Egy gép nem tért vissza

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar játékfilm, 82 perc, 1943

Értékelés:

16 szavazatból
Szerinted?

Gábor főhadnagy repülőgépe Benkov hírszerzőt az ellenséges vonalak mögött dobja le. Benkovot kedvese, Marja segíti _ aki szintén hírszerző és a partizánok között tevékenykedik -, hogy megbízatását teljesíthesse. Gáborék következő útja szintén az ellenséges vonalak mögé vezet, egy rejtett vasútvonalat kell lefényképezniük. Elkészítik a felvételeket, de felfedezik őket, tűzharcba keverednek, kényszerleszállást kell végrehajtaniuk. Szerencsésen elérik Marja kunyhóját, és Benkov elrejti őket. A partizánok felfedezik rejtekhelyüket, Marja és Benkov halálos lövést kapnak. Gábor főhadnagy élete feláldozásával fedezi társai visszavonulását, így a fontos felvételek és Benkov jelentése eljutnak a rendeltetési helyükre.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
kékibéla 2021 jan. 06. - 12:44:40 Előzmény Dalmát
Köszi! Kovács Károly? Hát én csak úgy emlékszem rá, mint "Gazsi bácsi lótetű" :) (Le a cipővel!)
Blindmouse 2021 jan. 06. - 00:58:19
Hát mivel amikor a film készült, még igen erősen a germán oldalnak ment a nyelvelés, így létezhet ilyen áthallás, amúgy elég gyenge film volt ez.
5/10
Dalmát 2021 jan. 05. - 20:31:47 5/10 Előzmény kékibéla
Nem, a filmben egy szó nem esik ideológiákról. Az más kérdés, hogy mint a legtöbb háborús film, ez is elfogult, a magyarok a jófiúk, az oroszok ha nem is rosszak, de a női főszereplő kivételével ellenszenvesek, ráadásul olyan bénák, hogy a három magyar pilóta a legnagyobb tűzharc közepette ráér egy égő cigarettát ide-oda passzolgatni. A cím és a főcím alapján repülős filmet várhatnánk, de sajnos csak egy gyengécske, összecsapott kémtörténetet kapunk. Hogy meglegyen a játékfilm hosszúság, tíz perc alatt három dalt is ellőnek, ami ugyan nem szokatlan a korabeli magyar filmekben, de itt nagyon kilóg az egészből. Nem emlékszem, hogy Kovács Károlyt láttam ezen kívül főszerepben, és szokatlan húzás, hogy ő alakítja a szerelmest, miközben a magyar film legnagyobb kandúrja (Jávor) szerepel mellette, de sajnos ez kevés az üdvösséghez. A soványka történetet és a kidolgozatlan karaktereket a rossz rendező is tetézi, időnként az ember csak kapkodja a fejét, hogy mi történik éppen a vásznon, vagyis a képernyőn.
Pozitívumként Juhász József néhány humoros jelenetét említhetném, illetve a légierő támogatásának és a katonai szakértőknek köszönhetően kapunk néhány pillanatképet korabeli repülőseinkről.
kékibéla 2021 jan. 02. - 11:11:52
Jól értem, hogy ez egy náci/nyilas propagandafilm???
2/10
olahmiki1959 2020 szept. 11. - 04:26:54 2/10
Sajnos, nagyon rossz film!
Egy érdekesség van benne, mégpedig a gyártási év. Nem gondoltam volna, hogy 1944-ben, a háború kellős közepén még forgattak filmeket.