Égi tűz

Bakancslistához adom
Fire In The Sky
amerikai sci-fi, 109 perc, 1993

Értékelés:

40 szavazatból
Szerinted?

1975. november 5-én este néhány fiatal fiú különös fényjelenséget észlelt Arizonában. Travis Walton közelebb ment, hogy jobban szemügyre vegye a dolgot. Hirtelen egy titokzatos energianyaláb terítette a földre. Társai rémülten elmenekültek, s jelentették az esetet. A rendőrségen azt vallották, hogy Travist egy UFO elrabolta. A fiú öt nap múlva került elő meztelenül, kiéhezve. Képtelen volt visszaemlékezni az elmúlt napokra. De amikor memóriája kezdett visszatérni, olyan hihetetlen dolgokat mondott el, amilyen csak a valóság lehet...

Stáblista:

Szereplők

Travis Walton
Mike Rogers
Allan Dallis
Gregory Thomas Hayes
Blake Davis

Hozzászólások

Szerinted?
Reiner Werner 2022 júl. 02. - 10:17:57
Azért ezt az alkotást valahogy nem sikerült olyan dokumentaristává és érdekfeszítővé tenni, mint az "Intruders" filmet, ráadásul az űrhajós jelenet - aminek ugye mégiscsak a központi eseménynek kellene lennie - teljesen másképpen szerepel Walton leírásában, az itt ábrázoltaknak ahhoz nincs köze. A színészek fizimiskája szerintem egyáltalán nem olyan, mint amilyet nehéz fizikai munkát végző emberekről gondolnánk, és számomra a színészi játékuk is elég alacsony nívójú, számomra eléggé hiteltelen a kakaskodásuk is, meg a kétségbeesésük is, az imdb.com 6.5 pontja szerintem túlzó, elég lenne erre 5.5 is ...maximum.
4/10
Lucky04 2021 nov. 16. - 22:46:35 4/10
Ritka unalmas film. Gondolom a maga idejében jónak számított az utolsó 10 perc miatt.
8/10
ocell 2021 aug. 03. - 23:51:17 8/10
Szerintem a rendezés fergeteges. Pont jól van felépítve a film. A vége pedig azért ennyire jó, mert valahol egy elképzelhető opciót mutatott be a film. Nagyon jók az érzékekre adott reakciók. Sokáig csak az emlékeimben volt meg, hogy jó film. Bejártam az egész netet, mire meglett.
k11zoltan 2020 szept. 18. - 22:49:32
Ez mozifilm volt anno?

Akkoriban lehet, hogy nagyot szólt, de mai szemmel nézve sajnos nem kötött le.
Pedig szeretem a témát, de meg sem közelít egy Dark Skies-t vagy egy Fourth Kind-ot.
Grudge 2017 ápr. 17. - 00:57:10 Előzmény sawyerx
Szerintem meg pont az idegen ûrhajón játszódó 10 perc volt a legérdekesebb, már csak a horrorisztikussága miatt is.
Egyáltalán nem rossz film, bár tökéletesnek sem lehet nevezni.
A leggyengébb benne a befejezés, többet vártam a végétõl. Az idegenekrõl is kaphattunk volna kicsivel több infot, igaz, a könyvbõl sem derült ki sokkal több.
Igen, tudom hogy az eredeti történet kicsit máshogy volt, pl. abban nem voltak szadisták az idegenek.
A film készítõi mondták, hogy a hatáskeltés miatt változtatták meg az idegen ûrhajós jelenetet, mert így horrorfilmként eladhatóbb.
7/10
sawyerx 2017 ápr. 01. - 18:36:51 7/10
Egészen addig nagyon tetszett, míg Travis vissza nem emlékszik az elrablásra. Aztán mint egy gagyi, zs-kategóriás sci-fi... A hajón játszódó kb. 10 perc krva unalmas, pedig én azt vártam, hogy a másfél óra felvezetés után az lesz a csúcspont, de nem. Hatásosabbra is megcsinálhatták volna, illetve valami teóriát ,ha nem is magyarázzák meg egyértelmûen (mert ki is tudhatná biztosra, hogy mik az idegenek céljai), valami ötletet, hogy miért vitték el, mit csináltak Travisszel. A vége pedig olyan semmi, mintha a készítõk a végére beleuntak volna, és csak úgy leszarom stílusban felvettek volna egy befejezést.
Olvastam egy könyvet, ahol úgy írják el, hogy Travis egy teremben ébredt, elõször azt hitte, hogy orvosok állják körül, de rájött, hogy három idegen. Megijedt, egy mellette lévõ tárgyat bszott feléjük, azok kiszaladtak, Travis egy folyosón egy másik terembe menekült, és ott jött rá, hogy ûrhajón van az ûrben, ugyanis látta a világegyetemet. Utána egy emberszerû ufóval találkozott, akivel egy másik terembe mentek, ott még látott több ûrhajót is, majd mondta neki, hogy feküdjön vissza, egy maszkot raktak az arcára, végül kiesés és az országúton ébredt.
A film nem tudom, hogy mit vett alapul, majd most jobban utánanézek, de ez a selyemgubós dolog elég hülyeségnek tûnt a filmben, ahogy az ufók és az ûrhajó ábrázolása is.

