Gyűlölt másság

Bakancslistához adom
A Girl Like Me: The Gwen Araujo Story
amerikai filmdráma, 85 perc, 2006

Értékelés:

61 szavazatból
Szerinted?

Eddie Araujo nem érezte magát jól a bőrében. Sokkal jobban szerette fölvenni az anyja ruháját, a festékével kikenni magát. Tinédzserként rájött, hogy egy női lélek lakozik benne. Amikor ezt elfogadta, az anyja beleegyezésével a nevét Gwenre változtatta és nőként kezdte élni az életét. Tizenhét éves volt, amikor a sors összehozta három tinédzser sráccal, akik miután rájöttek, hogy valójában fiú, brutális kegyetlenséggel megkínozták, majd meggyilkolták. A bíró és az esküdtszék még sosem találkozott ilyen szörnyű bűnténnyel. A film valós történetet dolgoz fel.

Stáblista:

Szereplők

Eddie/Gwen Araujo
Sylvia Guerrero
Eddie, 7 évesen
Chita Araujo
Danny Araujo
Michael Magidson
Jaron Nabors

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
luci87 2019 aug. 08. - 17:22:05 6/10 Előzmény Anditos
Ehhez a hsz. hoz fűzném hozzá, én úgy értelmeztem, elhangzott a filmben, hogy orális szexet létesített vmelyik fiúval,csak azt ugye nem mutatták.
Amúgy itt a filmről kellene írni milyen volt, nem egymásnak esni, ahogy látom...nem olvastam végig, csak beleolvastam,hátha látok véleményt is..
Nagyon megrázó, és elgondolkodtató film is egyben.Én az anyát is nagyon sajnáltam, nem lehetett neki sem egyszerű dolga, apa nélkül a gyerekeivel....

Nem tudom, mit tennék, ha én ,vagy a gyerekeim, akik már felnőttek,hasonló cipőbent jártunk volna mint a főhős(nő)...Nehéz dolog ez...
Én valószínű,nem kezdtem volna bele semmibe,szex terén... hanem kivárom, míg összegyűlik a pénzem, és nővé operáltatom magam....
Redfield 2016 okt. 18. - 05:46:38
Én itt egy beteg embert látok, aki bele akar szólni, hogy mások miként tekintsenek magukra és miként öltözzenek/viselkedjenek, mert ettõl remél valamiféle rendet a világban.
Redfield 2015 jan. 05. - 22:44:09
A film nem volt rossz, mármint látszik, hogy nem valami elvadult mûvészfilmes kezei közül került ki, de lényegében közvetíti az üzenetet, látok youtube-on rövidfilmeket a témában, amik jobban megríkatnak, de azok jobban sûrítettek is. Mondjuk semmi extra sem volt a film, de megbocsájtjuk neki, mert ha volt célja, azt bizonyára elérte.

