Darwin rémálma

Bakancslistához adom
Darwin's Nightmare
16 éven aluliak számára nem ajánlott osztrák-belga-francia-kanadai-finn-svéd dokumentumfilm, 107 perc, 2004

Értékelés:

27 szavazatból
Szerinted?

1950-ben a tanzániai Viktória-tóba mesterségesen betelepítették a nílusi sügér nevű halfajt, mely ragadozó lévén rövid időn belül kiírtotta a tó természetesen ott élő egyéb halfajait felborítva az élővilág egyensúlyát és ökológiai katasztrófát előidézve. A betelepítők mindezt azért vitték végbe, hogy az elszaporodott értékes húsú sügért tonnaszám halászhassák ki a tóból és vihessék az európai piacokra jó pénzért eladni rabszolgasorba döntve a helyi bennszülötteket, akiket fillérekért embertelen körülmények között dolgoztatnak a halászatban és a halfeldolgozásban. A halat külföldre szállító repülőgépek fegyvereket hoznak Oroszországból tovább éltetve ezzel az Afrika történelmét fémjelző polgárháborúskodást. A nyomor a térség bennszülöttei körében elképesztő méreteket ölt éhezéssel, hajléktalansággal, járványokkal, drogfüggőséggel, prostitúcióval kísérve, míg az Új Világrend megalkotói hatalmas pénzeket szakítanak kizsákmányoló üzletpolitikájuknak köszönhetően. A történetet azok az emberek mesélik el, akik az elnyomottak oldalán állnak.

Ahogy a rendező mondja: "ugyanezt a filmet lehetett volna forgatni Sierra Leonéban is halászat helyett gyémántbányászatról, Hondurasban banántermesztésről, Líbiában, Nigériában vagy Angolában nyersolajkitermelésről".
Így valósul meg a világon mindenütt nemcsak Darwin, hanem az egész emberiség rémálma.
Bemutató dátuma: 2006. január 26. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
zsiga 2010 febr. 09. - 20:44:54 10/10
Ami még kimaradt Darwin rémálmából, a bennszülötteknek még "szabadságot" is vihettek volna "jóakaraóik": a társadalmi "felemelkedésük" elõsegítéséhez büntetni kellene pl. a "papás-mamás" játékot a gyerekeiknél, mert ez a nemi sztereotípiákat erõsíti. Éppen most hallottam a TV-ben, hogy hazánkban a "fejek" ezt tervezik, azaz betiltanák e játékot az óvodákban... Mit szólna Darwin ehhez?? És mi?? Mikor lesz ennek az ámokfutásnak már vége?! Szebb jövõt!
Szocske74 2010 febr. 06. - 09:06:25
Az elsõ egy költõi kérdés: miért megint ilyen késõn? Talán nem akarják, hogy gondolkodjanak az emberek? Pedig nagyon nem ártana!
Ez a film is kicsit tovább mutat annál, amit a képeken láthatunk. A tó és az egész "fejlõdõ" világ tönkretétele egy - jól körülhatárolható - kör mûve. Az már csak az én rémálmom, ami remélem nem válik valóra, hogy kísérlet, milyen séma szerint kell - akár a természet és az emberek tönkretétele árán - uralni a bolygót.
Egyetlen mozgatórugót tudok felfedezni: a pénzt. Sajnos ez az, amiért egyesek mindent képesek feláldozni, tönkretenni, stb.
Ha kicsit továbbgondoljuk, és "hazajövünk", észrevesszük, hogy - szintén feltételezhetõen ezen körhöz köthetõen - többek között a vízkészletünkre és a földjeinkre is szemet vetettek valakik. Már vannak olyan - korábban közterületek - helyek, amelyeknek "földi halandó" a közelébe sem mehet, mert állig felfegyverzett õrség védi.
Igaz, hogy ezek megszerzése nem teljesen tiszta körülmények között történt, de mára javarészt elévülés, vagy egyéb jogi furfang miatt nem lehet visszaszerezni azt a jogos tulajdonosok (az állampolgárok) javára.
Itt jön újra az én rémálmom: nem szeretnék a saját hazámban szolga és üldözött lenni!
Ha valaki igen, nyugodtan tartson - és értsen egyet - velük!
Egyre azért felhívom a figyelmet: ha elfogynak a javak, és azok akik dolgoznak és a javakat megtermelik, akkor a pénzt nem lehet megenni.
10/10
Karthauzi 2009 okt. 10. - 16:18:37 10/10
Marx nem azt mondtam, hogy kapitalisták mindenen átgázolnak, viszont Leninék, meg a törzs tényleg mindenkin átgázoltak, és milliókat irtottak ki, ilyesféle meggondolások alapján.

