Egy kirándulás képei

Bakancslistához adom
Una gita scolastica
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott olasz romantikus vígjáték , 85 perc, 1983

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

1914 tavaszán egy bolognai gimnázium érettségiző osztálya, két tanár felügyelete alatt, kirándulásra indul a hegyekbe. Három nap alatt át akarnak kelni az Appennineken. Az út során a túra részvevői közelebb kerülnek egymáshoz. A tanulók tanúi lehetnek a tanáraik között születő románcnak, majd egy botránynak, amit a tanárnő titkának napfényre kerülése robbant ki. Ez a kirándulás egy életre megváltoztatja a résztvevőket, akik egytől egyig azzal a tudattal térnek haza, hogy életük egy szakasza örökre lezárult.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
Sztrogacsev 2009 okt. 01. - 17:49:53 7/10
Nem tudtam igazából mire számítsak, amikor beültem a moziba. Eleinte csak vártam, hogy "na, történjen már valami". Aztán a film kb. harmadától (amikor bunyóztak a katonákkal) elkezdett magával ragadni a hangulat.

A film maga egy visszaemlékezés, ennek megfelelõen kissé szürreális, néhol groteszk.. egyáltalán nem törekszik a realizmusra és ez nem is baj! Véleményem szerint a film célja: (szubjektív) emlékeket ébreszteni a nézõben, régen megélt élményeket, hangulatokat, érzéseket újra kicsit felszínre hozni.. és ez nálam mûködött! Egyébként az ugrott be közben, hogy nagyszüleink valahogy így gondolhatnak a múltra.

Jól kontrasztot ad a nyitó képsor rideg, kegyetlen jelene, és aztán az emlékek megszépült, kedves, vidám sorozata, melyben még a nyilvánvaló szerelmi "hazugság is szép lehet, ha nincs azonnal vége".

Végig ott volt a filmben az elmúlás-emlékezés gondolatköre: addig él valami/valaki, ameddig van ki emlékezzen rá. Ha ez is elmúlik, akkor az emlék is a feledés homályába vész...

Balla tanár úr játéka pedig tényleg kiemelkedik a többi karakter közül.

Mindamellett számomra nem volt annyira intenzív hatású a film, nem vitt annyira mélyre.. kevés volt, hogy könnyezzek rajta és kevés volt hogy igazán nevessek (pedig mindkettõ ott volt filmben).

És örök fájdalmam a szinkron! Nem gyõzöm hangsúlyozni mennyivel jobb egy filmet eredeti nyelven nézni, de hát ez nem mindig adatik meg... :(
Lery 2008 júl. 19. - 09:31:09
fantasztikus! a Tanárúr elõtt le a kalappal!
10/10
Kordován László 2008 jan. 20. - 18:27:57 10/10
Ez a film elérte azt, hogy az ember úgy érezze maga is részt vesz az osztálykiránduláson. Olyan húrokat penget meg, amelyek mindenkinek a szívében ott vannak, és rezonálhatnak.
A tanár úr alakítása felejthetetlen.