Collateral - A halál záloga

Bakancslistához adom
Collateral
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai thriller, 120 perc, 2004

Értékelés:

442 szavazatból
Szerinted?

Max a taxisofőrök prózai életét éli idestova 12 éve. Arcok jönnek és mennek a visszapillantó tükörben, emberek, sorsmorzsák, utak és helyek, melyeket már régóta elfelejtett. Ám a ma esti fuvart nem fogja elfelejteni soha. Vincent bérgyilkos. Amikor egy drogkartell hírét veszi, hogy a szövetségi bíróság vádat emel ellenük, nekilátnak a tanúk azonosításához és eltüntetéséhez, és ez az akció most érkezett az utolsó fázisához. Ma este Vincent Los Angelesbe érkezik és a dolga, hogy öt hullát hagyjon maga után. A véletlenek összjátéka folytán Vincent eltéríti Max taxiját, és Max lesz a halál záloga, egy professzionális ámokfutás egyik szenvedő alanya, aki rossz időben volt rossz helyen. Amint a rendőrség és az FBI egymással versengve üldözik őket, Max és Vincent egymásra vannak utalva oly módon, amire egyikük sem gondolt volna soha.
Bemutató dátuma: 2004. október 21. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • BAFTA-díj

  2005
  Legjobb operatőr: Dion Beebe
 • BAFTA-díj

  2005
  Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Stuart Beattie
 • BAFTA-díj

  2005
  Legjobb hang jelölés: Lee Orloff
 • BAFTA-díj

  2005
  Legjobb vágás jelölés: Jim Miller
 • BAFTA-díj

  2005
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Jamie Foxx
 • BAFTA-díj

  2005
  Legjobb rendező jelölés: Michael Mann
 • Golden Globe-díj

  2005
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Jamie Foxx
 • Oscar-díj

  2005
  Legjobb vágás jelölés: Jim Miller
 • Oscar-díj

  2005
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Jamie Foxx

Hozzászólások

Szerinted?
3/10
John Coffey ápr. 23. 18:28:05 3/10
Azért kezdtem el nézni, mert valahol azt írták, hogy jók a párbeszédek a kocsiban, meg azért, mert TC itt kapott némi sminket. Hát nem tudom.. ameddig néztem unalmasan lassú, 80-as évekbeli semmitmondó párbeszédek, kevés akció, sok felesleges duma. - Nálam ez csak hármas! - Ahogy az "Első igazi nyár"-ban mondta a köcsög csávó: "Szerintem te hármas vagy, nekem ez csak hármas kiskomám"
7/10
Nakahara ápr. 04. 09:27:25 7/10
Nem rossz film egyáltalán. Csak kár a néhány logikátlanságért és hollywoodi túlzásért. Pl.:


!!!SPOILER!!!
- a diszkóból a nagy túlerő ellenére élve (sőt lényegében karcolás nélkül) kijutnak mindketten;
- a rendőrség/FBI egyáltalán nem figyeli a kocsit, V+M simán beszállnak és elhajtanak vele (ez tényleg egy WTF...);
- M természetesen a legeslegutolsó pillanatban ér oda hogy megmentse a csajszit;
- egyszer rálő V-re, aztán rögtön menekülőre fogják, ahelyett, hogy azonnal kinyírná és véget vetne az egésznek ott helyben.
!!!SPOILER!!!7.5/10
8/10
Dörflinger 2021 dec. 07. - 17:20:18 8/10
Ha a sok véletlenszerű történéstől eltekintünk, akkor egy jó kis film. Néha eléggé kiszámítható, a vége pedig eléggé összecsapott. 8/10
Teddy Daniels 2021 dec. 05. - 22:57:35
Érdekes hogy J. Fox-ot jelölték Oscarra pedig ezt a filmet bizony T. Cruise vitte. A "Született Július 4-én" mellett talán itt kellett a legnehezebbet nyújtania, sikerült.
Baromi jó arcmimika végig, ez volt a legfeltűnőbb.
10/10
DUNAWÖLD 2021 dec. 05. - 20:56:53 10/10 Előzmény Krisztian5
Kösz!
Gyanús is volt, hogy miért lenne ekkora lufi a taxi miatt.
k11zoltan 2021 máj. 13. - 22:57:29
Régen már láttam. Egynek elmegy kategória, de nem nagy szám.

