Buhera mátrix

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar vígjáték, 81 perc, 2007

Értékelés:

142 szavazatból
Szerinted?

Geri előtt lepereg az élete. A Buhera mátrixban, vagyis életének kínos, fotóalbumokból kihullott képei között kalauzolja a nézőt és két értetlen őrzővédőt, első nekiiramodásra az úttörőmozgalomtól egészen a szalagavatóig. Szembesül Miki Egér és a mozgalmi élet kibékíthetetlen ellentétével, a nyakgesztenye ideális lyukméretével és az úttörőmozgalom mentális csúcspontjával, a gyümölcsjátékkal. Ezután a katasztrófába torkolló ballagás, majd a bajor emberáldozatok szalagavatóra adaptálása tetőzi be a gyermekkor tájképtapéta-szerűen kínos pillanatait. És a film pereg tovább...
A film alapjául szolgáló történeteken keresztül a magyar félmúltat, a 80-as, 90-es, valamint a 2000-es éveket látjuk, a hetvenes évek végi generáció szemszögéből. A filmvígjáték Litkai Gergely azonos című (Buhera mátrix) könyvéből készült.
Bemutató dátuma: 2007. március 29. Forgalmazó: Hungaricom

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
gyereamozibabe 2018 máj. 15. - 09:43:57
Ebből a filmből csak a vízórás (Mucsi) jelenetek érnek valamit. Ezek youtube-on fent vannak. De ezek sem olyan egetverő pillanatok, csak a többi rész gyengesége miatt felértékelődtek.
marie1 2016 okt. 22. - 09:47:59 Előzmény Törolt Felhasznaló
Bocs, rosszul fogalmaztam. Talán nem társadalmi réteget kellett volna írnom. Egyszerûen nem értem, hogy ha már a szokásos középosztály, akkor sem feltétlenül sutyi és bugyuta és szerencsétlen mindenki. Nem kellene olcsó gegekkel teletömni a filmet, mert már nem szórakoztat. Vannak értelmiségi, gondolkodó emberek, és vannak ma is társadalmi problémák, normális elképzelések a szokásos primitívségen és erkölcstelen életformán kívül. (Mert a most elkészült Kút c. film is csak ilyesmivel foglalkozik, pedig abban a témában is jó pár film készült korábban...) Talán unalmas lenne egy film attól, mert normális ember normális gondolatait fogalmazza meg valamilyen sztoriba ültetve? nem feltétlenül...Ha lehet, ezt tolmácsold a feltörekvõ rendezõdnek. Alkosson valami kevésbé sematikusat, ne legyen lerágott csont...Kösz. :-))
Törolt Felhasznaló 2016 okt. 10. - 17:39:28
"miért ezt a társadalmi réteget célozza meg a legtöbb magyar film"

Most célozzák a felsõ tízezret?
Bár ha jobban belegondolok, tényleg ideje lenne már róluk is egy kemény szatírát filmre vinni.
Van egy feltörekvõ rendezõ barátom, beterjesztem neki az ötletet.
Hátha kisül belõle valami jó. :)
marie1 2016 okt. 10. - 13:49:18
Végül is nézhetõ volt, de persze semmi katarzis. Sõt néha idétlen túljátszás. Tényleg cselekmény nélküli, és túlmórikált a dolog, és persze megint egy setesuta fazonról szól. Sajnálatosan nekem Mucsi, és Scherer, Stefanovics Angéla és a többiek is sablonosak, már-már unalmasak. Nem értem, miért ezt a társadalmi réteget célozza meg a legtöbb magyar film, miért akar ilyen erõltetetten jópofa lenni. Akikrõl szól, azok meg sem nézik, mi többiek meg unjuk. Mondjuk a vízóra-szerelõs mellékszál speciel nagyon is élethû, sõt, 2007 óta még többet romlott a munkamorál - a szakértelemrõl nem is beszélve.
Silkent 2015 júl. 10. - 17:48:23
1. magyar film
2. = alacsony költségvetés,
3. = új ötlet, egyéni tartalommal megpróbálkozva
4. = valós cselekményszál nélküli tartalom (ld. üvegtigris stb.)
5. = effektartalom 0, = egyedi párbeszédekre fókuszálva
6. = igencsak megosztó végeredmény...

