Gengszterek fogadója

Bakancslistához adom
Blinkende lygter
16 éven aluliak számára nem ajánlott dán-svéd akció-vígjáték, 109 perc, 2000

Értékelés:

130 szavazatból
Szerinted?

Négy koppenhágai bűnöző lelép egy nagyobb összeggel, azzal a céllal, hogy külföldre meneküljenek. Egy kis falu határában lévő elhagyatott, romos egykori vendéglőben kénytelenek meghúzódni. A film ezután egyrészről felfedi a szereplők determinisztikus gyerekkorát, másrészről megmutatja azt, hogy hogyan változik meg a karakterük, és alakul át a személyiségük annak az irányában, hogy mind a négyen már megnyugvásra és biztos pontra vágynak az életükben. Az elképzelt új jövő megtestesülése a közösen felújított és üzemeltetett fogadó.
Bemutató dátuma: 2008. október 23. Forgalmazó: Cirko Film

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
sexykex jún. 12. 20:35:22 9/10
A család fontosságára figyelmeztet ez a mű. Arra, hogy a rossz családi háttér is gyakran megalapozza az egyén jövőjét. Továbbá ismereteket szerezhetünk a fegyveres szervezetek – gengszterek bandája, katonai szakasz, stb. – működéséről is. Katonának katona, gengszternek gengszter a családja. Azt védi, abban él. A film humora nem való mindenkinek, de aki szereti, annak nagyon. Ez nem mese mozi még akkor sem, ha egy jól megírt mesét dolgoz fel. Annyira hiteles, annyira valóságos, annyira igazi, annyira film.
3/10
pihes 2022 júl. 01. - 14:37:41 3/10
3/10
8/10
nick név 2021 aug. 09. - 16:52:34 8/10
Részemről a legjobb Anders Thomas Jensen film a Gengszterek fogadója. Bűnözőket ennyire emberi arccal nem tudom mikor láttam utoljára filmen, ritka, hogy ennyire személyes módon sikerül felépíteni olyan karaktereket, akiket közhelyekbe szokás inkább foglalni, mert attól mindenki bólintani szokott, hogy ez vagány, ez olyan, igen. A gyerekkorok megmutatása, az okozat egyik fő eredőjének felmutatása nyilván sokat tett hozzá a kialakult képhez. De a karakterek önmagukban is teljesen hihetőek voltak, mindegyiknek saját személyisége volt, úgy nyilvánultak meg, beszéltek és gesztikuláltak. Emellett keveredett is a hiteles a képzelttel, a kevésbé hétköznapival, mint egy jó mesében, az egy helyben maradni és éttermet nyitni ötlete a valóságban egyenlő lenne az öngyilkossággal, de a filmben ez volt a kibontakozás legfontosabb tere, egy pillanatig nem zavart, hogy a karakterek ebből a szempontból nem döntöttek reálisan. Persze ha úgy nézzük, hogy valószínűleg kiégtek már az addigi életmódjuk miatt és nem akartak tovább és tovább menekülni, akkor ez egyáltalán nem irreális döntés, ettől még persze Darwin-díjas bőven maradhat. Élvezettel néztem végig az egyébként még régi vágású, nem gonosz, de meggyötört szereplők szembenézését önmagukkal és az új helyzettel. Az új életükkel. Amikor megszületik a kimondatlan felismerés, hogy lehetne jobb és itt jobb. Hogy lehetne máshogyan élni. Amennyire közönséges a bűnözők menekülnek felütése, annyira bensőséges a hangvétel, ahogyan ez ábrázolva van, a szememben ez egy igen remek film.
Szép kerek az egész, nem tudom választékosabban kifejezni, még a hibáival együtt is kifejezetten tetszett. A vége kicsit összecsapott - és túlságosan emelkedett - benyomást keltett bennem, de a lényege ettől még nem csorbult ki, nem lett kevesebb.
_goldie_ 2016 márc. 05. - 21:46:16
az egész filmre jellemzõen érezni h nem amerikai..pl a szövegeken
***spoiler*** doki mondja ásás közben Peternek: "átjár majd a boldogság földbe hûtött íze"
..no igen az állatok (remélem csupán sokkolták õket..ahogy engem is lesokkolt az a bizonyos jelenet)
ahogy mondani szokták..hát szegény tehenek rosszkor voltak rossz helyen..
..és a kép a gyerekkorból :)
_goldie_ 2016 márc. 05. - 21:26:01
jó film tetszett..az egyik legfontosabbnak a szereplõk gyerekkorukra való visszaemlékezéseit tartom
a másik a karakterek formálódása..
***spoiler***spoiler***spoiler***
..és a rájuk vonatkozó vers: Tove Ditlevsen: Blinkende Lygter A villogó fények https://www.youtube.com/watch?v=RTR7x0b0_tw
"Hosszú éjben hol kószál emlék,
fénye pislant a múltnak
a messzi gyermekkor hege szívén
riadt bujdosóknak
sose jut messze kit nálad ér az éj, nálad ér nap
életed pislákoló fények rejtik
és még neved se sejtik"
"többször jártam étteremben mint bárki valaha de amit a Villogó Fényekben adtak annál rosszabbat nem ettem soha
ám a piszkos abrosz és a túlfõtt félig hámozott krumpli ellenére mégis 4 csillagot kaptak tõlem..egyet Stefan egyet Peter egyet Arne és egyet Torkild" :)
számomra nem derült ki a nõt honnan ismerte õt Torkild? (mert fontos volt a számára)
COCCOLINOMACIKA 2014 dec. 14. - 15:56:26
Minden szavaddal egyetértek, Mads Mikkelsen hatalmas figura-minden filmjében!Imádom!Számomra a Jagten az etalon.Eszméletlen hatással volt rám, mikor elõször megnéztem.Csak ajánlani tudom, szerintem Mikkelsen mûvészi megnyilvánulásainak a csúcspontja ez a film!
andersjensen@hotmail.hu 2013 márc. 20. - 23:31:54 Előzmény deadscott
Idézet:

