13 spin-off a szerethetőtől a feleslegesig

Nem minden mellékszereplőben van egy önálló történet.

Ha egy filmben vagy sorozatban olyan mellékszereplő bukkan fel, amely nagy népszerűségnek örvend, vagy saját történetszálért kiált, gyakran önálló alkotásban teljesedhet ki. Ezt jelöli a spin-off (vagyis oldalhajtás) kifejezés. 13 ilyen művet szedtünk össze, és állítottuk sorba őket aszerint, érdemes volt-e egyáltalán hozzányúlni a karakterhez.


1. Better Call Saul (2015-2022)

Forrás: Netflix

 

A Breaking Bad (tudjuk, van magyar címe, de az kb. annyira kínos, mint hogy Erőszakik lett az In Bruges-ből) simlis ügyvédjének önálló szériája akkora siker lett, hogy hat évadig húzta, és ez nem csak a remek forgatókönyvnek, hanem a címszereplőt alakító Bob Odenkirknek is köszönhető, aki nem csak kiváló komikus, de drámai szerepekben is feltalálja magát. A Better Call Saul kiváló példája annak, amikor egy spin-off nem azért készül el, hogy még egy bőrt lehántsanak a sikerről, hanem az alkotók tényleg látnak fantáziát a karakterben.


2. Rosaline (2022)

Forrás: Disney+

 

A Disney+ jó érzékkel találta meg azt a Shakespeare-karaktert, aki tényleg megérdemel egy önálló filmet. A leghíresebb szerelmi tragédia legnagyobb áldozata ugyanis nem Rómeó és Júlia, hanem Róza. Ő az, akiért a színmű elején Rómeó szíve repes, majd mikor meglátja Júliát, mintha Róza sosem létezett volna. Lőrinc barát még korholja is érte, mire a tragikus szerelmes csak ennyit mond: “Rózának már varázsa nincs felettem, / Nevét atyám, s az átkom elfeledtem”. Hát, kösz szépen! A Rosaline okosan használja fel az irodalmi alapanyagot, miközben könnyed humorral szolgáltat igazságot a világirodalom egyik elfeledett szerelmének. (Érdekes, hogy a magyar verzió egy darabig Róza címen futott – a streamszolgáltató leírásában még mindig így található –, aztán mégis visszaálltak az eredeti Rosaline-re.)


3. Ragadozó madarak (és egy bizonyos Harley Quinn csodasztikus felszabadulása) (2020)

Forrás: Port

 

Joker barátnője a saját útját járja. A már önmagában izgalmas szituációt a 2019 óta futó Harley Quinn animációs sorozat is feldolgozta, filmként viszont egyértelműen Margot Robbie játéka viszi a prímet a címszerepben. A Ragadozó madarakat azért is érdemes kiemelni, mert a 2016-os (!) Suicide Squad - Öngyilkos osztag csúfos bukása ellenére az alkotók - és a közönség - meglátták a fantáziát Harley Quinnben.


4. Logan - Farkas (2017)

Forrás: port.hu

 

Rozsomák, vagy filmbéli nevén Farkas már az X-Men képregényekben is az egyik legnépszerűbb karakter volt, nem csoda, hogy három önálló filmet is kapott (X-Men kezdetek: Farkas, 2009; Farkas, 2013; Logan - Farkas, 2017). A Logan a szuperhős időskorát énekli meg, de már nem kell soká nélkülöznünk, hiszen a Deadpool harmadik részében visszatér, ráadásul ismét Hugh Jackman alakításában.


5. Az oroszlánkirály 3. – Hakuna matata (2004)

Forrás: PORT

 

Az animációs film eredeti címe: The Lion King 1 ½ , ami jóval találóbb, hiszen a két jóbarát, Timon és Pumbaa Az oroszlánkirály első részét mesélik újra, a saját szemszögükből. A lényeg, hogy valójában minden fontos eseményen jelen voltak, csak nem láttuk őket. A híres sziklaszirt-jelenetnél nem hódolatuk jeléül, hanem Pumbaa bűzös szellentése miatt esnek térdre az állatok. Mindeközben megismerkedünk Timon szurikáta-családjával, és megtudjuk, hogyan találkozott a varacskosdisznóval.


6. Demóna (2014)

Forrás: Fórum Hungary

 

Mint listánkból is látszik, a Disney nagyon oda van a spin-offokért. Az élőszereplős filmből kiderül, hogy a Csipkerózsikát átokkal sújtó gonosz tündér, akit nem hívtak meg a keresztelőre, valójában jóságos, és csak félreértették. A gonosz karakterek rehabilitálása erős vonal a Disney-nél, listánkon még egy ilyen mű helyet kapott, jóval lejjebb. Az Angelina Jolie címszereplésével készült Demóna viszont egész jó spin-off lett, kár, hogy van egy folytatása is, A sötétség úrnője (2019).