A témáról: mind a mai napig rengeteg gyerek és tinédzser válik zaklatás, gyilkosság áldozatává vagy lesz öngyilkos olyan okokból, amikrõl ez a film is szól: hogy az embert a nemi szerve alapján ítélik meg, holott a nemiség hót különbözõ dolog, de még a szexuális orientációtól is teljesen különbözik. Egyetlen elmebajról tudok jelen esetben, az pedig az, ami megköveteli, hogy a szociálisan elfogadott látszat fontosabb legyen, mint egy egyén lelki egészsége. És ez tényleg elmebaj, mert vallás meg az õsök meg tulajdonképpen minden agyament baromság nevében már képesek voltak emberek leköpni és üldözni másokat, pusztán annyi alapján, hogy azok milyen ruhát viselnek, miként viselkednek, hogyan tekintenek önmagukra. Egyébként transzszexuálisok körében is tapasztalható néha az, hogy lenézik, kirekesztik a transznemûeket, ez egy szociálisan berögzült dolog, talán nem kéne olyanokra hallgatni, akik képesek erõszakot racionalizálni egy gyereken, csak hogy az "helyes" nevelést kapjon, hanem oktatni kéne már általános iskolákban, minél korábban a nemiséget, és akkor nem lenne ennyi elvadult idióta, akik csak úgy érzik magukat férfinak vagy nõnek, ha elhitetik magukkal, hogy értékben is különböznek egymástól.
zetorka 2014 aug. 05. - 02:55:36
ja és még annyi, hogy milyen fura, hogy általában fordítva van és a filmbeli szereplõ sokkal szebb mint a valóságban élõ ember, nos ebben a filmben ez másképp van, a szereplõn tényleg látszik, hogy fiú (a teste), de az eredeti lányról meg nem mondta az ember
gondolom azért verték agyon, mert szégyellték magukat, hogy mind belezúgtak, persze szó se róla ez nem mentség
zetorka 2014 aug. 05. - 02:50:32
végigolvastam a hozzászólásokat és csak annyit fûznék hozzájuk, hogy a transzszexualitás (és a homoszexualitás is) mutáció, csakúgy mint a kék szem, vagy a szõke haj, szóval ha valakit nem verünk agyon a világos szeméért, hajszínéért, akkor nem kéne azért, mert nem olyan mint a nagy többség

amúgy Gwen hetero, hiszen ha meleg lenne akkor a nõk tetszenének neki...

meg egyáltalán, semmiért nem verünk agyon senkit, nehogy már bármi indokolhasson egy ilyen kivégzést!

aki meg az ország népességét félti a "buziktól" az meg tanulmányozzon statisztikai adatokat, meg egyáltalán ismerkedjen a matematikával!

igen, Gwen csúnyán bánt azzal a pasival, aki mit sem sejtve járt vele majdnem egy évig, várva, hogy elvehesse a szüzességét stb. viszont, könyörgöm, 17 éves volt!!! Kamasz! Ne várjunk már el egy kamasztól, pláne egy ilyen érzelmileg iszonyú nehéz helyzetben lévõ kamasztól, érett gondolkodást!
10/10
M.Zs.F 2013 aug. 30. - 13:48:01 10/10
A filmrõl egész egyszerûen annyit, hogy nekem azt hiszem most sikerült megértenem mit is jelent transznemûnek lenni. Nem gondolom hogy kimért és mesterkélt volt a játéka a fiúnak, és Mercedes Ruehl pedig egészen fantasztikus volt. Én biztos adtam volna neki valami díjat megint. Jól volt felépítve a történet és a végén a katarzis valami egészen elképesztõ volt. Lehet hogy túl volt húzva, de azt gondolom így marad emlékezetes.