http://szinhaz.hu/videk/50790-bivaly-szufle-uj-parti-nagy-darab-tatabanyan

Parti Nagy Lajos az új mûrõl:

– Hogyan született a darab? Kinek a fejébõl pattant ki az alapötlet?
– Ezer éve ismerjük egymást Mucsi Zoltánnal és Scherer Péterrel, de korábban soha nem dolgoztunk együtt. Aztán egyszer csak eszükbe jutott, hogy milyen jó lenne, ha írnék nekik egy „gengszteres” darabot. Az ötletadó a Gengszterek fogadója címû nagyszerû dán film volt, amit megnéztem, !!!!!!!de aztán nem is igazán használtam fel.!!!!!!!!!! A Bivaly-szuflé és a film között minimális a hasonlóság. Amikor elkezdtem írni a darabot, még magam sem tudtam, mi kerekedik belõle, aztán lett öt csetlõ-botló gengszter, akik egy lepukkant fogadót akarnak felújítani Bivalybercecen, az ukrán-osztrák határon.

Nézze meg a filmet mindenki, aki sajnálatos módon eddig látta a darabot, és döntse el a "nem is igazán használtam fel" valóságtartamát! A darab megtekintésére senkit nem buzdítok, nem érdemes!

Teljesen azonos a történet a dán filmmel, felháborító, hogy valahol azt írják, hogy az eredetibõl szinte semmi nem maradt. AZ igazság inkább az, hogy szinte semmit nem írt át!

Egy az egyben lopás! Szégyelljék magukat mind! Még hogy Parti Nagy Lajos kifejezetten a színészekre írta! Nevetséges! Szó szerint! Minden karakter pontosan úgy viselkedik, mint a Gengszterek fogadója címû eredeti filmben!

http://www.port.hu/gengszterek_fogadoja_blinkende_lygter/pls/w/films.film_page?i_film_id=88279

Le lett fordítva, egy pasi meleg lett, meg magyarul beszélnek benne a dán helyett. Aki a filmet látta, ne nézze meg a darabot, nem érdemes, aki nem látta még a darabot, inkább a filmet nézze meg, sokkal jobb, humorosabb és komolyabb is!
8/10
deadscott 2013 febr. 28. - 19:48:58 8/10
jó kis film. nem a szokásos :) kell hozzá egy hangulat. Mads Mikkelsen pedig hihetetlen, mint mindig
8/10
7/10
Kendy 2012 okt. 14. - 22:09:17 7/10
Nincs ezzel semmi baj szerintem.
Nem tetszhet mindenkinek minden film.
Biztos nekem is vannak ilyen filmjeim ami mindenkinek bejön nekem meg nem annyira..
1/10
Rahar 2012 okt. 04. - 16:11:25 1/10 Előzmény Kendy
A film végére sem tudtam megkedvelni egyik szereplõt sem. Annyi embernek tetszik eme fórumon ez a film, csak nekem nem, pedig szeretem a fekete humort is.
7/10
Kendy 2012 febr. 26. - 18:03:53 7/10
Ma láttam a filmet!
:)
Nekem tetszett nagyon.

