Gyöngyhalászat Bahreinben

Bakancslistához adom
magyar ismeretterjesztő film, 18 perc, 2010

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Bahrein számára hosszú évszázadokon keresztül az igazi megélhetést a gyöngyhalászat jelentette. Világhíresek voltak a déltengeri gyöngyök, indiai kereskedők értékesítették a világ minden táján. Ugyan az 1930-as években, ahogyan az öbölben mindenütt, itt is olajra bukkantak, a kis országnak a jelképe, mégis, mai napig a gyöngy maradt.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
adamnagysweetmovie 2011 nov. 09. - 22:56:04
Lehet ez a gyakorlat, többször hallom az új "klérustól", hogy ami mutyizás eddig álcázva ment, mostan nyiltan felvállalják, hogy szimpátia és ideológiai megfelelés/lojalitás a pénz/pozícióosztás fõ szempontja, nem kell álcapályázatokat sem kiírni.
Szerintem attól, hogy ez a realitás, még nem kell elfogadnunk, sõt!! Mostmár nemcsak a pad alatt pacsizást, hanem a cinikus a hatalomfitogtatást is el lehet ítélni.
offtopic
feketevipera 2011 nov. 09. - 21:39:14 Előzmény adamnagysweetmovie
Nem tudom, kin múlik az, hogy mirõl készít filmet, nyilván lenne kismillió más téma is, de ezért azokat kellene kérdõre vonni, akik elkövetik az egyes mûveket. Egyébként meg szerintem az emberek jó része már unja, hogy mindig a sz*rral kell foglalkoznia, meg mindig a kib*szott válságról szóljon minden, meg arról, hogy idehaza minden milyen szörnyû. Lehet, hogy ez "menekülés a valóság elõl", de én pl. már eléggé unom, hogy a valóságban is körbevesz a válság nyomasztó súlya, a híradók évek óta tele vannak a válság okozta problémákkal, ráadásul még a dokumentumfilmek is mind arról szóljanak, hogy minden le van pukkanva. Akkor már inkább nézek gyöngyhalászatos filmet, mint hogy a problémák mindennapi megtapasztalása után még a dokumentumfilmekben is lépten-nyomon ezt lássam. Értem én, hogy kellenek a szociológiai, néprajzi, társadalomtörténeti stb. filmek, de néha kell más is. Egyébként is kérdés, hogy mekkora hatása van egy mondjuk tényfeltáró dokumentumfilmnek (szerintem gyakorlatilag nulla), bemutathatják, hogy pl. X faluban milyen szegénységben élnek az emberek, attól a település még nem kap több pénzt, és az emberek körében sem fog érezhetõen megnõni a szolidaritás és az összetartás, a politika sem fog változni. Az igaz, hogy vajon mennyire etikus dolog nehéz anyagi körülmények között pl. egy ilyen gyöngyhalászatos film forgatására pénzt költeni, mikor nyilvánvalóan sokkal jobb helye is van a pénznek. Viszont ez ellen mi nem igazán tudunk tenni, ezt úgyis odafent döntik el. Korrupció mindig is volt, mindig is lesz, az állami pénzekkel mindegyik kormány úgy játszik, ahogyan neki tetszik. Van, amit nem tudunk megváltoztatni, bármennyire is szeretnénk. Lehet, hogy csak szokás szerint pesszimista vagyok, de ezt látom.
adamnagysweetmovie 2011 nov. 09. - 08:32:13 Előzmény feketevipera
Igen, Ózd vagy az Ormánság közelebb van. Van helye az eszképista szórakoztatásnak, kivált ha igényes ismeretterjesztõ tartalmú. De válság idején ez azért egy fokon túl már irritáló lehet, függetlenül ettõl a konkrét mûsortól.
feketevipera 2011 nov. 08. - 22:34:02 Előzmény adamnagysweetmovie
Ha ezt elfogadjuk, akkor egy rakat filmet lehetne dobozba zárni, könyveket pincékben elsüllyeszteni stb. Személy szerint még mindig szívesebben nézem az ilyesmit, mint a celebeket vagy az ostoba sorozatokat, még ha nincs is túl sok köze Magyarországhoz. Egyébként meg valószínûleg a Duna Tv kapott némi pénzmagot, amit el kellett tapsolniuk.
adamnagysweetmovie 2011 nov. 08. - 11:09:16
Úgyértem, hogy necsak megvegyünk egy autentikus, helyi szakemberek által készített etnográfiai dokufilmet (ami talán még érdekesebb), hanem hogy errõl magyar forgatócsoport készítsen útifilmet a helyszínen? Kicsit kevés erraeaz az érv, hogy érdekes meg hogy szórakoztató. Nekem legalábbis.
adamnagysweetmovie 2011 nov. 08. - 11:06:55 Előzmény feketevipera
De miért fontos számunkra a bahreini gyöngyhalászat?
Ford Mustang 2011 júl. 17. - 11:27:58 Előzmény _Enzooka_
Azt figyeled, hogy mennyi témát indít? :)
offtopic
feketevipera 2011 júl. 16. - 20:41:21
Köszönöm. :)
offtopic
_Enzooka_ 2011 júl. 16. - 20:03:00
1001! Gratula! \o/ \o/
feketevipera 2011 júl. 16. - 19:53:52
Ez is volt már régebben, de azért jó, hogy megismétlik. Bahrein olyan ország, amelyrõl aligha vannak bõ ismereteink, legfeljebb a nevét halljuk néha, de ha megkérdeznék, hogy "na és mit tud Bahreinrõl?", valószínûleg diszkrét hallgatás lenne a válasz (a részemrõl biztosan), vagy olyasmi eszünkbe jutna, hogy "olaj", "Forma-1". A bahreini gyöngyhalászat mibenlétérõl pedig még kevesebbet tudunk, én legalábbis elámulva néztem a filmet, izgalmas volt a témaválasztás is. Lehet, hogy újra megnézem majd, annyira nem hosszú, és szerintem szórakoztató is.