Hungaricum: a szódavíz

Bakancslistához adom
magyar ismeretterjesztő film, 32 perc, 2006

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Jedlik Ányos, a szódavíz előállításához szükséges szerkezet feltalálója az 1840-es évek elején ezt a használati utasítást adja a szikvízhez: "Pohárba töltvén szénsav buborékokat hány, míg a szénsav nagyobb része el nem röpül. Legjobb tehát a poharat azonnal, hogy megtöltetett, ki is üríteni, különben a víz sokat vesztene kellemes csípősségébül." Nem is szükségeltetett a nagy ajánlás, hihetetlen gyorsasággal óriási népszerűségre tett szert a szódavíz. Itták kávéházakban, odahaza, vendéglőkben, ahol megjelenésével a fröccs kultúrája is hamar elterjedt. A szódavíz kisipari előállítása közel évszázados virágzás után - talán az otthoni készíthetőség miatt is - némileg háttérbe szorult, a 90-es évektől viszont szerencsére újjáéledt. A palack új és műanyag, de a szikvíz a régi, ráadásul 2004 óta hungarikum is lett.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
vino-et-veritas 2013 aug. 07. - 09:30:41
Nem a kötekedés miatt, de a köztudatban Jedlik, mint a "szódavíz feltalálója" él. Még a "szódások" is így kommunikálják általában.
Pedig érdeme az alapvetõen már a XVIII-ik században "megalkotott" szódavíz elõállítási módjának tökéletesítése, továbbfejlesztése volt.

Egyébként a ma hatályos 2012. évi XXX. törvény alapján ebbe a körbe sorolt és már lajstromozott "hungarikumok gyûjteménye" még "hivatalosan" nem tartalmazza a szódavizet, de ezt a listát a létrehozott bizottság folyamatosan bõvíti (http://elelmiszerlanc.kormany.hu/hungarikumok-gyujtemenye). Ráadásul a "hungarikum" státusz eléréséhez is lehetnek további lépcsõfokok (pl. Magyar értéktár), tehát nem olyan egyenes az út.

OFF

Csínján kellene bánni eleve is ezzel a "hungarikum" dologgal, mert erõsen tévutakra vezethet. Különösen akkor, ha egy-egy termék esetében csak bizonyos részek fejlesztése vagy továbbfejlesztése "hazai". Másrészt, ami meg egyértelmûen és utánozhatatlanul "magyar" (pl. népi értékek, tájak, épületek, épített környezet, stb.), azt felesleges ilyen mértékben körbebástyázni. A különféle termékek esetében pedig vagy az iparjogvédelem vagy az "eredetvédelem" a megoldás (lajstromozás, jogi védelem, földrajzi árujelzõk, stb.), aminek nemzetközi rendszerei évtizedek óta mûködnek, mindenki számára érthetõ és azonos elveken mûködik. Aki meg megpróbálja a "hungarikumokat" jól elmagyarázni egy külföldinek, nincs nagyon könnyû dolga (többször próbáltam).
És arra is vigyázni kell, hogy egy idõ múlva, ha minden "hungarikum" lesz, akkor ez a fogalom leértékelõdik, elcsépelté válik. Ez már most is érezhetõ. Sajnos ez a jelenség a nemzeti színek úton-útfélen, mindenfajta terméken való használatánál már látható.

Nagyon sarkítva a "hungarikum" minden lehet, ami "magyar" és olyan világhírt hordoz, amit csak mi, magyarok ismerünk...

Az, hogy legyünk büszkék magyar teljesítményekre, szokásokra, termékekre, környezetünkre, stb. egyértelmû. Ehhez viszont nem biztos, hogy ilyen erõsen kiépített "hungarikum-rendszerre" is szükség van.
DjMcMaster 2013 aug. 07. - 01:44:14 Előzmény _goldie_
Bár, ahogyan a címeket nézem, lehet, hogy mégis ez a sorozat lett volna ???? Azt lefelejtettem, hogy az MTV jó szokása szeint a narráció olyan "Planetáriumos" zenére ment, mint minden tudományos mûsor az MTV-ben a 80-as években.
DjMcMaster 2013 aug. 07. - 01:40:28 Előzmény _goldie_
Nem konkrétan erre gondoltam, de ez is nagyon jó, köszi! Amire Én gondoltam, abban emlékeim szerint csak narráció olvasta a történelmi anyagokat. Konkrétan egy részre emlékszem, a karburátorra.

De ezt is nagyon köszi!
_goldie_ 2013 júl. 27. - 00:05:07
itt felsorolja milyen mûsorok könyvek készültek
http://www.bdtf.hu/konyvtar/archiv/2007/juhasz/Juhasz_Arpad_bemutato.htm
_goldie_ 2013 júl. 26. - 23:58:03
ezt keresed?
Mérföldkövek a magyar technika történetébõl
Juhász Árpád (sorozatszerkesztõ)
Dörflinger László (rendezõ, operatõr)
http://kereso.nava.hu/document/show/id/281188
DjMcMaster 2013 júl. 26. - 23:32:46
OFFTOPIC - Rögtön az elején!
Már a gyártási éve miatt sem tartozhat ez a film abba a sorozatba amit keresek, de szivesen látnám a TV-kben azt a régi sorozatot, ami bemutatta a Ganz, Evig, Jedlik és még sok más hajdani a hazai ipart is meghatározó cég és feltaláló és találmányaik történetét. Ha jól emlékszem akkor talán Juhász Árpád gondozásában készûlt a sorozat.
OFFTOPIC VÉGE!