(Sosem értem, hogy minek menekülnek egy ekkora belvárosban? Miért nem bújnak el?)
Ildikó Nóra 2020 szept. 28. - 20:50:16
A film tetszett, Tom Cruise-nak nagyon jól állt a szerep; jók voltak együtt Jamie Foxx-al. A zene végig nagyon jó, szuper volt! Kikapcsolódásnak ajánlom.
10/10
Richard Kovács 2019 szept. 19. - 10:31:46 10/10
Nálam ez 10-es! Átjött az egész!
9/10
manao 2018 máj. 28. - 03:05:38 9/10
Tetszett a film, megpedig azert ahogyan megprobaltak mondanivalot csempeszni az atlag tortenetbe es ahogy ezt hitelesen megformaltak a szineszek. Tetszett a fohos kenyszer szulte ebredese, felelosseg vallalasa. Az osszes tutyimutyiban ott van a lehetoseg hogy egyszer csak szembe nezzen a vilaggal es kezebe vegye a sorsat. Nem mondom hogy remekmu de magasan atlag feletti lovoldozos film.
cellasto 2017 ápr. 06. - 01:26:12
a végétõl eltekintve remek film
az a metros jelenet szépen le lett kopizva a new york királyá-ból
(csak annak realisabban lett vége)
8/10
King Diamond 2016 jún. 29. - 20:57:27 8/10
Csak nemrég sikerült megnéznem ezt a filmet, pedig elég sok helyen olvastam is, illetve ismerõseim is mondták, hogy elég jó. És valóban, elég jó volt. Teljes mértékben lekötött, egy percig sem volt unalmas. Tetszett ez a bérgyilkosos történet, még akkor is, ha láttunk/láthattunk már ilyet. A színészek nagyon jók, persze leginkább Tom Cruise, aki abszolút telitalálat volt erre a szerepre (olvastam az IMDb-n, hogy nem sok negatív/gonosz szerepe van, pedig ilyenekbõl lehetne több is). Jamie Foxx is jó volt, de meg sem közelítette Cruise-t, a hölgyike is jó volt, valamint a mellékszerepekben jó volt látni feltûnni egy-két ismerõs arcot: elõször is Jason Stathamet, aki valóban, mintha megidézte volna a Szállítós karakterét arra a kis cameóra; Javier Bardemet a bandafõnök szerepében a Fever bárban (ha jól emlékszem); Mark Ruffalo is remek volt a nyomozó szerepében; valamint a két FBI-os ügynököt, akik itt még annyira nem voltak ismertek, ám néhány évvel késõbb elég sokan megismerhették õket a Szökés sorozatban (ahol Paul Kellermant és Brad Bellicket alakították nagyszerûen). Az akciójelenetek nagyon jók, Cruise remekel bennük. A zenék és a magyar szinkron is teljesen rendben volt. Akár többször is megnézhetõ, természetesen bizonyos idõ elteltével.
8/10
6/10
fantyoyo 2015 aug. 23. - 21:09:41 6/10
attól, hogy ezerszer láttuk már ezt a történetet - az ártatlan kisember akaratán kívül nyakig keveredik a bûn világába, hamar rájön, senki nem hinné el, ha magyarázni próbálná, a gonosz intelligens és megnyerõ, a szerencsétlen lúzer pedig elveszett pancserbõl világmegváltó hõssé válik, végül mindenki énekel - szóval attól, hogy ezt már nagyon sokszor láttuk, még lehetett volna baromi jó film.
és a szereplõk nem voltak rosszak, volt pár erõs jelenet, szólt a zene, meg minden, demégis...

a hidegvérû improvizálózseni gyilkológép totál szükségtelen helyzetek sokaságába megy bele - nem a saját céljai mentén, hanem a fogatókönyv érdekében. jamie fox irritálóan buta, majd irritálóan kratív, bátor és talpraesett...

a legjobb jelenetnél - jazzclub, nagy zene, kúl szitu, kúl dialóg, amikor elhangzik az élet/halál kérdés, hol tanult Miles Davis, a közepébe, mint fingós párna, a kretén antihõs öklével a levegõbe csap és bekiabál: egy zeneiskolában...

kész.

aztán jön az obligát megcsavart csavar a csavaron, majd még kettõ, és amikor az ember már nem gondolná (hanem már egy ideje az óráját nézi), jön még két észbontó csavar ... és még mindig nincs vége...