10/10

Ami pedig a nézeteinket illeti. Én meleg férfiként nem tudtam eddig mit kezdeni a transznemûekkel, mert nem értettem meg õket- igaz nem is erõlködtem túlságosan ezzel. Úgy voltam vele ha jól érzik magukat tegyék, elvégre szabad világban élünk. Fura volt hogyha Õk a férfiakat szeretik akkor elvileg melegek, de akkor miért öltöznek nõi ruhába? Azt gondoltam ha valaki meleg akkor az rendje-módja szerint szeresse a férfiakat, és ne lányruhába bújt fiúkat. Gondoltam ezt eddig, de ez a film sokat lendített, mi több, most már megértem õket teljesen.
Azzal aki már a melegséggel sem tud mit kezdeni csupán annyit tanácsolok, hogy az egész Életén kezdjen el gondolkozni hogy minden a helyén van-e. És kezdjen el azon is gondolkozni hogy biztosan van 100 férfiismerõse, akibõl alaphangon minimum 5 EGÉSZEN BIZTOSAN meleg. Akár felvállalja és szabadon él, akár nem mert ilyen emberekkel van körülvéve mint Õ.
10/10
peseta 2013 jún. 06. - 23:10:32 10/10
Hasonló témájú mint a fiúk nem sírnak. Csak ott fordított volt a helyzet.
10/10
peseta 2013 jún. 06. - 23:03:47 10/10
Te miért érzed magad felsõbbrendûnek? csak azért mert hetero vagy? (vagy ki tudja..)
attól még lehetsz ostoba, emberileg nulla kis senki.
Aramesi 2013 ápr. 02. - 21:51:56
Jajj de rossz film ez... Zs-kategóriás, pedig ez a téma jobbat érdemelt volna.
Nagyon elgondolkodtató és szomorú a történet, de a kivitelezés olyan szánalmas, hogy csak elméletben tudott meghatni. A színészek valami csapnivalóak, a rendezés pedig agyonüti az amúgy nagyon drámai végkifejletet.
Így csak egy lapos film, amibõl a valóság keményen ki van cenzúrázva.
A srác játéka nagyon mesterkélt és modoros volt és az a paróka...
tortura 2012 aug. 14. - 15:50:48 Előzmény Anditos
Egyetértünk sok mindenben. Csak egyet nem értek. Miért vitatkozol ezzel? Szerintem olyan egyértelmû, hogy provokálni akar és indulatokat gerjeszteni. Sajnos sikerült is neki. Nekem már az elsõ kommentjébõl lejött, hányadán állunk. Szerintem józan ésszel reagálni sem szabadna rá. Rá kell hagyni, hadd éljen abban a boldog tudatban, hogy õ nagyon okos és mindent jól gondol.
Egyébként meg igazad van.
agarik 2012 jún. 30. - 10:13:51 Előzmény Pickwick
Egy KERESZTÉNY országban? Büszkének kell lenni a fiúkra, nem elborzadni!
7/10
Sadenal 2011 szept. 10. - 11:08:19 7/10
Elég durva egy film, habár az ilyen filmek legtöbbször ilyenek szoktak lenni. Azért nem semmi milyen brutálisan bántották azt a lányt. :O Még szerencse hogy nem mutatták részeket a verésbõl, mert akkor biztos jobban szenvedtem volna....7/10
Kk5 2011 febr. 07. - 21:34:31 Előzmény Pickwick
Köszönöm! :)
offtopic
Pickwick 2011 febr. 04. - 17:32:46
Egyetértek veled.
Én is a mai napig elcsodálkozom rajta, hogy milyen korlátoltak egyes emberek még így 2011-ben is!
Kk5 2011 febr. 04. - 16:52:54
Akinek nem szól az üzenet, ne vegye magára, személy szerint 2 embernek küldtem, egyet közülük ismerek. :) Am a filmeket láttam, nekem nagyon tetszettek.
Kk5 2011 febr. 04. - 16:51:36 Előzmény shane30
Sok szerencsét. :)
Kk5 2011 febr. 04. - 16:50:15
Húha... ti egyáltalán látjátok/halljátok amiket mondtok? Lehet hogy én vagyok itt a fiatal kis fruska, és én nem értem a felnõttek nagy gondjait, de azért egy csöpp emberség szorulhatna belétek. Ez kész. Dühítõ hogy mennyire nem tudják az emberek megérteni/elfogadni egymást szerintem. Minimum a felére csökkennének a gondjaink és a bajaink ha nem a másikat b*sztatnánk állandóan olyan dolgok miatt, amikhez semmi közünk. Mit zavar ez titeket? És félreértés ne essék, teljes mértékben hetero vagyok, már ha ez számít valamit; de sok a meleg barátom, és köszönik szépen jól vannak.