A film alapján én úgy éreztem, hogy azok a fehérek, akik ott vannak, mert mondjuk „kapitalisták”, - nos - nem õk teremtik meg ezt a helyzetet az országban. Ha elüldöznék onnan õket, vagy netán maguktól elmennénk onnan - sokkal rosszabb lenne a helyzet. Még annyi munka sem lenne.

Sõt, ha minden magyar a jövedelme felét felajánlaná a tanzániaiak megsegítésére,(mint itt nálunk a beszedett adók java része segélyezésre megy el) az sem jó célokra jutna Tanzániában.
ondok 2009 okt. 06. - 00:20:13 Előzmény Karthauzi
Butaságokat írsz ,és a lényeget nem látod.valakik csak felelõsek azért ,hogy néhány ember hatalmas hasznot húz a halbizniszbõl.közben pedig nem törõdik azzal ,hogy a munkások ,a tanzániai nyomorultak csontokat rágnak ,sõt még azzal sem törõdnek ,hogy hosszabb távon a tavat is halálra ítélik a profit hajszolásában.mondjuk ki bizony igaza volt Marxnak ,a kurva kapitalisták a profitért mindenen átgázolnak ,mert ez egy velejéig rothadt rendszer.és hogy az európai embernek több jut ,mert szervezettebb ,és közvetve a földrészek is kizsákmányolják egymást .Itt konkrétan Tanzániát fertõzték meg,behurcolva a drogozást aprostitúciót,miközben néhány tanzániai vezetõnek "üvegggyöngyökkel" szúrták ki a szemét ,ahogy aspanyolok annak idején az indiánoknak.Igaza van Kubának ,mert ott ha nincs is bõség ,de nincs ez a rothadt kapitalizmusIde meg behozni a cigányozást undorító ,mert ki az a hülye ,aki nem látja ,hogy arendszerváltás is a cigányokkal kúrt ki legjobban.nekik nem voltak jó helyen barátaik ,kapcsolataik ,akik segítségével ellopták volna az állami vagyont pl.
apuska 2009 okt. 05. - 22:46:06
Érdekes film...Több okból is.
Tegnap éjjel nem aludtam, fáradtság, azután két sör, a sok sorozat ellenében ezt a filmet választottam. Elõször jócskán mellbe vágott, igazi dokumentarista, jó képek, hatásos szövegek... Elesettség,nyomor,egy ismeretlen, más világban stb...Azután valami elkezdett zavarni, majd egyenesen idegesÍteni. Az még elmegy, hogy a halascég vezetõi, meg a tiszteletes, meg a repülésirányÍtó beszéli az angolt, de, hogy a földönfutó, lesettek egyike-másika még viszonylag bonyolult fogalmakat is ki tudott fejezni, értette a kérdéseket, és viszonylag szabatosan elmondta, hogy mit gondol az ottani világról, az már egy kicsit hiteltelen volt. A Wikipédia szerint, ott 120 nyelvet beszélnek, a 90% a szuahéli valamely változatát használja. Jó, valaha angol "mandátumterület" volt a térség... Ha valaki felvette, érdemes megfigyelni az 1§-os sátáni mosolyú haltelepi õr szereplését. Nekem, egy kicsit túlképzettnek tûnt. Jbban tetszett volna az is, ha a 8-10 éves nem angolul beszél.. Azt értem, hogy olyan alanyokat keresek, akiknek a mondanivalóját nem ferdÍti tolmács, csak ez egy erõsen szûrt közeg. (Az oroszok magukat adták.)
reccece 2009 okt. 05. - 19:53:07 Előzmény Karthauzi
"...európai norma..." akkor van afrikai norma (?) és amerikai(?), és ázsiai(?) is...stb.(?)Közös FÖLDI norma lenne a jó. :)
10/10
Karthauzi 2009 febr. 12. - 20:10:44 10/10
Nagyon „érdekes” film. Nagyon érdekes volt látni, hogy mekkora a tudatlanság amekkora mértékû az élet semmibevétele abban az országban, ahol játszódik ez a film.
Szerintem mindenáron az után kutatott a rendezõ, hogy majd õ kideríti, hogy az orosz gépek igenis, hogy fegyvereket szállítanak odafelé úton, hogy visszafelé halat szállíthassanak, de ezt nem sikerült bebizonyítani.
Bizonyára a kormányzat hozat fegyvert, csakhogy a fegyver drága, és valószínûleg nem a halkereskedelmi cégek pilótáival csempészteti be a kormány.
Szerintem nem is ez volt a legszörnyûbb a filmben, hanem látni például azt, hogy a filézett hal maradványait egyszerûen fellapátolják egy ócska teherautóra, aztán hagyják ott rohadni, elszállítják a helyi vállalkozóhoz, majd az egy hét múlva amikor már jó nyüvesek, akkor száríttatja õket, majd utána fõzik meg, és eszik meg a helybeliek. Egyszerûen nem érdekli õket.
