Gyapjaspille - Hernyók a pokolból

Bakancslistához adom
magyar ismeretterjesztő film, 26 perc, 2006

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

2004 tavaszán a következő sokkoló hír jelent meg egyes magyarországi hírlapokban: "Erdők pusztulhatnak ki a gyapjaspille miatt a Balaton-felvidéken." Aligha van Európában olyan rovarfaj, mely akkora média figyelmet kapott volna, mint a gyapjaslepke. Ez a "sztárság" azonban szenzációnak tűnő, de valótlan információkat is a közvélemény elé tárt. Sokan nem tudják, hogy a faj eurázsiai eredetű. Kártételei Európa és Észak-Afrika szerte a történelem során számos alkalommal megtörtént már. Általában 10 éves ciklussal követik egymást a tömegszaporodások, mely során a lepkefaj hernyói akár több ezer hektárnyi erdőt is tarrá rágnak. Az keltette a rémületet és a tanácstalanságot, hogy mivel védekezzenek ellene. Védekezésre azonban nem volt szükség, mert a Természet végül megoldotta a problémát, amivel egy különleges ökológiai jelenséget tárt a kutatók elé.

Stáblista:

Alkotók

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
pozsizsuzsi 2008 szept. 16. - 15:36:26 10/10 Előzmény Zitike
Zitike, ez egy embertelen jól megcsinált film. A hangzást most nem a narrátorra értették, de hogy képileg (és persze technikailag) kis hazánkban így összerakták, az sem semmi teljesítmény. 10 pontos.
Zitike 2008 febr. 21. - 23:18:53
Feltételezem, hogy ha a film 2005-ös változatában Vass Gábor volt a narrátor, akkor a 2006-os változatban sincs ez másképp.
Egyébként olvastam másutt, hogy a film egy szemlén elnyerte a "Legjobb hangzási világ" díjat is -- szeretném azt képzelni, hogy ebben a narrátornak is része volt.
Majd meséljen errõl, aki látta...