Csandra szekere

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar filmdráma, 2016

Értékelés:

36 szavazatból
Szerinted?

Naftali (Adorjáni Bálint), a tanult, fiatal cigányember a telepieket tanítja. Nyáron ráérő idejében sok időt tölt a telepen, ahol szerelmi kalandba bonyolódik, pedig otthon szép felesége és gyerek is várja. Egy halotti tor után a régi szokásokról beszélgetnek, amikor felmerül a téglaégetés lehetősége. Naftali építkezni akar, ezért összefogja a cigányokat és elindul a munka. A nyereséges kezdeményezésre hamar ráül a veszteséges tsz, és a párttitkár megkaparintja a cigányok egyetlen megélhetését...
Vitézy László filmje Lakatos Menyhért önéletrajzi ihletésű művei alapján készült, megtörtént eseményeket dolgoz fel a cigányság legszegényebb rétegének mindennapjaiból.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
Nótárius 2023 aug. 06. - 14:36:36 7/10
Anno egy zalai faluban cseperedve, jól emlékszem a temetővégi "laposban" lévő "soron", a putrijaikban lakó cigányokra, és a későbbi életszakaszaimban, az ország más tájain is többször kerültem kapcsolatba az ezen módból még alig kikeveredett e népcsoportba tartozó társaikkal is. De nekik, a területi eltérőségek mellett, se tartalmilag, se szerkezetileg, egyáltalán nem ilyen "polgári" megfontoltságú volt a beszédük, mint az e filmbélieknek. És főleg, nem ilyen tájnyelvileg kiüresített, steril egysíkúságú pestiességgel beszéltek magyarul; hanem ha nem is egységesen, de számos közös jellemzővel nagyonis sajátosan összetveszthetetlen akcentusú ízességgel, hangsúlyokkal és hanglejtéssel, továbbá váltakozóan nyújtott és pergő beszédtempóval, valamint ugyanekként lüktető dinamikával és hangerővel.   
Lakatos Menyhért műveit is olvasván egykor, azokban az író bensőségesen személyes azonosulással, de e film elkendőzésével ellentétben, életközeli természetességűen és érzékletességűen ír a cigányság kultúrájáról hagyományairól; de minden szépítés nélkül, felvállaltan feltáró őszinteségű önreflexióval mindazon életmódbeli dolgairól is, amelyek nem ritkán az írott joggal is ellentétesek, de legalábbis a társadalom egészének szokásjogával, közerkölcsével és közmegítélésével is nehezen illeszthetőek össze.
Mindez számomra kissé művi érzetűvé tette ezt az egyébként jó indíttatású és erős karaktereivel egész jó filmet.

A szereplők teljesebb listája:
Tenki Réka - Párnisé
Danis Lídia - Pekenyuca
Adorjáni Bálint - Naftali
Reviczky Gábor - Patkós
Csányi Sándor - Durraj
Nyakó Júlia - Tercsi
Szabó Irén - Ilka
Nagypál Gábor - Gacsesz
Szegedi Tamás - Muci
Lázár Kati - Mámi
Jónás Judit - Bulóri
Ifj. Farkas Sándor - Gerálos
Oláh Géza - Gitáros
Harsay Gábor - Bangó
Gáspár Tibor - Flórián Rendőr
Gáspár Sándor - Iskolaigazgató
Magyar Attila - Tanácselnök
Jegercsik Csaba - Gurmai
Balogh Attila András - Gyerek Naftali
Erdélyi Gyula - Kovács 
narrátor - Székely B. Miklós

Lényegtelen, de mosolygtató apróság:
A filmben kétszer felbukkanó Flórián rendőr őrmester (Gáspár Tibor) sapkajelvénye mindkét alkalommal más. A második az szerintem korhű, de az első az nagyon kókányosnak tűnő igénytelenséggel, nem.