Vagy terjed az AIDS, de senki nem törõdik még a legalapvetõbb dolgokkal sem, hogy védekezzen ellene. Ha egy asszonynak AIDS-ben meghal a férje, akkor egyszerûen felcsap prostituáltnak. Az, hogy tovább terjeszti a betegséget, senkit nem érdekel. Sokan tudják, hogy így terjed az AIDS, de õket sem érdekli az egész.
A halászok a gyerekekkel sem nagyon törõdnek, egy részük kinn van csak az utcán, ahol a halak csomagolóanyagát égetik el, szipózzák, majd kómába esnek. Egy két járókelõ megerõszakolja õket. Na és?
Vagy megölik egymás, és meghalnak na és? Eltemetik õket ott helyben az árok parton... Az halkutató állomást védõ õr ha valakit meglát, hogy a kerítésen átmászott, mérgezett nyíllal lövi le.
Engem arról gyõzött meg a film, hogy sehogy nem lehet ezen az országon segíteni. Nem az erõforrás kevés, jó minõségû földjük van, a tóban sok hal van (még ha ki is pusztult az eredeti állomány, de hát van a sügér, rengeteg), fûteni nem kéne. Az ott élõ emberek mégis éhen halnak, teljes és totális tudatlanságban élnek, megölik egymást. Rájöttem, hogy az a gond velük, hogy õk még egy törzsi szinten gondolkodó embertömeg, a lemaradásuk az európai államokhoz képest (államszervezetben) legalább 1000 éves – és ezt a szakadékot nem lehet csak úgy áthidalni. A 19. század óta találkoznak az európai és más kultúrákkal, de õk nem értik, hogy miben kellene változtatni az egész felfogásukon ahhoz, hogy normálisan tudjanak élni.
Amikor megláttam az Tanzániai utcákon ezt a totális jövõvel, és az élet alapvetõ európai normáival való ellentétet, önkéntelenül az jutott eszembe, hogy pontosan ez lenne Magyarországon is, csak cigányok élnének itt...
Gio27 2009 febr. 11. - 11:36:21
Rengeteg ehhez hasonló témájú (Afrikáról szóló) filmet (is) láttam, és nem tudom, mennyivel lennék okosabb, ha ezt is megnézném. Csak elrontaná a kedvem, vagy ami rosszabb, közömbösen nézném végig. Az egész világ tudja, hogy borzalmas dolgok történtek, és történnek napjainkban is ott (és nem csak ott!), de akik bármit is tehetnének, ami esetleg kicsit is változtathatna a dolgokon, becsukják a szemüket. Vagy elfordítják másfelé a fejüket, esetleg rojtosra jártatják a szájukat, de nem tesznek semmi érdemlegeset, mert NEM ÉRDEKÜK! Ez van; a pénz határoz meg mindent, és mi, kisemberek csak annyit tehetünk, hogy megbecsüljük az ételünk, spórolunk a vízzel és árammal, szelektív gyûjtjük a szemetet, és ilyen felfogásban neveljük a gyerekeinket, mert egyszer talán õk sokkal többet tehetnek nálunk a Föld jobbátételéhez!
pozsizsuzsi 2009 febr. 04. - 18:39:49 Előzmény recceboszi
Én láttam, most nemsoká megint lesz, éjszaka persze, hogy az a rémálom továbbgyûrûzhessen a "valódi" álmokba, minimum elgondolkodtató film.
Crazy Horse 2008 aug. 31. - 15:34:09
De jó hogy lesz, már majdnem megvettem dvd-n.
recceboszi 2008 aug. 31. - 15:06:08
Ki rohadjon meg?(pl. a film operatõre?) Kik "k**ták" tönkre? (pl. a rendezõ asszisztense?) Kik azok a "mocsok kapitalisták"(az egész stáb?)! Neveket, neveket! A dok. filmet látta valaki? "Yah, pl. Newy Yorkban is." Pontosítva: "Nyújork mellik" részében?
A filmrõl majd késõbb, ha láttam. üdv.
kustor 2008 aug. 31. - 14:56:55
Ja.
New York-ból még annyira sem törõdnek a világ szegényebb felével.Meg a többivel sem...
kustor 2008 aug. 31. - 14:37:35
Mi itt a világ gazdagabb felén élõk, hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy a Föld más részein milyen elképzelhetlen nyomorúságban is élnek emberek...
Hannibal Lecter 2008 aug. 31. - 14:23:05
Igen az beléjük + rohadjanak is meg, minden védelmezõjükkel együtt. Tönkre k**ták az egész bolygót.