Enigma

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai-német-angol romantikus dráma, 117 perc, 2001

Értékelés:

64 szavazatból
Szerinted?

1943: az angol hadsereg szupertitkos kódfejtő központjában, a Bletchley Parkban a titkosírás-szakértők tehetetlenek. A német tengeralattjárók megváltoztatták rejtjelező-gépüket, az Enigmát, a titkosszolgálat többé nem tudja lehallgatni őket, és így a hadsereg képtelen megvédeni a több mint 10.000 utasát Amerika felé szállító hajókaravánt. Kénytelenek egy kívülálló segítségét kérni: a zseniális matematikushoz, Tom Jericho-hoz fordulnak, aki éppen egy másik rejtély megoldásán fáradozik: szerelme, Claire (Saffron Burrows) nyom nélkül eltűnt. A férfi magánnyomozásba kezd, és sejteni kezdi, hogy a titkos kód, az Enigma és szerelme élete vagy halála összefüggésben áll egymással. Talán ellenkém bujkál a kémek között. Claire barátnőjéhez, Hesterhez (Kate Winslet) fordul segítségért, de talán ez a legnagyobb baklövés, amit elkövethetett.

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
csicso82 2019 jan. 31. - 20:59:34 Előzmény Károly Keresztesi
Egyetértek, kicsit zavaros a végén pár dolog kiderül de még így is van egy csomó érthetetlen dolog.
7/10
Károly Keresztesi 2017 febr. 20. - 14:47:13 7/10 Előzmény adobubus
Van amit érdemes elfelejteni, s van amit nem szabad!
A háborúkat pedig nem szabad elfelejteni!
Ma is több ezer ember csatlakozik az ISIS hes, és miért is, mert ügy gondolják, micsoda buli a háború.
hiszen a PC-n is halomra lövöm az ellenséget, és ez milyen jó dolog.
Aztán amikor ráeszmélnek hogy hoppá, ez azért mégsem annyira szórakoztató mint otthon amikor a vacsora meg a fürdés után lövöldözik még egy órát az ember.
A háborús filmek (már amelyik jó) az kicsit ráébreszti az embert arra, hogy köszönöm ezt NEM szeretném átélni.
Ha nem lenne film akkor szerinted honnan tudnák az emberek milyen is egy "igazi" háború ???
A tankönyvekbenen leírtakból biztos nem fog senki a szívéhez kapni, ott nem lát halott öregeket gyerekeket. max. elolvassa, hogy x ezer vagy millió ember halt meg.
Egyébként ez a film, alig alig szól a háborúról, nem látsz benne fegyverropogást, és haldokló embereket vagy tankokat. Ez a kódtörésrõl szól, elsõsorban!
7/10
Károly Keresztesi 2017 febr. 20. - 14:35:27 7/10
Nem rossz film, de mégsem igazán tetszett. kicsit követhetetlen a cselekmény, ha valaki nem ismeri a történelemnek ezt a részét, akkor szerintem a film felét nem érti, mivel a film nem igazán magyarázza el mit miért csinálnak. Legalábbis csak nagyon felületessen.
Mondjuk ha jól tudom, ez az egész történet az 1995 Enigma címû könyv filmes adaptációja. Szóval nem teljesen a valóságot meséli el.
A kódjátszma címû film, ehez nagyon hasonló, de sokkal jobb, fõleg ami a történelmet illeti.
oldbone 2012 jún. 14. - 12:16:00 Előzmény adobubus
Valaki híres ember (nem én találtam ki) azt mondta: „A múlt nélkül nincs jelen és jövõ!”.
Valószínûleg igaza van, ezt bizonyítja az is, hogy még ma is sokan elég jól megélnek a múltból: pl. a soha nem volt partizánok, a munkásmozgalom régi harcosainak és a „hókoszt” leszármazottai. (pl. kis + nyugdíjegészítéssel és egyéb kedvezményekkel) :D
Amúgy végre egy jó filmet láttam (mivel híradós voltam boldogult katonakoromban, még a ti-ti-tá is bejött. :)
rapaport 2012 jún. 13. - 18:58:02 Előzmény adobubus
Azt hiszem, akár egy római kori történet is lehet érdekes és izgalmas, ha az jól van megírva, jók a színészek és jól fényképezik. Pedig az már több mint másfélezer éve ért véget.
Findzs 2012 jún. 13. - 10:32:02
ez egy 2001 -es film, mirõl beszélsz? jó pár éve nem volt 2. világháborús film
SoloIcewind 2012 jún. 13. - 09:53:08
El lehet felejteni a WWII-t, szerintem már meg is tették, mert ismét hasonló eszméket hirdetnek többfelé, mint anno Hitler bácsi. Itt konkrétan Horthyt dícsõitik, aki nélkül nem létezett volna a Don-kanyari önmészárlás. Aki nem tudja, nem a németek kérésére küldte oda a magyarokat, hanem hogy a háború után a németektõl több területet kérjen a véráldozatért cserébe. A németek nem tudtak felvonulni egy páncélos hadosztállyal, mert a magyarak zavarták õket, jó segítség volt.
Szálasinak mikor emeltek szobrot? Csak hogy tudjam, hol kell robbantani.

És akkor legyünk következetesek, felejtsük el a régebbi történéseket is. Kezdjük pl. Trianonnal.

Éppen az a baj, hogy mindig mindent elfelejtenek. De van, aki emlékszik. És az igazán brutális fegyverek náluk vannak.
adobubus 2012 jún. 13. - 06:42:06
Ennek a témának soha sem lesz vége?

