Dunáról fúj a szél

Bakancslistához adom
magyar ismeretterjesztő filmsorozat, 2010

Értékelés:

18 szavazatból
Szerinted?

Kultúránk, nemzeti identitásunk egyik legszebb, legsajátosabb része a magyar népdal. Bartók Béla, Kodály Zoltán és az őket követő jeles népzenekutatók munkássága óta tudjuk, hogy ez nemcsak nekünk, magyaroknak fontos, hanem összeurópai kultúrkincs. A népdal tömören megfogalmazott érték és érzelem, amely összeköt bennünket Gyimestől Sopronig, Felvidéktől Szabadkáig, hisz a néprajzi tájegységek és országhatárok ellenére nagyon sok népdalunk közös az egymástól távol eső helyeken is.
A Duna Televízióban heti rendszerességgel szeretnék a népdalainkat népszerűsíteni, tanítani a képernyőn keresztül, 4-5 perces műsorokban. A Dunáról fúj a szél című műsort Selmeczi Borbála vezeti, aki módszeresen, következetesen tanítja a népdalokat. Selmeczi Borbála mellett a tanításban részt vesznek fiatal, tehetséges és képzett énekesek is, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékének hallgatói is.
A népdalokat úgy választjuk ki, hogy a bukovinai székelyek népdalaitól a Dunántúlig, az Alföldtől Erdélyig minden néprajzi területről megismerhessünk jellegzetes és könnyen tanulható dalokat.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
2/10
pneklara 2014 jan. 20. - 06:59:50 2/10 Előzmény beregiedit
Még egyet: az ajánlóban az keltette fel az érdeklõdésemet, hogy "módszeresen, következetesen" tanít a népdalokat. Na, ez nem igaz.Ha jól emlékszem, még az iskolai énekórákon is legalább 20 percet szánnak az új dal tanítására. S még kell majd több tanóra ez után is, hogy ismétlések után tudják is a dalt. Szóval a szándék lehet nemes, de be kell vallani, ha pl idõhiány miatt ez a szándék a visszájára fordul.
2/10
pneklara 2014 jan. 20. - 06:45:05 2/10 Előzmény beregiedit
Kedves Edit! Mivel két adást néztem meg, véleményemet az alapján írtam.
Lehet, hogy a néhány perces mûsor nem ad lehetõséget egy módszeres énektanításra, de ezzel félrevezeti a nézõt, hogy "így" meg lehet tanítani-tanulni egy vadidegen népdalt. A nézõ/hallgató leértékeli önmagát, mert a film "tanulóinak" egyszeri elõéneklés után sikerül azonnal énekelnie a dalt. Akkor a hiba csakis az õ készülékében lehet. S ha ez ilyen könnyû volna, akkor énekelne itt mindenki reggeltõl estig. Persze ennek is örülni lehet.De kíváncsi volnék rá, hogy a rövidke mûsor után hányan tudják önállóan elénekelni a "tanított" népdalt?Ha kevesen, akkor a mûsor nem éri el a célját. De még mindig fut ez a mûsor? Már rég elfelejtettem a hozzászólásomat:)Örülni örülök, de jobban örülnék egy igényesebben elkészített mûsornak.Üdvözlettel.
beregiedit 2014 jan. 19. - 14:31:42 Előzmény pneklara
Kedves "pnklára"!
Nézete nem ósdi (ismétlés szerepe), de mégis az. Hogyan lehet egy mûsorban CSAK a hibát keresni! Rettenetesen örülök, hogy van egy stáb a tévében, akik megmutatják, hogy tovább él a népzene a 21. században minden nehezítõ körülmény ellenére is. Természetesen új korban új módszer kell: új típusú táncház, az utca emberének megénekeltetése egy meggyõzõen szuper mûsorvezetõvel (Selmeczi Borbála), kreatív kórusok (Csíkszerda Tóth Árpi karnaggyal). Nekünk pedig ÖRÜLNI kell mindennek, nagyon ÖRÜLNI!!!
Ricsey Edit
2/10
pneklara 2011 júl. 06. - 13:57:12 2/10
Én is úgy tudom, hogy "Enyém vagy te..."
Ennek a mûsornak két adását néztem meg - nagy várakozással.
De elment a kedvem az egésztõl. Így nem lehet népdalt tanítani, ahogy a lelkes hölgy teszi. Van a daltanításnak módszere, de az biztos, hogy az átlagember úgy tanul, hogy SOKSZOR-SOKSZOR hallgatja a dalt, mígnem kezd bekapcsolódni, hol itt, hol ott, amit megjegyzett, a szerint. Varázsütésre, hogy raj-ta! nem fog énekelni, mert nincs mit.Pláne sorokra szabdalva. De visszanézek, hogy a 2. adás után történt e némi változás a "módszertelenségben"
ilali 2011 júl. 06. - 02:51:02
kép
10/10
meti60 2011 jan. 23. - 15:32:38 10/10 Előzmény NyitraiE
Én az Alföldön nõttem fel, arrafelé mindenki úgy tudta a szöveget, ahogy a mûsorban elhangzott (...enyém vagy te kisangyalom....)
Amúgy ez vidékenként változhat; nem kell ledorongolni rögtön egy nagyon aranyos mûsort egyetlen szó miatt.
Ön pedig nézze át még egyszer a szövegét, mielõtt elküldi ("helyesn") :)

Tibor bácsi
NyitraiE 2011 jan. 16. - 15:03:16
2011.január 16-i. mûsorukban a dal szövege helyesn így van:

Kispiricsi falu végén folyik el a kanális.
Enyém leszel kis angyalom, ha bánja az anyád is!
Cin, cin, cillárom, de beteg a virágom.
Cin, cin, cillárom, de beteg a virágom.

a mûsorban ..."Enyém vagy te kis angyalom" - hangzott el. A szerkesztõk figyelhetnének az eredeti szövegre, ha már népszerûsíteni akarják népdalainkat.