Elle

Bakancslistához adom
belga-német-francia thriller, 130 perc, 2016

Értékelés:

97 szavazatból
Szerinted?

Michèle elvált, középkorú asszony, aki magánéletének sikertelenségét a munkájában éli ki. Az élete megváltozik, amikor megtámadják és megerőszakolják az otthonában. Michèle ahelyett, hogy a rendőrséghez fordulna, magánnyomozásba kezd.

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Lolamacko febr. 12. 09:07:20 10/10
Jobban szeretem az európai filmeket, mint az amerikaiakat. Nem olyan kiszámíthatóak. Isabelle még mindig szuper. A rendező mindig meglep. Az aki többször belép, hogy lepontozza egy pasi, akivel nem szeretek egy bolygón élni.
8/10
InteriorLulu febr. 07. 22:06:13 8/10 Előzmény vandorbab
Egy bizonyos szint felett az embernek nem érdemes, de inkább nem szabadna még kifejezetten értelmes módon sem reagálnia egy bizonyos szint alattiakra. Akire te reagáltál, az bőven-bőven az utóbbi.

SPOILER!
@Edmond Dantes: "Vajon Michelle már elsõ jelenetbeli megerõszakolásakor is élvezte a szado-mazo játékot? Más szóval: támadóját kereste-e mindvégig vagy mindig is inkább azt a személyt, aki õt ezen a módon ki tudta és ki fogja tudni elégíteni?"

Egészen biztosan nem élvezte. Az első jelenet ha egyáltalán, akkor is maximum a támadó részéről volt szado-mazo játék; valamint Michelle később elképzelte azt az erősen vágynak tűnő jelenetet, hogy akkor, abban a bizonyos szituációban, amikor már a padlón fekve lerántotta az abroszt, valahogy kezébe kerül a hamutartó, mellyel aztán agyonveri a támadóját.
Az illetőt, a támadót kereste, hogy majd valamiképp elégtételt vegyen rajta, hisz mint minden megerőszakoltat, őt is kegyetlenül megalázták, elvették az önbecsülését. Miután pedig - a következő, ám a megerőszakolás tekintetében már sikertelen támadáskor - kiderült, hogy támadója nem más, mint az a vágyott férfi, akit addig bárhogy is mesterkedett, egyszerűen sehogy nem tudott megkapni, lassan rájött, bele kell menjen a férfi "játékába", ha továbbra is vágyik utána, hiszen az illető szexuálisan egyszerűen így működik. Márpedig vágyott utána, így a következő alkalommal (a férfi pincéjében), a kvázi-megerőszakoláskor meg is lett a vágyott orgazmusa...
Michelle nagyjából úgy volt ezzel a dologgal, hogy ha egy ilyen erőszakos, perverz, tőle merőben idegen "játék" az ára annak, hogy maximálisan kielégüljön, akkor megfizeti ezt az árat, és persze bármikor ki is léphet az egészből. A következő alkalommal aztán (a film végén) a férfi hirtelen elhalálozása okán, azaz nem a saját akaratából persze ki is lép, viszont semmi nem utal arra, hogy ezek után lenne bármilyen igénye ilyenfajta szexualitásra.
7/10
vandorbab 2022 dec. 30. - 23:50:34 7/10 Előzmény Szegényanyád
Valóban sokkoló film.
Paul Verhoeven önmaga is nagy provokátor.
A történet tabu, semmiképpen nem hollywoodi.
A szereplők reakciója és viselkedése sem hétköznapi.
Azt viszont nem lehet mondani, hogy unatkozol a film alatt.

Miért gondolod, hogy csalással kell többszörösen lepontozni valamit, ami eltér a te értékrendedtől?
Nem értem, hogy miért lenne a te véleményed fajsúlyosabb, mint bárki másé, aki értékeli ezt a filmet.
Ettől rosszabb lesz majd a film? „Szegényanyád” ezt tanította?

Isabelle Huppert elképesztően jó színész.
5/10
Böhöm 2022 szept. 12. - 09:47:26 5/10
Nekem személy szerint nem nagyon tetszett ez a film. Kicsit össze-vissza a sztori, szerintem a karakterek is elég felületesek, viszont túl hosszú, és tele van elég primitív filmes megoldásokkal. De azért végig néztem, nem hagytam félbe - csak majdnem.
1/10
Szegényanyád 2022 júl. 24. - 22:43:02 1/10
Drága barátaim, tippeket kérek, hogyan kell 6,6 alá vinni, ezt a szart? Jaaaaaa, lehet többszöri belépéssel, majd próbálkozom.
1/10
Szegényanyád 2022 júl. 24. - 22:38:21 1/10
Ja, még egy kicsi. Egy normális világ, nem ez, a normális kapcsolatok nem ezek, ez egy torz karikatúra a mai világról. Hát, visszatekertem. Belga, Német, Francia film. A tipikus, megtört gerincű nemzetek.
1/10
Szegényanyád 2022 júl. 24. - 22:25:23 1/10
Idióta, elmebeteg, liberális baromság. Hülyülnek a rendezők és a szponzorok rendesen. (Lóf@szt, ki van adva nekik). Ahogy közeledünk a mához, egyre több, színvonaltalan sz@r lepi el a rendszert. Okádék világ lett már.
10/10
steelprophet 2021 dec. 02. - 02:45:16 10/10
Jó film. Röviden ennyi. Kár elemezni, ez csak egy film.
9/10
Clarisse 2019 aug. 20. - 22:26:08 9/10
Wow... nagyon érdekes film volt, nem nézném meg újra, de otthagyhatatlan volt. Azt hiszem még nem láttam ennyire fordulatos filmet. Egy dolog volt benne kiszámítható: a kiszámíthatatlanság. Írták itt páran előttem - és magában a filmben is elhangzik, hogy beteges - nos inkább realistát mondanék. Az emberi pszichó legmélyebb bugyraiba enged betekintést. Hihetetlenül valóságos volt és izgalamas, de mégsem az a fajta film, amit újra és újra megnéznél.
8/10
sexykex 2019 ápr. 03. - 07:03:16 8/10
Borzasztó egy szuka ez a nő, ez a Michèle, de titokban azért szurkoltam neki. Nem volt könnyű élete, így nem is maradhatott Hamupipőke, inkább a Gonosz Mostoha lett belőle.
Utóhang: A legtöbb nő álmaiban szerepel egy titkos akta, vagy inkább aktus, miszerint jól megerőszakolják. Persze nem akárki – hanem a kiválasztott – persze nem verik közben és nincs halálfélelme sem. Egyszerűen csak küzd, de egy macsó szétfeszíti a lábait és magáévá teszi – ha nincs közben orgazmus, akkor macsót kell cserélni. A filmben egyébként minden benne van, amiért az ember szeretheti Paul Verhoevent.
2/10
Nótárius 2019 márc. 12. - 12:08:38 2/10
Néhány vonatkozásban, időnként és itt-ott majdnem ígéretesnek tűnő film, de végeredményben és lényegében: önkörös egyszerűségű
pszichopata tobzódás és cinikus embertelenségű szenvelgés az egész; .....
de legalább jó hosszú.
pcujsag2 2018 aug. 15. - 21:03:03
Mi ebben a filmben a pláne, hogy lassan minden nap leadja a hobó? :O .
pcujsag2 2018 júl. 31. - 17:50:46 Előzmény Edmond Dantes