Off-os hozzáfűzésem:
Kevéssé sem értek a boksában való téglaégetéshez, de diákként két nyáron át dolgoztam kézi rakodó segédmunkásként kültéri szárítós, körbeégető kemencés téglagyárban. Ott a következő kiégetési szakasz előtt, a téglák kárés behordása és magasba stócolása után minden alkalommal - szemben az e filmben látottakkal - gondosan be kellett falazni az égető térnek a tégla ki-behordására szolgáló, alacsony boltívű bejáróját, mert mint azt akkoriban mondták nekem: a tégla megfelelő kiégetéséhez feltétlenül szükséges az, hogy közvetlenül ne érintkezhessen a szabad levegővel.
Kuttyánszki 2023 aug. 02. - 22:59:37
Amilyen jól néz ki a Naftali , egyik nője rondább, mint a másik!...Főleg az a Pekenyuca...Borzalmas.

Amúgy bizonyos szempontból érdekes film, többnyire hiteles színészi alakításokkal.
Ahogy kezdődik, a siratásal, a Koportos c. filmre emlékeztet.
Gulyás Katalin 2021 ápr. 22. - 18:23:11
Ha Csányi Sándor szerepel,meg nem nézem...
3/10
pihes 2019 aug. 13. - 14:52:51 3/10
Ez aztán a kultúra...

3/10
kkanai 2018 máj. 14. - 20:38:16
" Testvéreim a sírban" - ez kész
filoszemitabéluska 2017 ápr. 11. - 17:20:37
filoszemitabéluska 2017 ápr. 11. - 16:52:39
Kedves Sanel, vagy Tiffani, vagy Diftéria (válaszd ki a megfelelõt)!

Talán Te testesíted meg a kultúrközeget? A hét vicce!
lbj 2017 ápr. 11. - 15:37:21 Előzmény filoszemitabéluska
Idióta rasszista barom, otthon szarj az asztalra, ne egy kultúrközegben hányd ide az ordenáré lelkedet, te szerencsétlen.
Dancsi0906 2017 ápr. 11. - 14:46:30
Üdv!
Tudnátok nekem abban segíteni,hogy hol tudnám megnézni online a filmet? :)
filoszemitabéluska 2017 ápr. 10. - 13:12:58
A folyamatos szotyizás, az alkoholizmus és a trágár beszéd rendben volt. Kissé hiányoltam a népszokások bemutatásából az öregek agyonverését, a rablásokat, indokolatlan brutalitással, a gyerekek szexuális molesztálását, szobában történõ székletürítést és még jó néhány népi játékot. De a Rózsadombról nézve valóban ilyen idilli lehet a kép.
Názáreti Brian 2017 ápr. 09. - 23:14:44
Vitézy sokadik népies filmje, és még mindig úgy érzem, hogy nem megy ez neki igazán. Valahogy nem igazi, a Pillangó se közelíti meg Esztergályos Károly remekét.
Ebben a filmben a karakterek legalább rendben vannak, kivéve a párttitkár-tanácselnök duót, akik mintha ikrek lennének, ugyanaz az szenvtelen maffiózó stílus mindkettõnél. A narrátor is jelen van minden filmjében, de szerintem nem hülye ennyire a nézõ, hogy mindent szájába kellene rágni. A téma érdekes, a szándék dicséretes, az eredmény közepes.
2/10
southwind 2017 ápr. 09. - 22:25:53 2/10
tübbet vártam tõle, nem volt benne semmi olyan, ami kiemelhette volna a mondanivalót, langyos vizecske, pedig nagy lehetõség lehetett volna
pneklara 2017 ápr. 09. - 08:10:07
Egy kicsit szociológia ez a film, azoknak ajánlható, akiket érdekel a cigányok élete, gondolkodásmódja, babonáik. Színészek formálják meg a karaktereket.:Csányi Sándor, Székely B. Miklós, Tenki Réka, Danis Lídia. Reviczky Gábor a tõle megszokott eszközökkel, mimikával hozza a részeges figurát - emlékezetes, ahogy pálinkát tölt magának a demizsonból:) Jelentõs a szerelmi kötés szerepe a filmben: hogyan , milyen eszközökkel láncolja magához a cigány lány azt, akit akar magának. A politika is helyet kap, a -60-as években mi nehezíti a dolgozni akaró közösség szándékát. A film valóban egy epizód, mert úgy ér véget, hogy az ember várná, hogy folyt. köv.
Xxy92 2017 ápr. 07. - 14:30:57
\"2017. április 08. (szombat)
21:20 DUNA TELEVÍZIÓ
2017. április 09. (vasárnap)
21:05 M5 HD \"

Éljen a közmédiai változatosság! -.-