Budapest

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentumfilm, 52 perc, 1998

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

Az ezredfordulón készült filmben Hegedüs Géza és sokan mások mesélnek szeretett fővárosukról. Szaladják István kísérletező képsorai teszik a városrajzot egyedivé. Bejárjuk kamerájával és archív felvételekkel minden megkapó pontját fővárosunknak: az Operaházat, a Gerbeaud-t, a Zeneakadémiát, a Nemzeti Lovardát, a Margit-szigetet, a Széchenyi gyógyfürdőt és más jól ismert helyeket. Mégis, mintha turistaként járnánk saját földünkön.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
adamnagysweetmovie 2013 máj. 21. - 14:48:13 7/10
Hegedûs Géza író végülis a film fõ narrátora, de az összes szövege egybevágva nem lenne 3 percnél hosszabb, így enyhe kifejezés, hogy nem tartja egyben a filmet.
7/10
adamnagysweetmovie 2013 máj. 21. - 14:39:08 7/10
Mozaikosnak mozaikos, de szerintem jól mutatja be Budapest kortárs (1999) kaotikusságát.
Amibe belefér(t) az 1941 óta koronaõr bácsi és a Cinetrip buli is vagy a megboldogult Király Tamás glamrock/androgün ruhakollekciói.
Sokszor kapkod, de néha egész emberi, személyes pillanatokat is megörökít: Almásy Albert Éva újpesti sétája gyerekkorába vagy Fekete Ibolya örökké figyelõ, veszélyt sejtõ tekintete.
És a falinaptárba való épületek is megvannak, igaz most kisebb hangsúlyokkal. Inkább hangulatfilm és a korról szól, mint a város nevezetes épületeirõl vagy lakóiról.
feketevipera 2011 márc. 19. - 20:24:58
Én ezt a filmet nagyon öncélúnak éreztem, nem láttam mögötte semmilyen mondanivalót, nem igazán értettem, hogy az alkotók mit is akartak kifejezni mindezzel (pl. hogy "miért szeretjük ezt a várost", "alkossunk képet Budapest fõbb nevezetességeirõl, sokszínûségérõl, különbözõ emberek megnyilatkozásai segítségével" stb.). Nyilatkozatokkal, felvételekkel megfestettek ugyan egy képet a városról, de nem volt világos, miért azokat szólaltatták meg, akiket, miért azokat az épületeket mutatták meg, amelyeket megmutattak. A mozaikok így szerintem nem álltak össze egységes egésszé, csupán egymás után pakolt vallomások halmaza lett az egész.