A film 7/10-et bõven megérdemel, és szomorú, hogy pont a lényeges részek lettek elrontva.
Rókatündér 2015 jún. 03. - 12:56:31 Előzmény hellboy780917@googlemail.
Hentelhettek?" :D
hellboy780917@googlemail. 2015 ápr. 09. - 14:05:06 Előzmény ReignMan
gondolom az nem az ûrhajó belseje volt, hanem akár földalatti, vagy atmoszférán kívüli bázis is... ahol kontárkodhattak, hentelhettek a kis szürkék...
4/10
pppppppppppppp 2015 jan. 13. - 00:28:06 4/10
Elég idegesítõ egy darab. Jónak nem nevezném.
Rókatündér 2015 jan. 12. - 23:44:28 Előzmény ReignMan
Ez az utóbbi megfogalmazás megnevettet! :D
ReignMan 2014 júl. 08. - 20:29:54 Előzmény m3246
Valóban a történet kicsit Spielberges lett, ami jó, a földönkívüliek ábrázolása szerintem nagyon realisztikus, én valahogy így képzelnék el egy emberszerû, de mégis idegen erdetû lényt. Ami nevetséges volt, az az ûrhajó belsõ kialakítása, megértem, hogy a szuperfejlett ûrlakók a minimál belsõépítészeti irányvonalat szeretik, de azért nehogy már egy medvebarlang-szerû retkes-tetves alagútrendszer legyen a milliárd fényéveket utazó, kívülrõl csillogó-villogó jármû belseje, amit belülrõl betonnal és mászófal-szerû kinövésekkel tettek még ízlésesebbé, hogy aztán kísérletezzenek a mûtõasztalon a palival, ami konkrétan egy óriási vakond-hálófülkére hasonlított, ahol egy rozsdás fogfúróval kísérleteznek az embereken... Lehetett volna fantáziadúsabb is a díszlettervezõ.
8/10
m3246 2014 ápr. 13. - 13:01:40 8/10
Valahogy eddig ez a film elkerülte a figyelmemet, bár az ûrhajós részt már valahol láttam (az is lehet valamilyen UFO-s újságban mint bevágott képek még a 90-es évek végén). Ebben a rohanó világban kifejezetten felüdülés volt végignézni egy olyan filmet, ahol még adtak idõt a történet alapos kidolgozására. Bár a mai rohanás, idegesség és örült stressz egyáltalán nem jelenik meg az 1975-ös filmben, azért az emberek csak emberek voltak akkor is... jól látszik milyen buta is az ember, fõleg csoportban... (és az is kiderült, már akkor is voltak hitelproblémák :)) Summa summárum a film hangulat nagyon kellemes. Az külön tetszik (valószínûleg azért mert "igaz történet" próbál bemutatni), hogy semmi túlkapás nincs a filmben, valóban sikerült úgy bemutatni mintha valóság lenne. A színeszek átlagosan jól teljesítenek, nem emelnék ki senkit, inkább itt is az látszik, hogy nem megjátszák a karaktert, hanem természetesség jön le a filmbõl (ugye ezt is el kell játszani, ami nagyon jól sikerült). Azt kell mondjam idegen eltérítéses kategóriában a legjobban kidolgozott és talán az egyik leghihetõbb film. Persze egy ûrhajós jelenetben minden lehet abszurd, hisz ki mondja meg milyen is lehet az igazán, márha lehet egyáltalán. De itt az is elég jól sikerült, arról nem is beszélve hogy több mint 20 éve csinálták! Le a kalappal, idõtálló az alkotás. Ha hozzáteszem, hogy az X-akták (ami ugye nagyságrendileg a filmmel egyidõben kezdtek el forgatni) ami a televíziózás történetében a második leghosszabb rendkívül sikeres sci-fi sorozattál vált megközelítõleg se ennyire objektív vagy tudatos (újranézve a sorozatot meg inkább vicces, hogy semmi sem függ össze semmivel és össze-vissza kuszaság az egész idegen hablaty benne, bár ettõl függetlenül mindig is szerettem az X-aktákat) mint ez a film, arról nem beszélve hogy a teljesen vállalhatóak a speciális effektek is. Alapmû a témában! 8/10
8/10
m3246 2014 ápr. 13. - 12:47:00 8/10
Valahogy eddig ez a film elkerülte a figyelmemet, bár az ûrhajós részt már valahol láttam (az is lehet valamilyen UFO-s újságban mint bevágott képek még a 90-es évek végén). Ebben a rohanó világban kifejezetten felüdülés volt végignézni egy olyan filmet, ahol még adtak idõt a történet alapos kidolgozására. Bár a mai rohanás, idegesség és örült stressz egyáltalán nem jelenik meg az 1975-ös filmben ami igazi felüldülés, azért az emberek csak emberek voltak akkor is... jól látszik milyen buta is az ember, fõleg csoportban... (és az is kiderült, már akkor is voltak hitelproblémák :)) Summa summárum a film hangulat nagyon kellemes. Az külön tetszik (valószínûleg azért mert "igaz történet" próbál bemutatni), hogy semmi túlkapás nincs a filmben, valóban sikerült úgy bemutatni mintha valóság lenne. A színeszek átlagosan jól teljesítenek, nem emelnék ki senkit, inkább itt is az látszik, hogy nem megjátszák a karaktert, hanem természetesség jön le a filmbõl (ugye ezt is el kell játszani, ami nagyon jól sikerült). Azt kell mondjam idegen eltérítéses kategóriában a legjobban kidolgozott és talán az egyik leghihetõbb film. Persze egy ûrhajós jelenetben minden lehet abszurd, hisz ki mondja meg milyen is lehet az igazán, márha lehet egyáltalán. De itt az is elég jól sikerült, arról nem is beszélve hogy több mint 20 éve csinálták! Le a kalappal, idõtálló az alkotás. Ha hozzáteszem, hogy az X-akták (ami ugye nagyságrendileg a filmmel egyidõben kezdtek el forgatni) ami a televíziózás történetében a második leghosszabb rendkívül sikeres sci-fi sorozattál vált megközelítõleg se ennyire objektív vagy tudatos (újranézve a sorozatot meg inkább vicces, hogy semmi sem függ össze semmivel és össze-vissza kuszaság az egész idegen hablaty benne, bár ettõl függetlenül mindig is szerettem az X-aktákat) mint ez a film, arról nem beszélve hogy a teljesen vállalhatóak a speciális effektek is. Alapmû a témában! 8/10
7/10
Sadenal 2013 márc. 02. - 16:29:08 7/10
Nem volt egy rossz film, de én nagyobb feszültségre számítottam. Egyszer meg lehet nézni aki szereti az UFO-s sztorikat.


