Ez volt a sorsom…

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentumfilm, 26 perc, 2015

Értékelés:

8 szavazatból
Szerinted?

Kápolnapuszta, az elnéptelenedett sváb szellemfalu, melynek teljes férfi lakosságát kiirtotta a bevonuló szovjet hadsereg. A túlélők nagy részét a háború után származásuk miatt kitelepítették Az itthon maradottaknak egészen a közelmúltig tilos volt a megemlékezés. A vérengzés helyszínétől csupán néhány kilométerre a mai napig egy ötágú csillag alatt emléktábla hirdeti "a felszabadító harcokban elesettek" emlékét.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
pneklara 2015 febr. 04. - 06:31:36 Előzmény adamnagysweetmovie
Kösz. a linket, kiegészíti a filmet.
pneklara 2015 febr. 04. - 06:27:16
A történelemrõl úgy is lehet tanulni,hogy olvassuk a történelemkönyvek ferdítéseit, próbáljuk beleerõszakolni, hogy kié volt az igazságos harc, s ki bûnhõdik.
S úgy is lehet megtudni az igazságot, ha hallgatjuk azokat, akik ott voltak, szemtanúk voltak.
Az idõs hölgy, aki elmondja, hogy az orosz katona kiszakította a gyermek kezét édesapja kezébõl,
köpenyéhez szorította a gyermek fejét, s a háta mögött, egyetlen mozdulattal lelõtte a három férfit.

Ez a kislány egész életében õrizte, hogy mi a háború. Vagy a néni, aki szemérmesen hallgat arról, mi történt azokkal az asszonyokkal, akiket a pincébõl fel kellett küldeni 5 liter borral.
Ezek másképp néztek az ötágú csillagra, mint jelképre. Mert mögötte van a kép, hogy a katona lelõtte az apát, a nagyapát, a testvért, s napokig ott feküdtek a holttestek, mert nem merték õket megközelíteni.
Hogy a meglõtt nagybácsi egész éjjel kucorgott a széken, míg lassan elvérzett a tüdõlövéstõl, de nem merték orvoshoz vinni.És ez nem csatatér volt, ahol harcolni kellett az ellenséggel, hanem békés, civil falusi emberek.
Mit érezhettek a gyerekek, mikor a bokrok rejtekébõl figyelték, hogy egy orosz és egy német egyszer csak szembe találja magát a másikkal, egymásra fogják a fegyvert, s végül gyõz a józan eszük.
Aki szemtanúkat hallgat, az nem hisz a történelmi elemzéseknek.