Fedőszáma: MN-1480

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm, 49 perc, 2009

Értékelés:

9 szavazatból
Szerinted?

Az MN-1480 Magyarország egyetlen harcászati-hadműveleti rakéta dandárja volt a rendszerváltásig. A létét is titkolták, még a honvédségi berkeken belül is csak legendák keringtek róla, a tényeket csak a legmagasabb katonai vezetők és az ott szolgálók ismerték.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
dantonb 2012 máj. 21. - 21:29:37
Akkor lehet hogy megnézem.
7/10
adamnagysweetmovie 2012 máj. 21. - 21:23:43 7/10
Persze, de ez (unikum!) nem bûnöket mutogat, hanem egy furcsa közeget. Nagyon érdekes.
dantonb 2012 máj. 21. - 21:19:58
Elhiszem hogy nem rossz ,mert még nem léáttam ,de a Duna Tv állandó múltba fordulása témaválasztása különös tekintettel akomcsi bûnökre az sem véletlen ám,nekem ne mesélje senki:)
7/10
adamnagysweetmovie 2012 máj. 21. - 21:17:29 7/10
Ez a film nem tartozik közéjük. Láttam és tetszett, Füredi Zoli pedig valódi szakember a dokufilmes szakmában.
dantonb 2012 máj. 21. - 21:04:04
Ez amûsor kísértetiesen emlékezet emgem arra,hogy amikor az MDF kormány mindent elqrt ,akkor elõállt aköztv a Köztársaságtéri kazamaták témájával,most hasomnlóan megy az agymosás a köztvkben az értelmesebb emberek adójából is egy még rosszabb kormány néphülyítõ tevékenysége nyomán.
offtopic
ennyi baromságot... 2012 máj. 21. - 20:43:43 Előzmény adamnagysweetmovie
Visszaolvasva mind a hét hozzászólását... gondolom, valamelyik jobbikos párttaggyûlésrõl szabadult be ide...
offtopic
ennyi baromságot... 2012 máj. 21. - 20:41:42 Előzmény kolakx
Egészen véletlenül, te nem szoktál a mára Aranysassá átkeresztelt, egykori Top Gun magazinba írni, Kõvári László álnéven?
Mert ez a tömény fröcsögés, amit itt elõadtál, erõsen emlékeztet rá.
7/10
adamnagysweetmovie 2011 nov. 12. - 12:59:05 7/10
És agyon fontos volt az a cirkuszi mutatvány, ahogy megsemmisítették ezeket a kilövõállványokat. Ez nagyon sokat elmond a mindenkori politika természetérõl és arról, mennyire tiszteljük a múltunkat. És az ukránok mindezt mennyivel racionálisabban csinálták, mert ott nem ideologizálták túl ezt a dolgot... Volna mire szerénynek lennünk...
7/10
adamnagysweetmovie 2011 nov. 12. - 12:52:29 7/10
Biztos szakmai szemmel más, kívülállóknak viszont érdekes lehet, nekem mindenképp. Ha egy riporter is szakember, a nézõ nem feltétlen fogja megérteni a dolgokat. Egyébként néha engem is idegesített, de valamilyen szintig ezt muszáj is felvállalnia egy riporternek. És tett fel igen jó kérdéseket, és a kamera elkapott nagyon emberi pillanatokat. Az, hogy sokféle forrást felhasznált a doku, inkább az elõnyére vált, napjainkban ez a trend, és itt nem éreztem felszínesnek, oda nem kapcsolódónak.
Hogy a titoktartással mi a helyzet, szerintem nem kötelezheti már õket, ellenben tényleg semmi értelme nem lenne riportokat készíteni a témában. Inkább belsõ gátak, reflexek szorították korlátok közé a megszólalókat, amit tiszteletben kell tartani (megtörtént).
Az, hogy a riporter életrajzán rugózol anélkül, hogy ismernéd õt, ne haragudj, hogy õszinte vagyok, de a megszólalót minõsíti.
kolakx 2011 nov. 12. - 00:17:15
Fedõszáma MN-1480 rakétadandár
Az alábbiakat a film után a netrõl megnézve, nem csodálkozom a film teljesen dilettáns voltán. Õk ezek?
Varga Ágota 1954
Az Esztergomi Tanítóképzõ Fõiskola pedagógia szakát 1979–1982, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének újságíró iskoláját pedig 1989–1990 között végezte el. 1986-tól az Oroszlányi Televízió szerkesztõje-mûsorvezetõje, majd vezetõ szerkesztõje. 1992-tõl szabadúszó szerkesztõ-rendezõ, dokumentumfilmeket és riportfilmeket készít.