Azt mondja a volt férjének, hogy azért rúgta ki mert egyszer megütötte, egyébként minden rendben volt vele, tehát elvileg nem egy perverz nő. A bántalmazója iránt heves érzelmeket táplál, ami látható az asztal alatti lábtapiban és az ablakos jelenetben. Ezekből elvileg az következik, hogy alapvetően normális lenne, de a mazot felvállalja a szeretet férfiért. Mégsem bírja sokáig az ötlegelést, így a végén bevallja hogy feladja. Persze az is lehet, hogy csak még keményebb szexet akar. Az is lehet hogy a nő csak lódítja, hogy a pofon miatt vált el és a te értelmezésed helyes. Nem tudni. A női lelket nem lehet kifűrkészni. Ez a kiskapu nyitva maradt...
tom_pika 2018 febr. 23. - 00:51:40 Előzmény goldblum
Igen.
tortura 2018 febr. 17. - 11:09:15
Hát, számomra beteg egy film volt, ettõl függetlenül izgalmas is valamennyire. Ugyanakkor csalódás is, mert többet vártam - Paul Verhoeven miatt. Aztán utólag rájöttem, hogy kár volt a nagy várakozásért, ugyanis az Elemi ösztön nem P. V. rendezõ miatt volt az évszázad filmje, hanem azért, mert egy remek forgatókönyvbõl született, köszönhetõen Joe Eszterhasnak.
7/10
idõjós1010 2017 dec. 17. - 19:38:34 7/10
SPOILER
Az a baj, hogy már nem él olyan élénken bennem a film, mint akkor, amikor elõször írtam hozzá (és még lehet hogy finoman is fogalmaztam), node ennek ellenére megkísérlem leírni, hogy szerintem mirõl is szólt. A durva szavakért, elõre is elnézésed kérem.: Egy sznob, ba..sz..atlan "k..u..rva", olyan erõszak áldozata lesz, melyrõl azért nem beszél szívesen, mert egyre biztosabb benne, hogy neki tulajdonképpen tetszett ez a dolog, és közben azzal is pontosan tisztában van, hogy attól a naptól kezdve, elmeorvosi esetté vált. kialakult benne valami szexuális aberráltság, amire a jövõben is igényt tart. ...de neki ez így jó, csak ne tudja meg senki.
Edmond Dantes 2017 dec. 17. - 11:00:12
Még port is három mondatot ír róla :-)...
...de viccet félretéve: akit nem zavar, ha megismeri a sztorit, olvassa el a filmrõl wiki "plot" szócikkét itt: https://en.wikipedia.org/wiki/Elle_(film) esetleg Google- fordítóval, ami még szórakoztatóbbá teszi az elbeszélést, ráadásul a történések még az ott leírtaknál is jóval szövevényesebbek továbbá hozzá jönnek a szexuál- és más lélektani szálak. Az viszont kétségtelen és ez itt és most nem spoiler, mert nincs jelentõsége, hogy az a bizonyos, a filmben is megjelenõ lõfegyver, ami a klasszikus dramaturgia szerint elõbb-utóbb mindig elsül, itt nem sül el. Ugribugri: van, nem kevés, piff-puff: nix.
7/10
idõjós1010 2017 dec. 17. - 01:03:41 7/10
KB két mondatos történet
Edmond Dantes 2017 dec. 16. - 16:20:56
Várakozásomat felülmúló, szövevényes, de végig jól követhetõ film. Huppert megkaphatta volna az Oscart. Egy alapkérdés számomra homályban maradt:***SPOILER!!***
Vajon Michelle már elsõ jelenetbeli megerõszakolásakor is élvezte a szado-mazo játékot? Más szóval: támadóját kereste-e mindvégig vagy mindig is inkább azt a személyt, aki õt ezen a módon ki tudta és ki fogja tudni elégíteni?
***SPOILER VÉGE***
Edmond Dantes 2017 dec. 16. - 16:12:40 Előzmény idõjós1010
"Maga a sztori, nagyon sovány." Már megbocsáss, de ugye ez csak vicc? Lehet nem-szeretni, de hogy sovány lenne a sztori...
Összes hozzászólás