Fehér kard

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentumfilm, 59 perc, 2012

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

A dokumentumfilm főszereplője Németh Vilmos, a világ egyetlen vak, fekete öves aikido-mestere. Az életvidám fiatalember egy betegség következtében fokozatosan elveszítette látását, de ez nem vette el életerejét és küzdőszellemét. Egy alkalommal megtámadták az utcán, azonban korábbi karate-tanulmányainak köszönhetően elhárította a támadást. Az esetet követően elhatározta, hogy megtanulja megvédeni magát. Ekkor fordult az aikido felé, és mára az általa megismert különféle küzdősportok fogásaiból - barátai segítségével - saját önvédelmi módszert fejlesztett ki, kifejezetten vakok számára. Vilmos azonban nem csak a tatamin küzd, ugyanis a jogi pályán is szeretne érvényt szerezni a fogyatékkal élők jogainak.
Forgalmazó: HBO

Streamelhető:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
friarx 2012 jún. 24. - 19:35:20 8/10
A dokumentumfilm nem a kedvenc mûfajom, ezt is csak azért kezdtem el nézni, mert én is aikidózom, gondoltam belepörgetek (HBO on demandon) a technikákba, megnézem, hogyan küzdenek a vakok. Ehhez képest a film csak kisebb részben szól az aikidóról, nagyobb részben egy vak ember életérõl, viszont annyira jól megcsinálták, hogy végül nem pörgettem bele, hanem türelmesen végignéztem. Úgyhogy ez egy jó film, érdemes megnézni.

Az operatõr és a vágó nagyon kitettek magukért, fõleg a "harci" jeleneteknél, látszik, hogy profi filmesek. :) A film elsõ felében azt gondoltam, hogy ami a film erõssége az a gyengesége is: hogy ez is csak egy az "aikido-mítoszt" tápláló filmek sorában, amely úgy állítja be az aikidót mintha az egy félelmetesen tökéletes harcmûvészet lenne, az aikidokák pedig a legyõzhetetlen harcosok. Az aikido csakugyan szép harcmûvészet, de a hatékonysága... khm...

A helyzetet szerencsére maga a film fõszereplõje, Németh Vilmos menti meg, aki kb. elmondja azt, hogy fekete öves aikido tudásával önmagában semmit nem tudott kezdeni, ezért kezdett el a filmben is látható kigyúrt profi harcosok segítségével ráedzeni. És amit a filmben mutat, az már inkább egy MMA vakok számára optimalizálva.

Vilmos kedvet csinált nekem ahhoz, hogy akár még látóként is járjak hozzá egy kicsit, illetve magához az aikidóhoz! Ha így csinálja valaki az aikidót akkor annak tényleg van értelme!

Szóval a filmre visszatérve: jól össze van rakva, nincs benne sok üresjárat, illetve azoknak is értelme van. Tényleg meg kell állni ebben a rohanó világban egy percre és elgondolkodni az élet nagy kérdésein. Azt viszont nehezményezem, hogy a dramaturgia helyenként egy család intim szférájába tolakszik bele, ami néha a nézõ számára is kellemetlen (pl. amikor a régi lakóházához megy vissza a lányával, nekem ez a beszélgetés már túl sok volt), a másik pedig, hogy van benne idõnként némi érzelemhajhászás.

De, ezzel együtt: a film jó film (8/10), Vilmos pedig egy nagyszerû aikidós (10/10) attól függetlenül, hogy vak-e vagy sem. És ezzel, ha olvassa, üzenek neki is: teljesítményét nem mint egy vak ember teljesítményét értékelem, hanem mint egy ember teljesítményét, és le a kalappal azért, amit a filmben tõle láttam. A többit személyesen. :)))
adamnagysweetmovie 2012 máj. 31. - 17:43:38
Szombaton reggel lesz a fõszereplõvel beszélgetés a Klubrádióban (ha addig be nem szántatják Áderék).