Igazán jó kis fekete humorral átszõtt krimi.
Lassan bontódnak ki a karakterek jellemei.
Az elején bevallom nekem egyik se volt szimpatikus.
De aztán a film végére meg lehet kedvelni õket.
10/10
ladapeti 2011 máj. 27. - 14:59:06 10/10
Hatalmas film! 10/10
The Man Who Laughs 2011 febr. 04. - 11:41:25
Anders Thomas Jensen rendezõi bemutatkozásának (ha nem számítjuk az elõtte készített 3 kis filmjét) témája ugyanúgy mint késõbbi filmjeiben az ember életében bekövetkezõ változás. Konkrétan négy piti gengszterrõl szól akik közül a "fõnök" bele un ebbe az életformába és elhatározza, hogy változtat az életén, a többiek pedig vele tartanak. Így lehet, hogy kicsit sablonosan hangzik, de remekül van megírva, fõleg azért mert sikerült szerethetõ karaktereket kreálni (segít ezen a remek színészi játék - Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Ulrich Thomsen, Soren Pilmark. A kiváló színészek hitelesen ábrázolják a karakterek jellem fejlõdését (mindegyikük át esik ezen. Nagyon tetszett az is, hogy mindegyik karakternek volt vissza emlékezés a múltjáról - fun fact: az egyik ilyenben már megjelenik az alma mint központi motívum). Így természetesen mûködik az érzelmi faktor és a végére már majdnem, hogy megható lesz (de csak úgy visszafogottan). A jól megírt karakterek mellett természetesen a cselekményt sem hanyagolta el az író-rendezõ Jensen. Egymást érik a viccesebbnél viccesebb fekete humorú gegek. Az északi hangulat is érzõdik és hozzá is add a filmhez. Õsszegésében kiváló szatíra, ami kicsivel jobban tetszett mint a rendezõ következõ munkája a Zöld Hentesek mert szerintem ebben azonosulhatóbbak a karakterek.


8,5/10
10/10
ReignMan 2010 jún. 19. - 17:57:09 10/10 Előzmény hunky dory
Így van, és szerintem a történet sem sablonos, komolyan mondom, az utolsó mondatoknál picit elérzékenyültem.
Lenyûgözõ film, szerintem zseni, a Zöld hentesek ikertestvére.
10/10
hunky dory 2010 febr. 10. - 17:56:36 10/10
én ezt mindenkivel megnézetném!! A karakterek óriásiak!
flow 2009 jan. 26. - 13:13:18
szép, szép, nézzük a filmet technikailag...

az állatok lelövöldözésén mégsem tudtam szétröhögni magam, ez egy erõltetett poén , szegényes eszköztárból válogatva.
ablak11 2009 jan. 13. - 08:21:04
már az elsõ jelenetnél majdnem leestem a székrõl úgy röhögtem, a körülettem lévõk még nem értették, hogy min, de a következõ hasonlónál már õk is. a történet kiszámítható, én a karaktereket szeretem, még sosem csalódtam ezekben a színészekben.
9/10
offtopic
blash 2009 jan. 01. - 01:17:44 9/10 Előzmény ádám almája
Akkor a danok nem ertenek hozza...
10/10
Perillustris 2008 nov. 02. - 17:26:06 10/10
Jobb késõbb, mint soha, 8 évvel elkészülte után megérkezett hozzánk is - szerencsére.

Végig a vászonra tapadtam, nagyon jó a cselekmény, szép a fényképezés, és a karakterek is hitelesek, nagyon jól formálják meg szerepüket a színészek.

Különösen ajánlott kategória. :)
ádám almája 2008 nov. 02. - 12:14:02 Előzmény blash
Nem fordították férre, dánul is AK-47-est mondanak!
Összes hozzászólás