Hontalanul Afrikában

Bakancslistához adom
Nirgendwo in Afrika
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott német filmdráma, 136 perc, 2001

Értékelés:

34 szavazatból
Szerinted?

Walter Redlich, a hivatása gyakorlásától eltiltott zsidó ügyvéd az utolsó pillanatban, 1938-ban menekíti ki családját a náci Németországból. Kenyában, egy eldugott farmon kezdenek új életet. A szülők nehezen alkalmazkodnak a körülményekhez, a nélkülözéshez, szenvednek a honvágytól és a kitaszítottságtól. Kislányuk, Regina, azonban hamar beilleszkedik az új, számára izgalmas világba. Lenyűgözi Afrika varázsa, csodálatos tájai, hangulata. A magányos farmon Owuor, a szakács lesz mindannyiuk támasza és barátja. A gazdamunkát végző családfő hamar megszokja a mindennapos fennmaradásért folytatott fizikai küzdelmet. Kislánya gyermeki kíváncsisága miatt nyitott egy másfajta nép emberei iránt, felesége azonban nehezen adja fel eddigi városi életvitelét. A tizenkét, Afrikában töltött év alatt a főszereplő családtagok a beilleszkedési nehézségek, az igaz barátság, a szerelem és a hazaszeretet kérdéseire választ keresve válnak érett felnőttekké.
Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Szereplők

Walter Redlich
Jettel Redlich
Regina Redlich fiatal korában
Regina idős korában

Díjak és jelölések

  • Oscar-díj

    2003
    Legjobb idegennyelvű film
  • Golden Globe-díj

    2003
    Legjobb idegennyelvű film jelölés

Hozzászólások

Szerinted?
k11zoltan 2015 márc. 22. - 11:54:13
Nem volt rossz egyáltalán. Persze nem egy "Távol Afrikától".
Szép képeket mutattak Kenyáról.
8/10
NADAL14 2015 márc. 20. - 18:09:25 8/10 Előzmény Spooner
Kissé hosszú film, de azért érdemes megnézni.Hiába az élelmesebbje a zsidóságnak felismerte hogy menekülnie kell a Hitler féle pokolból, azért még akkor Afrikában is de jobb világ volt nekik.
8/10
Spooner 2009 aug. 15. - 09:42:19 8/10
én német nyelven néztem meg, ezért sokmindent nemértettem a nyelvbõl, de ennek ellenére bejött! :)
hecsedli 2009 jún. 18. - 18:46:14
Ebben a filmben nagyon sok igazság van. A nézõ is megtalálhatja, ki-ki a magáét. Ezt nem rágják a szánkba, meg kell küzdeni értük.

Számomra nagyon sokat jelentett a film. Fehérek és feketék Afrikában. A fehérek jelentik a magasabb fokú kultúrát, szervezettebb társadalmat, a feketék a rabszolgák, napszámosok, kinek hogy teszik. Az õsiség tiszteletre méltó, de ezt a gyarmatosítók nem tudják, nem is igazán érdekli õket. Angolok, spanyolok, németek, zsidók, magyarok, egyre megy.

Jettel, a menekült zsidó asszony mondja röviddel Kenyába érkezésük után, "ez egy gyönyörû ország, de itt nem lehet élni." Az õ és családjának fejlõdése mutatja meg, hogyan lehet megszeretni egy új és nagyon távoli otthont. A korábban britek által irányított farmon német zsidók folytatják a dolgok intézését. Talán némileg másképp, de az afrikaiak szemében ez ugyanaz. Õk továbbra is szolgálnak némi pénzért, nem lázonganak, s nem is boldogtalanak. A megterítések, étkezések, bár mellékesnek tûnnek, mutatják a kapcsolatuk lényegét. Owour, a kenyai szakács és társai gyámolításra szorulóknak érzik a fehér asszonyokat és nem gyûlölik azokat. Jettel is egyre nagyobb megbecsüléssel tekint a szakácsára.

A film nagyon szép utalásokat tesz arra, hogy új hazát lelni, afrikaivá válni szinte lehetetlen egy fehér ember számára. Ehhez teljesen fel kéne adni a fensõbbrendûségbe vettet hitét, és elhagynia a saját közösségét. Ez nyilván nem megy, és a kenyaiak ezt nem is várják el tõlük. Vajon, fordítva is igaz lenne mindez?

Örülök, hogy szuahéliül hagyták beszélni a kenyaiakat. Ez is erõsítette a készítõk szándékát, miszerint egy hiteles afrikai világot akartak bemutatni európai emberek szemén keresztül.
hecsedli 2009 jún. 18. - 18:10:37 Előzmény Livender
megnéztem, érdemes volt.
ajánlom mindenkinek, akit érdekel az igazság, amely nem egzakt; tehát nem lehet se bizonyítani, se cáfolni. egyszerûen létezik, mint az emberi közösségek és a velük élõ tradíciók.
10/10
Livender 2009 máj. 15. - 01:23:23 10/10
Na ezt a filmet mindenkinek meg kell néznie, akiben megmaradt még a csökevény, hogy a németek nem tudnak filmeket csinálni...
Gyönyörû.