Elég link az életrajza. 15 éves koráig mi a búbánatot csinált. A diplomája az a tipikus mindent de semmit szak - pedagógia, valszínû az is levelezõn. Se nem tanító, se nem felsõs matek, ének fizika, rajz vagy bármi. Amolyan mû diploma fölöslegesen. Abban az idõben tele volt az ország képesítés nélküli tanárokkal az általános iskolákban, mert a párttag elvtársak gyerekeit eleve felvették, elvégezték a sulit, aztán büdös volt nekik dolgozni. Képesítés nélküliekbõl nagyon sok értelmes, elkallódó volt. Részben a már említett elvtársgyerekek foglalták el elõlük a fõiskolákat, de lettek diplomásak is.
Elvtársgyerekek többségét nem is érdekelte a tanítás. A tanító-tanárképzõk után meg nem csoda, ha az ilyenekben már a szikrája is elaludt e téma iránti érdeklõdésbõl. Gondoljunk csak Makarenkót stb nyomattak nekik ( A Szú-ban x100ezer csavargó, bandákba verõdõ gyerekek tömege alakult ki a háborúk és komcsi rendszer eredményeként, Makarenkó eredménye 5% alatt volt. Teljes csõd ezen gyerekek normális életbe visszajuttatásra, igaz normális élet ott eleve nem volt a bolsi rendszer eredményeként. A javítóintézet és egy általános iskola nem ugyanazt a pedagógiát igényli). A MUOSZ-ról meg nincs mit írni. A társadalmi semmittevõk és semmihez sem értõk, de mindenben okoskodók és megmondók önjelöltjei és adófizetõk pénzén élõsködõk.
kolakx 2011 nov. 12. - 00:15:14
Szerintem meg gyenge film. A téma jó. De hogy 2, azaz KETTÕ rendezõ ennyire idétlen filmet(?!) csinál. (külön a rendezõkrõl)
Se füle, se farka az egésznek. Se felkészültségük, egyáltalán mi ez? Ide oda kapkodnak.
A nõ kérdései idétlenek. Nem volt katona (esetleg _komcsi!_ ifjú gárdista még lehetett vígan). 1. ha ilyen SZIGORUAN TITKOS katonákat akar kérdezni, egy minimális rendnek kellene lenni. Nem a trafikos néni a riport alany. Az alanyokkal elõre is egyeztetve kellene-lehet-szabad
velük a titoktartás HIVATALOS feloldásának engedélyezése után filmezni. Ez evidens. Hiszen , ha nem beszélhet, akkor mirõl lehet az izgi témában kibontakozni, nem lehet csak egymásra vigyorogni. Ez teljesen besült a filmben. Azonkívül akkora a téma, hogy 50 perc csak hablaty lehet. A 60-90-es évek történelmi folyamata-helyzete. A speciális, titkos katonai tevékenység bemutatása a nézõnek aki megértené és izgalommal figyelné! Szovjet megszállás alatt lévõ, teljes alárendeltség, 1956 és utána a helyzet. Mit véd? A legvidámabb lágerbarakkhazát? Hazát véd? Ki ellen? Elfoglalnak minket a nyugatnémetek a jólétükkel, vagy mi? Védjük magunkat, a HAZÁT a jobb élettõl. Mért ment katonának a sorkatona, tsz-tiszthelyettes, a tiszt a fõtiszt. Csak ácsorognak esetlenül szegények, csak éppen nem sorakoznak fel az eu irányába! De akkor meg, hogy is volt eddig? Mennyire beszélnének? Pedig akarnának. A blogon nem akármik jönnek ki. Ha nem beszélhet, mert bizony az állami tv-k már 4 csatornán maszatolnak-kavarnak-elhallgatnak. A már akkor is élõknek akik még ma élnek-élnének és a jövõ nemzedéknek is. Lehet, hogy leállnának egyes szereplõk a kinyílással. Mert a fele, pláne a hivatásosoknak más a helyzetük.
1 perc után ki a fene jegyzi meg, hogy ki milyen rendfokozatú és beosztású. Pedig az alapján hallgatnánk õket. Ami kijön a filmbõl az is a szereplõk nagy nehezeni beindulásai, de hamar beragadnak. Hogy is volt a Czinege elvtárs, a nem kanállal evõ, 6 elemis, 3 hónapos gyorstalpalón lett századosból hadseregtábornok, aki még sorállományú se volt mert ,1945-ben 18 éves, már párttag,
Aki élete végig nem tanult meg fennakadás nélkül olvasni. Ön-továbbképzésérõl, szakkönyvek írásáról már ne is beszéljünk. Bár ebbe a laktanyába az érték és a kockázat miatt, lehetõleg mellõzték a nagyobb létszámú czinegés szinvonalú tiszteket, mert még helybõl el/felszállhatott volna az ország. Ja és a Zsukov haverunkról a ,,mjásznyik"nak (mészárosnak) hívott czinegés marsallal mi a helyzet, ha már a szovjet elvtársakat emlegetik.
