Felvidék

Bakancslistához adom
Caught in Between / Horná zem
szlovák-cseh dokumentumfilm, 52 perc, 2014

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Az emlékek életre kelnek, hogy ebben az animált dokumentumfilmben leleplezzék, mennyire be tudnak avatkozni a jelenbe a történelmi igazságtalanságok és családi titkok. Itt, Európa közepén, csaknem minden családnak vannak ilyenjei. Vladimíra Plančíková dokumentumfilmes, rendező, saját családja titkainak nyomába ered. Személyesen, érzékeny módon összegyűjtötte azon generáció történeteit, amelynek sorsát a nemzetiségileg vegyes Felvidéken átrendezték a politikusok a II. világháború utáni kemény döntései.
A film a még ma is aktuális és tabuként kezelt szlovák-magyar kapcsolatok témáját az animált dokumentumfilm egyedülálló módszerével dolgozza fel. A mindenki számára ismerős családi kapcsolatok felhasználásával a szerző a fiatalabb nézők számára is segít megérteni ezen rég lezárult események sorsszerűségét és örökérvényűségét. Amit nem tudnak elmondani a korszak tanúi és az archív filmfelvételek, azt animált történetek egészítik ki.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
LajtaJ 2018 jan. 15. - 00:40:58
A film betét dalai miért nem magyarul hangzottak el?
Makuch Bertalan 2017 febr. 28. - 02:11:03 Előzmény Texas Bill
Most megnézve a filmet egyet kell hogy értsek. Arról egy árva szó sem esett hogy a felvidéki magyarság mit szenvedett 1945-1948 között. Nemcsak a kitelepítéssel kapcsolatban. Tilos volt magyarul a templomokban misézni. A magyar verések szinte mindennaposak voltak. Sajnálatos hogy egyes felvidéki magyarnak egyáltalán nem fontos a magyarság tudata mert nemzetközi. Ne csodálkozzunk hogy asszimilálódik a magyar. Vagy ahogy felvidékre került szlovák beszél hogy Magyarországon hogy bántak velük. Hogy le büdös tótozták, vagy Révész tanár úr megpofozta volna azért mert szlovákul beszélt az iskolában. Ha egy pedagógus fizikailag bántalmazott volna egy tanulót bár milyen okból, azt azonnal kirúgták. A szülõk sem voltak hülyék. Tilos volt a testi fenyítés. Vagy a le büdös tótozás. A helyzetet kéne ismerni. Ez a film is a nagy nesze semmi fogd meg jól esetét tükrözte. A felvidéki magyar nem érzi jól magát az anyaországában. Ez õt minõsíti. Az sem állja meg ahelyét hogy nálunk üldözték volna a szlovákokat. Akkor ha olyan rossz volt nekik miért nem távoztak Szlovákiába 1939 után? Mindenesetre a szlovák srác az nem gondolkodott azon hogy mit mondjon az identitására? A magyar elképesztõ? Szégyellik hogy magyarok? Megtagadják saját magyarságukat. Ilyen embereket támogat Magyarország, hogy a magyarság tudatukat erõsítsék? Ehelyett a nagy semmi van a részükrõl? A magyar önmagát pusztítja el. És vannak magyarok ott akik büszkék arra hogy se magyarnak, se szlováknak nem vallja magát? Nem lehet mindent a kommunizmusra meg másra rá kenni. Eltelt 27 év. A film az 2014-es. De sajnos a sok felvidéki magyarnak van identitás problémája. ezért a MOST-HÍD, az MKP, a Csemadok is felelõs hogy elfajzik a magyar a Felvidéken. Ez a film se jobb mint az amit az a másik nõ készített. Az aki nem büszke a magyarságára az nem való erre az életre. Nem melldöngetés kell. Közpénzbõl ilyen embereket nem szabad és nem is kell támogatni. Aki nem vállalja magyarságát az nem érdemli meg hogy a magyar nemzet része legyen. Az legyen csak multikulti.
Trivia Showtime 2015 ápr. 14. - 14:28:33
Egy igazi gyöngyszem a közszolgálati média dilettáns szemétdombján.
Zongorázni lehet a különbséget Vladislava Planèíková és Galán Angéla (aki nemrég hasonló mûfajjal próbálkozott) produkciója között. Sajnos nem Angink javára!
Ezúttal ugyanis nem a "hogy-nyomjam-magam-még-jobban" koncepció dominál, hanem érzések, fájdalmak, (a sokféleképpen átírt és magyarázható) történelem, illetve az emberség kerülnek elõtérbe.
Zseniális animáció, kitûnõ zene és (majdnem) tökéletesen válogatott riportalanyok.
Külön köszönet azért, hogy Volf-Nagy Tünde nem erõlködött dokureflexes elemzéssel a filmet követõen.
Élmény volt!
Texas Bill 2015 ápr. 14. - 06:42:40
Nekem nem tetszett ez a dokumentumfilm.
Egyrészt túl lassú volt. Összeszedetlennek is éreztem. Hiányoltam a riportot olyanokkal, akiknek elveszett minden vagyona, mert elmenekültek a Felvidékrõl. Szóval, úgy érzem, hogy a dok. filmet készítõ hölgy erõsen igyekezett tapíntattal lenni a szlovákok érzelmeire. Törekedett arra, hogy a magyarországi szlovákok sérelmeit is hasonló méretûre duzzassza, mint amilyen a szlovákiai magyaroké volt - pedig az egyik oldalon az erõszakos kitelepítés és a vagyonelkobzás állt szembe az önkéntes áttelepüléssel (ahol a fõ sérelem az xy tanár által adott pofon volt - részlet a filmbõl).
Az animációt miért kellett ráerõszakolni a filmre? Nem volt mit mutatni? Gyerekessé, amatõrszerûvé tette az egészet. Akkor mutatott volna inkább addig faluképeket, házakat, vagy a tájat, de ezek a babok, meg stb....
adamnagysweetmovie 2015 ápr. 12. - 09:48:37
Senkit ne tévesszen meg, nem 50 perces...
http://bidf.hu/index.php?page=details&id=18&cat=1