Heston Blumenthal zseniális lakomái

Bakancslistához adom
Heston's Feasts
angol ismeretterjesztő műsor, 60 perc, 2009

Értékelés:

49 szavazatból
Szerinted?

Heston Blumenthal, a molekuláris gasztronómia doyenje ebben a sorozatában gasztronómia időutazásra hívja vendégeit. A felszolgált káprázatos és történelmi ételek önmagukban is mesések, a műsort mégis Heston lenyűgöző időutazása teszi feledhetetlenné. A sorozatban láthatunk buja viktoriánus, vérszomjas középkori és meseországbeli vacsorákat is, melyeket az alapos kutatómunka és a végtelen fantázia köt össze.
Heston nem szimplán érdeklődik a régi ételek újraalkotása iránt. Saját szemléletmódját adja hozzá a történelmi receptekhez, hogy a 21. századi ember számára is fenséges étkek szülessenek. Lakomáit vendégei emlékezetéből semmi nem fog kitörölni - ehhez segítségül hívja a száraz jeget, a pirotechnikát, robbanásokat és természetesen az érzékeket stimuláló ételek sem maradnak ki.
Heston nyomás alatt van. Fel kell törnie az ősi kulináris kódot fenséges lakomáival, s míg vendégei elfoglalják helyeiket, addig arról ábrándozik, vajon ezek az old school ételek inspirálnak majd minket, hogy új ízeket vigyünk a 21. századi főzés mesterségébe, vagy eddigi munkája csupán csak sok hűhó semmiért?

Évadok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
saibor 2011 nov. 09. - 17:37:33
Azt írja valaki, hogy lenyûgözõ.
Hát ez tényleg az... a Titanic utolsó vacsorája. Nagyon ízléses.
Fagyott vízihullát vártam desszertnek, de ehhez nem tud felnõni ez az elmebeteg valaki.
Juhuhujúj, fogadásom volt arra, hogy a seggfej sznobok el lesznek ájulva.
Hát el is voltak, azt mondja az egyik liba, olyan élményben volt része, mintha pofán vágták volna kétszer,meg hogy minta megáll volna a Föld a forgásában.
Na anyukám tõlem is kaphatnál egy-két jó kis pofánvágást, aztán nézheted hogyan forog a Föld.
DjMcMaster 2011 ápr. 17. - 21:33:47
Ez az "Ürge" nem normális !!! A szó jó, legjobb értelmében ! Már akkor felkeltette a figyelmemet, amikor az egyik ismeretterjesztõ csatornán évekkel ezelõtt tudományosan magyarázta, hogy a káposztát miért fõzi mindenki gusztustalan állagúra és hány fokon és meddig kell fõzni a krumplit, egy jó krumplipüréhez, de ezek a mostani soroazatai sem semmik. A konyhájától meg egyenesen pofára vagyok esve ! Nem is konyha, hanem labor...70/30 arányban. A sokórás bolognai spagettije nagy sikert aratott, bár a pénztárcámat nem kímélte. :(
Cicanyuszi 2011 jan. 09. - 00:49:34
Odáig vagyok, és vissza!
seashell 2010 márc. 24. - 16:13:26 Előzmény monnicca
Kicsit igazítanék a szómagyarázatodon:
A doyen szó a középkori francia deien szóból származik, de ennek gyökere a latin nyelvbõl származik. Jelentése "tizek parancsnoka". Napjainkra jelentése: valamely közösség idõs tagja - ezt lehet kor, sorrend vagy tapasztalat alapján meghatározni.
Mérpedig a tapasztalatot Heston Blumenthal esetében nem kell megkérdõjelezni.
A történelem könyvek sajnos kihagyják a régi korok étkezési szokásait, a mindennapi élet jellemzését, de ez a mûsor egy kis bepillantást ad ezekbe is. Érdemes nézni, lenyûgözõ!
stampo 2010 márc. 04. - 22:09:26
Számomra nem teljesen világos, hogy miért kell egy finom ételnek gusztustalanul kinéznie - elég sok példa van rá ebben a sorozatban -, de ettõl még a csávó zseniális. Ámulok és bámulok.
zuzan 2010 febr. 19. - 20:57:21
Tegnap hogyan csinálta a havat ? sajna csak a végét láttam cukorszirup, fagyasztva darálva folyékony nitrogén? nagyon érdekelne.
10/10
prüntyibogi 2010 febr. 19. - 19:36:01 10/10
Nálunk az egész család szájtátva figyeli mit talál ki már megint.A 6 éves fiamnak ez a kedvence,legszívesebben minden nap ezt nézné.
Siliana 2010 febr. 10. - 21:19:40
régen nem fintorogtak ezekre az ételekre sõt.
akkor mi is változott?:)
a viktoriánusok meg lehet hogy a hamburgerre mondanák ugyanezt
Stella 2010 febr. 10. - 19:24:26
Egyáltalán nem szórakoztató, gyomorforgató "ételeket" csinál......Valami iszonyat, elég volt 1 részt látni belõle.
9/10
magnó Lia 2010 febr. 04. - 22:28:42 9/10 Előzmény monnicca
Szerintem jópofa sorozat, érdekes, ahogy a régi könyveket bújja, és megpróbálja feleleveníteni a történelmi lakomák ételeit, és szórakoztató látni a kivitelezési kísérleteit, és hogy milyen ügyesen gyûri le a nehézségeket, (olykor kudarcokat) kreativitásával.
monnicca 2010 jan. 21. - 11:10:17
H.B. nem lehet a molekuláris gasztronómia doyen-je, (ejtsd:doájen) ugyanis a szó mást jelent: a rangidõs "nagy öreget." Nos, õ nem a legöregebb, sõt. Másfelõl nem is az elsõ, aki ilyen technikákat használ, sem akitõl az elnevezés származik, az ugyanis Kürti Miklós.
Az lenne jó, ha azok, akik internetes portálokra írnak, tudnák, mit írnak le, hiszen a gyanútlan olvasó innen mûvelõdik, tájékozódik és mindent készpénznek vesz, amit olvas...