Egyetértek azzal hogy nem a szerveim vagy a nemiségem miatt érzem magam nõnek; és a melegség nem betegség, errõl le lehet már szállni. Lehet, hogy elátkoztok vagy a pokolra kerülök, de nem hiszem, hogy a szerelem nemek között válogat. Hány ember harcolt ez ellen, hiába? Nem a magamutogató melegeket védem, hanem azokat, akik csak csöndben szeretnének azzal lenni, akit szeretnek, annak ellenére, hogy bár nem a középkorban élünk, a legtöbben még mindig megégetnék õket.
Aki meg a nyugdíja miatt aggódik, az, hát, inkább nem mondok semmit. Nem a melegektõl nincs gyerek, aki eltart majd titeket meg mondjuk engem is ha már itt tartunk, hanem a karrierista sznob önzõ emberek miatt.
El lehetne egy picit gondolkozni, mielõtt olyanokra köpködtök, akiknek a helyzetében nem voltatok és akikrõl semmit sem tudtok.
Az ilyen elviselhetetlen, összeférhetetlen emberek miatt olyan a világ, amilyen, tisztelet a kivételnek.
shane30 2010 aug. 06. - 21:36:45
Csodálatos film minden toleráns embernek ajánlom:) Én ma néztem meg azelõtt nem halottam róla teljesen a hatása alatt voltam . Nagyon sajnáltam a férfi fõszereplõt Gwent át tudom érezni a helyzetét vagyunk még igy egy páran. Ugyan én nem vagyok transzexuális de mindenkit elfogadok olyannak amilyen. Sok primitiv ember van Magyarországon aki nem tudja a másságot elfogadni lehet hogy ez a helyzet soha nem fog megváltozni. Bár bizom benne . Hasonló helyzetben vagyok én is, nem tudom felvállani magam. Nem tudom meddig fogom még ezt a nehéz terhet cipelni magamon. Visszatérve a filmre mindenkinek ajánlom aki érdeklõdika téma iránt és nem konzervativ . Nagyon jó film szerintem. Van olyan jó mint a Fiúk nem sírnak.:)
nyinyer 2010 máj. 20. - 22:34:15 Előzmény amani
Nem pont ugyanaz az eset, mert A fiúk nem sírnak c. filmben nõbõl lett férfi, itt pedig férfibõl lett nõ.
kozmamonika 2010 jan. 06. - 11:32:43 Előzmény amani
Én már láttam ezt a filmet, ahogy A fiúk nem sírnak címût is. Nagyon megindító mindegyik. Egyiket sem bírnám újra végignézni. Hálás vagyok a sorsnak, hogy nem születtem melegnek. Ugyanis - látva a az emberek vélekedését - két lehetõségem maradna. Egyik: leélem boldogtalanul az életem elfojtott vágyakkal. A másik: felvállalom magamat és utálni, üldözni, talán még megverni és megölni fognak. Ugyan mi Magyarországon élünk, de ez a társadalom sem egy elfogadó, toleráns társadalom. Nem csak ilyen kényes témában, ennél sokkal kisebb volumenû dologban sem az. Mikor azért lekurváznak valakit, mert szingli és nincs férje.. Na mindegy, nem ide tartozik. Szóval valaki említette a neveltetést. Én eléggé konzervatív neveltetést kaptam. Például jópár rokonomat magázom ma is, felnõtt fejjel. A családom sem egy elfogadó család volt, inkább volt elõítéletes. Apám mindenkit lecigányozott, anyám mindenkit lezsidózott, a bátyám meg mindenkit lebuzizott. A "le" igekötõ nem véletlen: náluk ez egy degradáló szó. Nos, én egyedüli módon a családból nem vagyok folytatni a hagyományokat. Tehát nem utálok senkit és nem ítélek el senkit bõrszín, faji, vagy szexuális hovatartozás alapján. Ilyen alapon engem is el lehetne ítélni az õ szemszögükbõl, ha így nézem, nem? Persze mondják erre sokan, hogy nem, mert ez a normális. De mi a normális? Egyszer hallottam egy érdekes definíciót. Hogy mi normális vagy nem, azt mindig az adott társadalom érettsége és tûrõképessége határozza meg. Szóval nekem semmi bajom a melegekkel. Fõleg ha azt veszem, hogy a normálisnak tartott heterók közt is mennyi aberrált van.... Nemi erõszak, molesztálja a családtagokat, gyilkosságok, stb. De õk jó emberek, ugye? Mert nem melegek. Ne én nem ez alapján ítélek, az biztos.
Összes hozzászólás