Egy duci hölgy és a 18. századi konyha

Bakancslistához adom
Clarissa & Hannah Glasse
angol ismeretterjesztő film, 2008

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Sokak Mrs. Beetont tartják az angol konyha szülőanyjának, de Clarissa Dickson Wright kitart véleménye mellett, miszerint Hannah Glasse volt az, aki forradalmasította az angol étkezési szokásokat.
Glasse híres szakácskönyve, a The Art of Cookery ("A főzés művészete") 50 év alatt 33 kiadást ért meg, és ez volt a 18. század legnagyobb bestseller szakácskönyve. A könyv azon túl, hogy megismertette a nagyközönséggel a kifinomult étkezés alapjait, Hannah Glasse-t is a főzés koronázatlan királynőjévé tette a feltörekvő középosztály köreiben.
A ma ismert "dinner party", a meghívott vendégekkel elköltött vacsora intézménye is Glasse nevéhez fűződik, és azzal, hogy megtanította a háziasszonyokat a főzés fortélyaira, a konyhai kifinomultság és stílus kulcsát is a kezükbe adta.
Ebben a pazar dokumentumfilmben Clarissa Dickson Wright felfedezi, milyen lehetett egy 18. századi konyhában főzni vezetékes víz, gáz vagy áram nélkül. Ráadásul Hannah Glasse egyik legnagyobb hatású receptjét teszi próbára a fent említett körülmények között, ami nem más, mint az első Angliában megjelent curry recept. Vajon az elkészült fogás a mai kor ínyenceinek elvárásait is ki tudja elégíteni?
Ma ott van Angliának Delia Smith és Nigella Lawson, de Hannah Glasse volt a brit konyha első igazi istennője és Nagy-Britannia első sztárszakácsa.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?