7/10
fenrir 2012 febr. 16. - 20:08:21
a végén az ufós jelenetet nagyon jól megcsinálták, fõleg hogy '93-mas a film. már csak azért is érdemes megnézni. tetszett, hogy nem a tipikus 'marslakó' kinézetet nyomatták...
Segítõ Béka 2011 dec. 06. - 14:28:48
és travist nem kellett volna azugságvizsgáló alá vetni? mert õt a fáma szerint nem vizsgálták
Segítõ Béka 2011 dec. 06. - 14:28:02
"Sokan azt mondhatnák, hogy szép ugyan a történet,
de nincsen rá semmilyen bizonyíték: ilyet bárki kitalálhatna. Vagy ha nem is
találták ki, biztosan egy kicsit többet ittak a kelleténél azon az estén.
Nos, ez nem igaz. A nagy sajtóvisszhang miatt elvégeztettek velük ugyanis
egy hazugság-vizsgáló tesztet, melyet a nemzetközileg is elismert Cy Gilson
irányított. Az eredmény: mindegyik favágó csakis a színtiszta igazat mondta
az esetrõl."
http://iqdepo.hu/dimenzio/14/14-12-28.html

ki ez a cy gilson?
Segítõ Béka 2011 dec. 06. - 14:21:18
itt hosszúhajú emberek vizsgálják
az igazság odaát van
http://www.youtube.com/watch?v=rM7e3PYMVi8
Segítõ Béka 2011 dec. 06. - 14:17:56 Előzmény Keba
a vége tényleg hülyeség. tényleg egyszerûen nem illik oda. minek ment fel az erdõbe lakni?
Segítõ Béka 2011 dec. 06. - 11:54:00
azt viszont érdekesnek találtam, hogy elmondják hogy mi történt velük, öten-hatan ugyanazt mondják és az egész közösség ellenük fordul, senki nem hisz nekik.
ilyet. nagyon szélsõséges a helyiek bemutatása
Összes hozzászólás