Amolyan tipikus magyar film. Bevallom, nekem speciel tetszett. A film nyilván nem 3 milliárdból készült, effektíve a hollywoodi bim-bumm, pörög-robban filmeken edzõdött 10 éves zseléhajú plázacica-fiúcskáknak, akik valamit is max. konditerem keretei között fél szemöldök kihúzása között tesznek le az asztalra, de amúgy nagy Rambók - kevésbé jön be...

A féltarisznyás libsipicsáknak a mondanivaló és a maradandó üzenet hiányzik belõle...

Nem tömegfilm, nem mûvészfilm, nem akciófilm. Ennyi a hibája. Aki ezen túllép, sztm. magyar filmnek kellemes 120 perces tartalmat kap.
4/10
Owl 2014 máj. 24. - 23:22:02 4/10
Ebben a filmben a mellékszereplõk a fõszereplõk, a fõszereplõ meg egy felejthetõ nímand. Az egész egymásra dobált életképek halmaza, az a keret, amibe belefoglalták, meglehetõsen élettelen és nem kapcsolódik az epizódokhoz. Ezzel együtt meg lehet nézni. Nem tartom változatosnak a témákat, inkább egy-egy epizódot részleteztek és nyújtottak az idõk végezetéig.
Shiviatar 2013 júl. 28. - 14:46:45
Miért ilyen sz.r a mostanában gyártott legtöbb magyar film? A korok nosztalgikus hangulata az egyedüli ami itt ér valamit.
A legtöbb szituáció buta, gagyi, fárasztó, és a színészi játék is pocsék, erõltetett.
Általában az olcsóság jellemzõ, annak minden értelmezésében.

Rengeteg gyöngyszem született a magyar filmiparban, pl. tizedes meg a többiek, körhinta....de ez, fényévekre van a régiektõl.
6/10
Kendy 2012 aug. 22. - 15:59:12 6/10
Most néztem meg a filmet.
Pedig elég régi ahogy láttam a kiírásban.
Valamiért ez a film totál elment mellettem.

Hát nem volt rossz.
Sõt sokkal gyengébb magyar filmek vannak sajna.

A Mucsi féle Vízóra rész jött be nálam nagyon a többi gyengus volt szerintem.
nofrit 2012 febr. 12. - 19:29:30 Előzmény tibor0723
Dehát ezzel a véggel.... :DD
tibor0723 2012 jan. 18. - 22:57:44 Előzmény Rahar
Valószínûleg neked csinálja Kabay Barna és Sas Tamás a filmjeit (a magyar filmgyártás szemeteit)...Szuperbojz, Szinglik éjszakája...Gondolkodni nem kell a film alatt, mondanivalója pedig nulla...az erõltetett poénokat pedig végigröhögöd, ennyi.
A Buhera Mátrix pedig tudd meg, hogy egy k...a jó film!!!
vansir 2012 jan. 16. - 14:49:26
Nagyon nagy akinek nem tetszik az valószínûleg a. kiskorú , b. 30-as de nincs humorérzéke c. csakazértse tetszik, d. nem is látta!
pneklara 2012 jan. 07. - 20:20:52
Csak a felénél kapcsolódtam be, de nekem nagyon bejött a film stílusa, hangvétele. A készítõk ismerik a hazai terepet:)
adamnagysweetmovie 2012 jan. 07. - 18:19:55
A többihez sajnos nem tudok a film megnézése nélkül hozzászólni.
adamnagysweetmovie 2012 jan. 07. - 18:19:02
Keress rá a Filmvilág oldalán, a Buhera szó beírásával.
9/10
djusco 2012 jan. 07. - 01:53:10 9/10
Nem pörgõs, ámde kifejezetten élvezhetõ volt a film.
far vik 2012 jan. 06. - 22:37:21 Előzmény M41 2150
a Mucsi káromkodásai miatt.
3/10
apoa 2012 jan. 05. - 22:57:34 3/10
Hát ez harmatos...
10/10
M41 2150 2012 jan. 05. - 22:46:06 10/10
Nem értem, hogy miért gondolja azt a Duna TV, hogy erre 16-ost kell kirakni! Szerintem semmi olyan dolog nincs benne, hogy ezt a korhatár jelet kelljen kirakni rá!
adamnagysweetmovie 2012 jan. 05. - 15:24:41
Egy lesújtó kritika (in: Filmvilág):
Az azonos szereplõkkel, esetleg hasonló figurákkal forgatott vagy egyszerûen közös témát körbejáró kisfilmek szoros egymásutániságát a szakirodalom szkeccsfilmnek, vagy még találóbb kifejezéssel élve epizódfilmnek nevezi. Egy ilyen filmet rendszerint több ember rendez, így epizódonként nemcsak új történettel ismerkedhetünk meg, de az elõzõtõl eltérõ rendezõi látásmóddal is, a téma adott direktorra jellemzõ, egyéni hangú megközelítésével.