És az 1.!!!! szempont ezzel a fegyverzettel!!! Kussol és maszatol a film. A félhülye Zsukov és Vorosilov 50-es évekbeli atomháborús színvonaláról nem hallunk. Nem a Topszkoje-i gyakorlótéren engedték el a cuclikat a magyar rakétások?!!!! Mert ott van egy emléktábla: ,,1954. szept. 14-én ezen a gyakorlótéren taktikai atombomba bevetésével, manõver végrehajtására került sor, a Szovjetunió marsallja, G. K. Zsukov vezetésével." Ott bizony 13km magasról egy hirosimás méretû bombát dobtak le analízis céljából. 5 ezer német hadifogolyra, mint leküzdendõ védelmi állásra, rendkívül erõsen kiépítve, tankokkal ágyúkkal stb telepítve. A 300 éves Nagy Péter cár idejében telepített õserdõvel együtt 1 pillanat alatt üszökké vált minden. De hogy ,, érdekesebb" legyen a dolog, utána (a legfõbb érték az ember cocialiste elv jegyében) ezen a nukleáris csapást kapott területen
45 ezer szovjet katonát áthajtottak. Ha teszt, hát legyen teszt Sztalin, Hruscsov színvonalon. Mintha, a (filmben is említett )egyik német nagyvároson, utána át kellett majd rohamozni, hát ezt legyakorolták. Csapatszállítón ülve, gázálarcban, impregnált papírköpenyben át az epicentrumon.
Bõvebben: V Szuvorov könyvében ill. Földi Pál ezredes : Az igazi Zsukov könyvben. A Lenti -seknek pl hasonló lett volna a feladatuk harcászati és hadászati csomagolásban.
Természetesen ha rámennénk a témára, letiltanák vagy nem adnák le? Mert pontosan arról szól/na, amit el kell tussolni. Nehogy akár ennek a filmnek alapján is bárki meglássa a folyamatot és, hogy mért vagyuk ma itt minden szempontból!! Egyébként tényleg milyen jó mentõdarut tudtak volna építeni belõlük. De hát, már akkor be volt rakétázva a dolog: A Ganz nem építhet metrót, be kell hozni a takony féknélküli, francia metrót!!! Ahhoz pedig jobb a kinai buszból átalakított daru. És különben is akkor csámcsongék ma nem tudnának a 3 villmosmegállónyi hosszúságú, csodás Ganz Kõbánya úti hangárokban csempészgagyit árulni....
De azért, a neten nyagyon jó, hogy sokmindent, hálisten fölraknak. Mert gondolom értik a szereplõk, hogy át kell adni A TÖRTÉNELMET! Az egy más dolog, hogy ott voltam-kezelhettem egy nem akármilyen szellemi és kétkezi munka eredményét, és ez természetesen emlékezetes.
A film legfeljeb illusztrációnak jó lesz mellé....... De vegyenek kézbe billentyût és kamerát is MAGUK A VISSZAEMLÉKEZÕK. Szerintem jobb lesz, mint ez a film. Láttuk. hogy honlap-problémájuk van-volt. Gyõzõdjenek meg saját maguk az amcsi tárhelyekrõl (oda készíthetõ honlap).
Pl. http://www.000webhost.com/website-builder 10perc alatt kész a választható sablonokkal. 2 évig akkor ingyenes a próba, ha egy elõírt minimális látogatottsága van az elkészített honlapnak! (!!! és ezért csak rövi ideig, gyorsan lehet/kell a képet, szöveget stb feltölteni). Jomla honlapszerkesztõ-program használható(magyarul is). De havi 5 dollárért (kb 1ezerFT) már rakétás eleve a dolog. A regisztráció ugyan angol, de ha a fordító a böngészõn megvan nem olyan nehéz már magyarulosan....elvégezni. A tárhely méret eleve sokkal nagyobb min a magyar szolgáltatóké.
De lehet mint egy nagy katalógusnak is használni ezt, ahová a sok-sok különbözõ helyre felrakott (youtube, face, index stb) anyagoknak a cimei(linkjeit) raknák föl egy kis pár soros ismertetõvel. Így lehetne dátum, név, szöveg-kép-film szeriti katalógust készíteni, ahonnan csak egy kattintással elérhetõ egy-egy anyag. Ezt valaki idegyûjtené-felrakná, az elküldött címeket/linkeket.
stomachh 2011 nov. 11. - 20:20:17
Örülök, hogy egy ilyen színvonalas riportfilmet láthattam, errõl az igen érdekes témáról.
10/10
zoltanable 2009 máj. 12. - 20:07:14 10/10
Sziasztok!
Nagyon örülök hogy elkészült ez a film, és hogy tényleg ilyen színvonalon. Azt szeretném kérdezni hogy ez a film leadásra kerül-e még valamikor, valahol? Választ elõre is köszönöm.
Üdv. zoltanable
feketevipera 2009 máj. 11. - 22:49:32
Nagyon érdekes dokumentumfilm, és köszönjük, hogy ilyen dolgokról is többet megtudhatunk. Külön érdekesek az archív felvételek, jóllehet a riportok is sok apró titokra derítenek fényt. Remélem, az alkotók még több hasonló témára bukkannak, és ugyanilyen színvonalon fogják azokat is elemezni.
tuzer 2009 máj. 04. - 08:34:37
Vagyunk még itt is:
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9143205&la=55006243

