Fukushima

Bakancslistához adom
Fukushima 50
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott japán filmdráma, 122 perc, 2020

Értékelés:

69 szavazatból
Szerinted?

A film a 2011-ben bekövetkezett Fukushimai atomerőmű-baleset eseményeit meséli el az ott dolgozó mérnökök és szakemberek szemszögéből, az első percektől, egészen a katasztrófa végezetéig...

Stáblista:

Szereplők

Toshio Izaki
Masao Yoshida
Takumi Maeda
Shoichi Nojiri
Shigeru Hirayama
Kazuo Igawa
Dai Takizawa
Tomoko Izaki

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
loritibi 2023 okt. 17. - 11:47:26 Előzmény joergie
Számodra nem derült ki a filmből, hogy mi történt? A cunami tönkretette a szivattyúk, a dízelaggregátorok működését és kiesett a hűtőrendszer. Benne van, hogy próbálták az áramot és hűtővíz ellátást pótolni minden lehetséges eszközzel, ami akkor ott elérhető volt és ami sajnos végül kevés volt a nukleáris katasztrófa megakadályozásához. Az is elhangzik benne, hogy még egy leállított reaktorban is szükség van hűtésre ahhoz, hogy ez ne következzen be. Biztos, hogy ezt a filmet nézted elejétől a végig?
2/10
joergie 2022 dec. 16. - 14:29:15 2/10
Minap néztem újra az HBO Csernobilját, szóval megnéztem tv-ben ezt a csodát, csupán arra voltam kíváncsi, mi történt. Hát az nem derült ki, viszont cserébe a film NAGYON lassú és vontatott, eseménytelen, és a kevés esemény sincs kihangsúlyozva. Eléggé szenvedős, karakteralapú dráma, ROSSZ karakterszínészi munkával.
A japán tekintélyalapú társadalom előnyeit én se láttam...na nem a demokráciával, hanem a 86os szocialista pártállammal szemben sem.
offtopic
caravelle 2021 nov. 03. - 08:16:32 Előzmény brezinakaroly@outlook.com
Érdekes, hogy a tekintélytiszteletet pont egy ilyen súlyos baleset kapcsán dicséred, ami valószínűleg csak a jéghegy csúcsa. Gondolom, a tervezési hiányosságok is erre vezethetők vissza. Szerinted így működik jól egy modern társadalom? Mert számomra inkább középkori, vagy inkább ókori maradványnak tűnik.
8/10
Cukros csirkecomb 2021 márc. 13. - 12:41:56 8/10 Előzmény brezinakaroly@outlook.com
Egyetértek veled, én is ezért értékeltem magasabbra a filmet az átlagnál. Biztos, hogy meg fogom nézni még egyszer-kétszer, mert japán szemmel mutatja meg azt, ami akkor ott történt.

SPOLIER lehet annak, aki nem tudja, mi történt 2011-ben Fukushimában

Az individualista nyugati társadalmakkal szemben a keleti kultúrának fontos eleme, hogy az egyes számú prioritás a közösség érdeke. Ez messze az egyén érdeke fölé tevődik. Ez kifejeződik abban is, hogy a közösség vezetőjének a tekintélyét nem kérdőjelezik meg. Ez a két szempont csaphatott össze az erőmű vezetőinek lelkében: tudták, hogy a közösség érdeke más, mint azok a hibás felső vezetői döntések, amelyeket kaptak, és amelyeket kezdetben még őrjöngve ugyan, de végrehajtottak. A későbbi parancsmegtagadás már kevés volt ahhoz, hogy időben megtegyék a megfelelő lépéseket. Viszont tisztán megjelent a közösség érdekének szem előtt tartása az erőműben maradt 50 szakember önfeláldozásában. Számukra nem volt kérdés, hogy az életük árán is megakadályozzák a nagyobb katasztrófát.

