájbarágósan.
Amennyire lehetett pótoltam az utolsó két évadnak a főbb történéseit és egyértelmű, hogy a záróévadokra sokat fejlődött a sorozat, de még így is azt mondom, hogy egy olyan történetet meséltek el 6 évadban amit 3-ban összelehetett volna foglalni. Vince Gillian javára írandó, hogy szeret a szimbólumokkal és a színekkel játszani, de mivel a szimbólumok is csak ugyanazt szajkózzák, amit a történet százféleképpen előad, konkrétan a karakterek ingadozását a törvényes és törvénytelen élet között, így többlettartalom nélkül a szimbólumok is banálissá válnak. Nem beszélve arról, hogy a Breaking Bad zeneileg is ezerszer erősebb volt, amit ügyesebben használtak fel a történetmeséléshez.


A Breaking Bad a Better Call Saul nélkül is egy 9.5-ös show míg a Better Call Saul a Breaking Bad nélkül egy 5-ös sorozat, BB nosztalgiával együtt 7-es.
9/10
danek87 2022 máj. 21. - 16:08:35 9/10
Következő részben már vendégszerepel Bryan Cranston Walter White-ként.Kiváncsi leszek hogy oldják meg ,hogy a BB-ből már ismert karakterekkel nem lehet elvileg közös jelenete.
7/10
sawyerx 2022 máj. 19. - 09:29:12 7/10
Sorozatjunkie-n szoktam a részek után véleményt írni, röviden az új évad: csalódás.
Sok feleslegesen elnyújtott művészieskedés, Saul szála nagyrészt háttérbe szorul a kartell miatt, ráadásul a korábbi két rész egy nagy időhúzás volt. A következő rész már félévadzáró lesz és egyáltalán nem érzem úgy, hogy haladtunk volna érdemlegesen a cselekményben, Nacho szálát leszámítva. Remélem, hogy hétfőn beérjük az első időugrást és beköszön a végén a két klasszikus BB szereplő :)
Ja és Gus mutogatása nálam kezdi elérni azt a hatást, hogy előzetesen kiherélik, mielőtt elérné a BB-s kifinomult, nyugodt úriember stílusát. Nehezen hihető, hogy ennyit mutatkozik nyilvánosan Salamancáékkal és egyéb rosszfiúkkal, a DEA pedig még csak összefüggésbe sem hozza velük.
9/10
danek87 2022 máj. 18. - 12:53:46 9/10 Előzmény itsme1
Valószínűleg ez csak a vihar előtti csend.Gilligan tudatosan építi a sztorit hogy valami nagyot durrantson a fináléra.
7/10
itsme1 2022 máj. 18. - 10:14:09 7/10
Így, a hatodik évadra ellaposodott, de az első néhány évad igazán eredeti.
7/10
Mike088 2021 nov. 16. - 00:22:36 7/10
Várom az új évadot, kíváncsi leszek mi történt Salamancával és hogyan vonta ki magát Saul a forgalomból. Úgy olvastam ez az utolsó évad lesz,
Összes hozzászólás