tuzer
MN 1480: 1975-1983,
parancsnki szakaszparancsnok, 2. osztály kidolgozó tiszt, 2. osztály bemérõ-felderítõ fönök
10/10
árpapa 2009 ápr. 30. - 18:32:29 10/10
Tisztelettel mondunk köszönetet Varga Ágota rendezõnek a film elkészítéséért.

Szeretettel invitálunk mindenkit, a legendás Tapolcai Rakétadandár honlapjára.
http://mn1480.extra.hu

A titok már többé nem titok, a honlapon egykori rakétások állnak bárki rendelkezésére.
Az index fórumon egy topicban MN 1480 néven, több mint nyolcezer hozzászóláson keresztül lehet ismereteket szerezni a rakétadandárról.

A rakétadandár az interneten rendelkezik bloggal.
http://mn1480.blog.xfree.hu

Tisztelettel várom kérdéseikkel saját blogomban az érdeklõdõket:
http://arpapa.nolblog.hu

A hidegháború hideg maradt, és egy nagyon pici része ebben dandárunknak is volt.
Katonák szolgáltak becsülettel, semmivel sem voltak alávalóbbak más nemzetek katonáinál.
Kérem, aki elõitélettel közelít hozzánk, az legalább elötte tájékozódjon, a bemutatásra kerülõ film is sokat segíthet ebben.

Tisztelettel: árpapa
/ Kása Árpád nyá. fhdgy. egykori rakétaindító szakaszparancsnok./