Elizabeth eltűnt

Bakancslistához adom
Elizabeth Is Missing
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott 90 perc, 2019

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

Maud, aki évek óta mindennapos küzdelmet folytat elhatalmasodó demenciájával, egy nap hiába várja a megbeszélt találkozást barátnőjével, Elizabeth-tel. Bárhol keresi, az asszonynak nyomát sem találja, és mikor semmi segítséget sem kap másoktól, maga kezd nyomozásba. Miközben memóriája lépten-nyomon cserben hagyja, elmosódik a határ múlt és jelen között, és felmerül benne, hogy a nyomozásnak köze lehet nővére, Sukey évtizedek óta megoldatlan eltűnéséhez.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
2/10
Poxy01 2023 okt. 11. - 23:52:37 2/10
Borzasztó film, 2/10, nagyon nem ajánlom.
6/10
Felhőjáték 2023 jan. 01. - 18:49:24 6/10
Éppen villamosról szálltam le az Oktogonnál talán két évtizeddel ezelőtt is lehetett mikor figyelmes lettem egy idős néni őszi kabátja alatt kék virágos hálóingben fekete mamuszban kétségbeesetten nézett körbe miközben halottam elcsukló hangját : "kérem, kérem hol vagyok, segítsenek....
Mikor leültem az Elizbeth eltűnt filmet megnézni ez a pár perc merült fel emlékeimből. Amikor az ott lejátszódó jelenet megismétlődni látszódott. Igaz, többen és sokféle képen feldolgozták már az idős kor és a demencia súlyos tüneteit. Számomra az eddigiek közül Az apa 2020-ban bemutatott francia–brit filmdráma, melyet Florian Zeller rendezett. A főszerepben Anthony Hopkins, Olivia Colman, Mark Gatiss, Imogen Poots, Rufus Sewell és Olivia Williams kabinett alakításai jelentették a revelációt . A film cselekményének középpontjában ott is egy idős, demenciában szenvedő férfi áll szinte ugyan úgy mint a jelenlegi filmben csak ennek női paralelje tölti be a filmvásznat.
Korunk idősei választhatnak a magány a lakásba záratás krédója vagy a szociális otthonok monoton levegője között. Különösen nehéz a demens idősekkel, hiszen életük és gondolataik nagyobb részt a letünk korok és hozzátatozók körül keringenek. Jelen film nagyon izgalmas formában mutatja be a kapcsolatrendszereit az idős és fiatalabb családtagok viszonyát. Az állapot hullámvasúthoz hasonló egyszer tudatnál másszor pedig a múltban való életet a jelen felismerésének elvesztését. A főszereplő Maud törékeny madárcsontú idős hölgy (Glenda Jackson) üzenetek között él melyek mint tudatszálak kötik össze a valósággal : most Elizabeth-hez kell menni, rendőrségre, boltba és így tovább. Az emlékek pedig sorjáznak a szeretett nővér annak halála az eltűnés.
Majd pedig az utolsó kapocs barátnőjének halála és annak körülményei a hivatal nemtörődömsége és az időse emberek félvállról kezelése. Maud szívós igazságkeresése a nővére megtalálására, hiszen a ez emlékek kusza burjánzása a külső szemlélő számára csak egy idős hölgy locsogásának tűnhet.
Persze sejthető hogy az eltűnés a nővére valamint a barátnője fiának viselkedése mögött felsejlik a bűntény lehetősége.
A történet szívbe markoló mennyire nem részünk az idős korosztály , tudva időt igényelnek néha akaratosak és lehet a múltban élnek, de ők nemzettek szültek meg bennünket segítettek a felnőtté válásban és adtak esélyt a kiteljesedésünkre. Az Elizabeth eltűnt egy mívesen megalkotott élményekkel teli film és ezt igazából ez Glenda Jackson Maud alakításának köszönhető, mondhatnám az ő jutalomjátéka. Annyi szeretettel és alázattal a színjátszás irányában amit kevés idős színész képes létrehozni. A gesztusok kicsik de adott jelentben olyan dinamikát ad akár a játszóteásaknak a filmben akár a néző számára, hogy az a bizonyos gombóc a torokból éppen kitörni készül.
Most az egyszer nem írom le kinek igen és kinek nem ajánlom csak annyit, hogy legyünk nyitottak erre a korosztályra mert az ő "kapuik" hamarosan bezáródnak.
3/10
pihes 2022 dec. 30. - 10:24:26 3/10
3/10