Szerkezetét tekintve a szkeccsfilmes hagyományokat követi a leginkább színházi tévéközvetítések és szappanoperák rendezõjeként ismert Márton István filmje is, csakhogy a Buhera mátrixban bemutatott három epizód között nincsen hangnemváltás, az erõltetetten szellemes narráció pedig mindvégig változatlan – pontosabban változatlanul esetlen. Az elsõ jelenségre kézenfekvõ a válasz: mivel mindhárom történetet Márton rendezte, nincsen köztük stílusbeli különbség, így aztán a film sorsa a sebesen összetákolt – és éppen ezért gyenge – kerettörténet összetartó erejére van bízva. Miért pont ezt a három epizódot kell végignéznünk Litkai Gergely, a magyar stand-up comedy önjelölt királyának életébõl? Miért kell egyáltalán egyetlen epizódot is végignéznünk Litkai életébõl? Erre csak egyetlen frappáns válasz lehetne: ha végignevetnénk a filmet. Márton és Litkai a mindennapi kis magyar buherát akarja kiröhögtetni, de ahogy teszik, az éppolyan gagyi munka, mint amin ironizálni szeretnének.

A második jelenségre szintén nem nehéz választ találni: a jól idõzített mondatokra, óvatosan elhelyezett poénokra épülõ stand-up comedy mûfaja csak nehezen ültethetõ át filmre, és ha az ember egy az egyben a sztorik képes illusztrációjaként kívánja megoldani a feladatot, nem is járhat sikerrel, hiszen a narráció még egy Malick- vagy Scorsese-filmben sem helyettesítheti a gondosan felépített képi elbeszélés erejét. Ráadásul Woody Allen sem úgy ír forgatókönyvet, hogy három közönségkedvenc történetét egy laza szállal összefûzi, majd imádkozni kezd, hogy a poén a vásznon is mûködjön, hanem perverz magasságokba csap és csehovi mélységekbe ás, hogy akár egy pofonegyszerû történetet is kellõ részletgazdagsággal tálaljon, és könnyedén hozza helyzetbe szereplõit.

A Buhera mátrix ezzel szemben szinte kizárólag bulvárfilmes mélységeket tartogat a nézõk számára, és nagy lendülettel simul bele a „sit-down tragédiák” sorába.
offtopic
_Enzooka_ 2011 szept. 22. - 22:35:33
Ez egy max 30 perces sztori. Félórában ugyanezt el lehetett volna mesélni, és még jó is lett volna.
Összes hozzászólás