Ideje lenne feljteni, hiszen 67 éve befejezõdött a 2. világháború!
Kinek (kiknek) az érdeke a háborús témák állandó emlegetése?
Normákisan gondolkozó ember nem az erõszakot, a háborúkat és a gyilkolászást tartja élvezetes témának, de a filmesek nem normálisak csak pénzéhesek.
Azt is torz elmére utalónak tartom, amikor olyan emberek okoskodnak-nyilatkoznak '56-ról, akik meg sem születtek 1956-ban.

Az ilyen és hasonló témájú filmeket soha nem nézek meg már csak azért sem, mert mindegyik elfogult és hazug. Az 1944-ben született Vajna András '56-ról készített filmje is tömény hazugság, a látvány nem különben, mert a film erõszakolt bemutatóiban meglehetõsen torz dolog volt látni a Duna parton száguldó 19-es villamost, az 1964-ben épített Erzsébet-hidat, valamint az MSZMP KB székházát (fehérház).
Amúgy Vajna 56-os politikai menekültnek hazudja magát - 12 éves volt akkor. Egy hazug ember hazug filmje. :(
kevinspéci 2011 máj. 03. - 14:12:46 Előzmény Rahar
"Valamint a színészi játék nagyon gyenge, a fõszereplõ állandóan szenvedõ tekintete nekem nem jött be."

Sose láttam még egézében a filmet, ma is csak félórát, de ennek a muksónak a mimikája valóban kriminális... Ilyen gyenge színészi teljesítményt még B-filmekben is ritkán látok.

Én is olvastam a könyvet. Azt se tartottam valami hatalmas mûnek, a film se lett az.

Viszont a zenéje nagyon jó szerintem!
9/10
grebel 2011 ápr. 12. - 08:11:41 9/10
Kedves negatív hozzászólók!

Jó film volt. Számotokra sajnos nem a látványos sablonos hatáshajhász amerikai stílusban. Aki elhiszi hogy a robbanás elõl el lehet futni, és hogy a fõhõst nem találják el soha géppisztollyal, mert elugrik az izguljon azon. Az ember egy vizsgán is halálra izgulhatja magát, de egy kívülállónak ez unalmas látvány.
Minket végig lekötött.
1/10
Rahar 2010 máj. 17. - 14:18:33 1/10 Előzmény vakmero
Én nem olvastam a könyvet, mely a film alaptörténetét képezi. viszont láttam egy dokumentumfilmet, az enigma nevû szerkezetrõl, feltörésérõl, stb. Abban a mûsorban szintén az szerepelt, hogy a feltörésben és a kódok megfejtésében jeleskedõ személy, Alan Turing erõs homoszexuális hajlammal rendelkezett és ezért el is ítélték, a wikipédián utána lehet nézni. Tehát a film történetileg igencsak hamis. Valamint a színészi játék nagyon gyenge, a fõszereplõ állandóan szenvedõ tekintete nekem nem jött be, akkor inkább Steven Segal-féle fapofa, az is sokkal jobb ennél. A történet azon kívül, hogy fiktív és valótlan legalább érdekesen indult, de a cselekményvezetés megoldotta ezt a problémát, egyre unalmasabbá vált az egész. Belekeverték a történetbe, hogy az oroszok kivégezték a lengyel tiszteket. Gondoljon bele bárki, hogy tele volt és van a földgolyó kémekkel, az 1940-es több ezer fõs tiszti kivégzésrõl ne szerzett volna tudomást bármelyik kémhálózat? És ezt a filmben úgy tálalják, hogy hát valóban rájöttek nagy nehezen több évvel az esemény megtörténte után. Összességében nem idegesített fel a film, hanem egyszerûen érdektelen a számomra, történelmileg hiteltelen, unalmas, vontatott alkotásnak tartom, ezért 10 pontból 1 pontra értékeltem. Aki szereti a jó, érdekes, izgalmas történelmi filmeket az ne nézze meg.
vakmero 2009 okt. 01. - 23:04:28
izé.....én úgy tudtam, h Turing volt az a zseniális matematikus, aki elõsegítette matematikai megérzéseivel az Enigma kódjainak feltörését. A film szerelmi szálla itt meg is szakadna, hisz Turing csõbuzi volt....
7/10
amani 2008 márc. 02. - 21:12:00 7/10
nem értem, miért írják a film leírásában, hogy az, hogy Hesterhez fordult, a legnagyobb baklövés volt.
kevinspéci 2008 márc. 02. - 12:12:54 Előzmény Athelas
Igen gyenge film, de engem a könyv se nyûgözött le annak idején. Nem éreztem benne az elvárható feszültséget.
3/10
Athelas 2007 febr. 23. - 11:50:05 3/10
Egyetértek veletek, a film tényleg lapos. De a könyv sztem nagyon jó a maga nemében, persze könyvben minden jobb.
morzsa 2007 febr. 21. - 16:08:03
maximálisan igaz.
sokkal nagyobb vehemenciával estem neki, mivel az enigma, mint olyan, egy nagyon érdekes történetet sejtetett.
aztán paff. úgy ellaposodott, hogy netovább.
és pont.
8/10
Newcastle United 2007 febr. 08. - 12:55:36 8/10
Érdekes dolgokat is feszeget a film, hogy a brit hírszerzés már állítólag a II. vh. alatt tudott a katyn-i mészárlásról, csak nem lehetett nyilvánosságra hozni a szovjet szövetséges miatt. Ez valahol érthetõ is, ha úgy vesszük, hogy George Orwell 1940-ben írt Állatfarmja is csak a II. vh. után jelenhetett meg. Az viszont már felettébb érdekes, hogy azután miért hallgattak róla olyan sokáig.
A film maga összeségében tényleg csak olyan átlagos kémfilm.