7. The Lone Gunmen (2001)

A három összeesküvés-hívő figura, John Fitzgerald Byers, Melvin Frohike és Richard Langly, akiktől Mulder gyakran kér segítséget, az X-aktákból lépett át saját sorozatába. A széria azonban nem volt túl sikeres, egy évad után elkaszálták, amiben valószínűleg az is közrejátszott, hogy túlságosan komikusra hangszerelték a trió kalandjait. A The Lone Gunmen összesen 13 epizódot élt meg, de a készítők javára legyen mondva, hogy az évadzáró cliffhangerét végül feloldották egy X-akták epizódban. A sorozatot Magyarországon érdekes módon nem mutatták be, így akinek nem egészen állt össze az X-akták 9. évadjának 15. része, a Cápaveszély című epizód, az azért van, mert annak előzménye a The Lone Gunmen utolsó része (All About Yves).


8. Az ifjú Sheldon (2017-napjainkig)

Forrás: HBO

 

Ismét egy eredettörténet, amely egészen a gyerekkorig nyúl vissza. Muszáj volt, hiszen az Agymenők című sorozat szinte minden szereplője felnőni képtelen felnőtt, de mind közül a leginfantilisebb Sheldon Cooper. Aki felnőttként gyermek, annak a kisgyermekkorát érdemes megmutatni, annyi csavarral, hogy mennyire felnőttesen viselkedett akkor. A széria sikerét pedig mi sem bizonyítja jobban, minthogy 2017 óta még mindig fut.


9. Szörnyella (2021)

Forrás: Fórum Hungary

 

A 101 kiskutya velejéig romlott antagonistája, de Frász kisasszony nem mindig volt ilyen szőrösszívű, hogy kis szőrös dalmatákról akarjon magának bundát. Sőt, eredetileg divattervezőnek készült a cserfes kis utcalány. A Szörnyella legnagyobb hibája, hogy elég erőltetetten viszi bele a sztoriba a jól ismert motívumokat, és bár Emma Stone igyekszik a címszerepben, mégis az 1996-os, élőszereplős 101 kiskutyában Glenn Close jóval hitelesebben hozta a félőrült, extravagáns divatdámát.


10. Annabelle (2014)

Forrás: Intercom

 

A Démonok között-univerzum parababája is megkapta a maga önálló filmjét, majd még kettőt (Annabelle 2. - A teremtés, 2017; Annabelle 3., 2019). A démon által megszállt játékszer először a Démonok között első részében tűnt fel, ám a bevezetőben túl gyorsan elhadarták a – valós eseményeken alapuló – történetét, így megkapta a maga trilógiáját. Ám amennyire népszerű volt a nézők közt az első felbukkanásakor, annyira nem tudtak végül mit kezdeni vele az alkotók. Pedig potencia van benne, csak rá kell nézni.


11. Csizmás, a kandúr (2011)

Forrás: PRO4

 

A Shrek 2.-ben tűnt fel a kardvívó macska, kinek tágra nyílt szemei még a zord ogre szívét is meghatották. Olyannyira, hogy az alkotók úgy gondolták, egy önálló filmet is elvisz a nagyszájú kistigris, ám Csizmás nem igazán állta a sarat egyedül. December 8-án azonban kap még esélyt a hét életéből, hogy bizonyítson, ugyanis ekkor kerül a mozikba Az utolsó kívánság című új, önálló filmje.


12. Legendás állatok és megfigyelésük (2016)

Forrás: Intercom

 

Hány trükkre képes egy varázsló? Úgy tűnik, jóval kevesebbre, mint amennyit elvárnak tőle, hiszen a Harry Potter világában játszódó Legendás állatok eléggé nagy szemfényvesztésnek bizonyult. A film főszereplője Göthe Salmander, aki az azonos című könyv szerzője a HP-univerzumban. A kézikönyv valójában egy bestiárium, ám a film és folytatásai (Legendás állatok – Grindelwald bűntettei, 2018; Legendás állatok és megfigyelésük – Dumbledore titkai, 2022) elsősorban Dumbledore-ra és Grindelwaldra fókuszálnak, jóval kevesebb fantáziával és izgalommal, mint bármelyik Harry Potter-filmben.


13. Solo: Egy Star Wars-történet (2018)

Forrás: Fórum Hungary

 

Fergeteges, hogy mennyire félrement az űrcsempész eredettörténete. Egy olyan karakterben, mint Han Solo számtalan lehetőség szendereg, amiből talán az utcagyerekből lett sármos gazfickó a legközhelyesebb. Sajnos sikerült ezt megírni, ráadásul a Csubakkával való első találkozása sem valami maradandó. A legkínosabb momentum pedig az, amikor Han megkapja a vezetéknevét (emlékeztek, amikor egyedül utazik: szólóban).