Ami a filmből kimaradt:
Későbbi vizsgálatok kimutatták, hogy a bekövetkezett baleset-sorozat hátterében voltak tervezési hiányosságok, hibás vezetői döntések, és a hierarchikus szabálykövetés is sok késedelmet okozott. Ami döbbenetes, hogy a japán bíróság jogerősen is felmentette azokat a cégvezetőket, akiknek a felelőssége az ügyben felmerült. A TEPCO vezetőinek felelősséghárítása és megúszása nem méltó ahhoz az áldozathoz, amit az erőmű dolgozói önkéntesen vállaltak. Úgy érzem, hogy a film nem csak a "fukushimai 50-nek", de a vezetők szégyenletes viselkedésének is emléket állít.
9/10
brezinakaroly@outlook.com 2021 márc. 12. - 22:39:29 9/10
Ha elfogadod, hogy vannak olyan nemzetek, akik egészen más kultúra szerint építik fel az életüket, társadalmukat, akkor rátalálsz arra, hogy miért jó ez a film. Miért látunk olyan ritkán japán filmet? Azért, mert a legtöbbel egyszerűen nem is tudnánk mit kezdeni, annyira más a gondolkodásuk, hogy csak egyet mondjak, ami a filmben is megmutatkozott: A számunkra felfoghatatlanak és elfogadhatatlannak, talán abnormálisnak is tűnő vezetői tekintély tisztelet. Lám, náluk működik, mitöbb jól működik és a társadalomi feladtatok hatékony megoldását teszi lehetővé.
Egyik unkokatestvérem dolgozott éveket japánban a magyar nagykövetségen és munkája melett egyéb (nem dimlomáciai vonalon) bekapcsolódott a hétköznapi japánok életébe is. Elképesztő élményekkel tért haza. Tőle tudom ezeket a dolgokat. Nyílván ennek a civilizációnak is megvan a sötétebb oldala, de most erről már nem akarok beszélni, mert a kiegynsúlyozott vélemény leírásához egy komplett tanúlmánkötet sem lenne elegendő.
Összegzés: Fogadd, hogy ők így szervezik magukat, mi meg másként és kapu tárul ki előtted, ahol te idegen vagy, de legalább rádcsodálkozhatsz arra, hogy elképesztően széles lehetőségei vannak a homo sapiensnek kultúrája, civilizációja megteremtéhez és így talán mélyebben fogod megélni és VÉDENI is a sajátodat, ami európai, magyar és kerszteény.
8/10
Cukros csirkecomb 2021 márc. 12. - 01:25:06 8/10
Japán film japán habitussal. Az az ordibálás és földig hajlongás érzésem szerint nem csak egymásnak, hanem az egész világnak szólt. Így fejezték ki mindenki felé, hogy végtelenül szégyellik a történteket, és átérzik a felelősségüket.

SPOILER

Minden nagy katasztrófa mögött ott van néhány hibás vezetői döntés és parancs, amit nem tagadtak meg időben.

biffco 2021 márc. 12. - 01:17:13
Most mit kell lehuzni a filmet azzal h hulyen jatszanak a szineszek, a maga tavolkeleti modjan jo film ez, ott igy csinalnak filmet, tulartikulalnak, mintha korai jackiechan filmet neztem volna :d amire meg nem hatott hollywood,a kungfu hianyzott csak belole na:d ... Joooo ez csak ne amerikai aggyal nezzetek
1/10
Klaas 2021 márc. 10. - 21:09:27 1/10
Ritkán látni ilyen szörnyű színészi alakításokat. Ennél talán már csak a szinkronhangok és az egyes párbeszédek teljesen nevetségessé tétele volt idegesítőbb. Ezekkel szépen sikerült elvenni az élét és a drámaiságát egy ilyen volumenű történetnek. Kár érte, nagyon vártam pedig.
9/10
toths1957 2021 márc. 10. - 18:06:55 9/10 Előzmény asd:)
Elolvastad a belinkelt cikket? Így kezdődik: "A sugárbetegség (közkeletű, de helytelen néven „sugárfertőzés”) Egyébként higgy nekem, 35 évig a paksi atomerőműben dolgoztam és 2 évenként kellett sugárvédelemből vizsgázni.
asd:) 2021 márc. 10. - 17:57:36 Előzmény toths1957
Van olyan hogy sugárfertőzés
Ha nekem nem hiszel, ennek hihetsz: https://hu.wikipedia.org/wiki/Sugárbetegség
9/10
toths1957 2021 márc. 08. - 11:37:01 9/10
A sugárzás nem fertőző, tehát nincs olyan, hogy sugárfertőzés, legfeljebb sugárszennyezés.
1/10
Balt 2021 márc. 07. - 21:47:21 1/10
Csak a stáblistát látva jöttem rá, hogy a főszereplő (igazgató) az a Watanabe, aki az Utolsó szamurájban volt a címszereplő 😊, mondhatni ég és föld a különbség. Itt akkorákat hajlongott a beosztottjainak is (meg mindenki mindenkinek), mint mikor mr. Bean lefejelte II. Erzsébetet. 😂
1/10
Balt 2021 márc. 07. - 21:41:52 1/10
Nem elég, hogy gagyi makett meg CGI, műszakilag semmi nem derül ki a történésekből, az is tévesen (vsz. szaklektor nélküli fordítás: "főgőz-szigetelő szelep"? 🤔 ), de a színészi (túl)játék kb. a balinéz táncosokat idézi. Annál komolyabb téma - és sajnos remek táptalaj a méregzöldeknek -, h Monty Python-epizódként tekintsünk rá; úgy talán elmegy.
9/10
barnak 2021 márc. 07. - 21:04:12 9/10
Nehéz megérteni a japán mentalitást európai szemmel, de szerintem igen őszinte ábrázolása volt az akkori órák napok hangulatának.
2/10
-Vídia- 2021 márc. 07. - 19:15:45 2/10
érdekes lenne, de ezek a japcsi színészek úgy túljátsszák magukat, mintha percenként ejakulálnának..
pont, mint egy paródia..
esetleg egy japán rajzfilm, nagy gülüszemű emberekkel, akik mindig rohannak valamerre, szerintem maguk sem tudják, hogy hova vagy talán el a túlzsúfolt szigetükről..
és ezek a szavak, hogy "hajcihő"..
nézhetetlen
olahmiki1959 2021 márc. 06. - 00:30:41
Lehet eső, lehet hó...:)