szóval annyira nem volt rossz, mint amiket írtam, de sokkal jobb kellett volna legyen, haragszom.
breeder 2015 máj. 30. - 18:55:25
Egyik nap valamelyik csatornán adták ezt a filmet, de sajnos csak a felétõl láttam. :S
Onnantól viszont elég izgalmas volt! Tom Cruise nem tartozik a kedvenceim közé, de ez az alakítása eléggé meggyõzõ volt. A film elejét meg majd bepótolom. :)
9/10
-NOMAD- 2015 márc. 19. - 22:31:25 9/10
Nekem is nagyon tetszett a film. Az utóbbi idõben a legjobb, amit láttam. Történetileg, hangulatilag éééés !!!! színészileg is ott volt a toppon. Tetszett, hogy könnyen átérezhetõek voltak az egyes karakterek és a befejezés, amit sikerült nem elrontaniuk a készítõknek. Nagyon ajánlom a megnézését. Kiemelkedõ a maga nemében.
missdev666 2015 febr. 16. - 15:03:43
Nagyon szeretem ezt a filmet, sokszor láttam már, a zenék iszonyatosan jók, a látvány nagyon ott van, a sztori is ütõs. Max rendes fickó Vincent viszont olyan gonosz, akit könnyû megszeretni, tök mindegy, hogy ki Tom Cruise és mit csinál magánemberként, ebben a filmben olyan karaktert hozott az összes rezdülésével, arcjátékkal, mozdulattal, hogy oda meg vissza vagyok tõle. Az õsz haj, az úriemberes külsõ tökéletes a megformált karakterhez. A szövege oltári. Imádtam minden egyes jelentét.
SPOILER
És a halálát is, mert azt is olyan jól megcsinálták, annyira illet a karakterhez...
Egyik kedvenc részem mégis az, mikor Max bemegy Félixhez, eleinte megszólalni is alig tud, aztán összekapja magát, és lenyomja a szöveget, Jamie Foxx briliáns volt.
Ja, igen, nekem csak most tûnt fel, hogy Ruffalo a zsaru, meg Bardem Félix, de ez is csak azért, mert eddig kb csak Vincent-Max szál kötött le...
A farkasos jelenet igen, a legjobb, a csúcspontja a filmnek, a Shadow on the Sun iszonyat jó szövegileg, zeneileg. Üzenetként én carpe diem dolgot vettem, és kb Vincent ezt is képviselte, Max meg Vincentnek köszönhetõen rájött arra, hogy ne halogasson, tök morbid, de így van. Azért igaz, hogy Max mezei taxisofõrként kereste a kenyerét, de az õ karakterében jóval több volt ennél, pont ez a lényeg.
filoszemitabélus 2014 nov. 07. - 12:39:09
Köszi. Igazad van, így logikus.
10/10
Krisztian5 2014 nov. 07. - 12:28:17 10/10 Előzmény filoszemitabélus
SPOILER
Két oka is volt hogy taxival ment, az egyik hogy a reptéren kapta meg az adatokal az áldozatokról, ezért a taxiban készült fel, ha õ vezetett volna erre nem lett volna annyi ideje, a másik és fontosabb, hogy a végén a taxist is megöli és azt hiszik majd hogy a taxis gyilkolt, meg is emlitik hogy egy másik városban is volt egy hasonló eset ahol egy taxis bekattant és gyilkolt, ha megvan a tettes az ügyet lezárják. De van egy harmadik ok is ha autót bérel, mégha hamis papirokkal is akkor is marad szemtanu, viszont igy a taxis az egyetlen aki azonosíthatná.
filoszemitabélus 2014 aug. 20. - 10:46:22
Akárhogy is nézzük Tom Cruise nem egy túl rokonszenves ember. Kötõdik a scientológiai egyházhoz, csúnya ügy lett a feleségével a közös gyerekük felügyelete körüli vitából, szemmel láthatóan kompenzál az alacsony termete miatt
(egy fejjel magasabb feleség stb.)
Ebben a filmben viszont egyértelmûen bemutatta, hogy kitûnõ színész. Sokan azonban nem tudják szétválasztani a színészt és az embert, emiatt nem tudják elfogadni, hogy emberi gyarlóságai ellenére jó színész.
Pénzes Ádám 2014 aug. 20. - 03:09:16
A hangulat, a fényképezés a zenék.. teljesen magába szippantott a film. Pont éjszaka volt szerencsém látni, és így méginkább beleéltem magam ebbe a sötét éjszakai ámokfutásba. Akárki akármit mond, Tom Cruise egy remek színész és ez talán a legjobb alakítás amit láttam tõle. Aki erre a filmre 10/1-et bírt adni az komolyan nemtudom mit nézett, a mai filmkínálatot tekintve ez egy igazi gyöngyszem, nekem ottvan a kedvenc filmjeim toplistáján.

10/10
filoszemitabélus 2014 aug. 19. - 22:04:17
Ez a film úgy, ahogy van maga a tökély, mint azt Michael Mann filmjeinél megszoktuk.
Egy nagy logikai bukfencet mégis találtam benne:
SPOILER
Mi a fészkes fenéért végzi egy bérgyilkos az emberiséget ritkító körútját taxival? Miért nem bérel autót (hamis igazolvánnyal, vagy lop el egy autót? Persze tudom a választ: ezzel jön létre a tulajdonképpeni konfliktus, amire a film épül.
Mindez természetesen semmit nem von le a film értékébõl, csak úgy kötözködtem.
Összes hozzászólás