Isten után az Első

Bakancslistához adom
Pervyy posle Boga
orosz akciófilm, 99 perc, 2005

Értékelés:

18 szavazatból
Szerinted?

Igaz történet Mariyin kapitányról, aki a Szovjetunió haditengerészetének tiszte a második világháború viharában. 1944-et írunk, a kapitány tengeralattjárójával együtt a KGB felügyelete alatt áll, az élete mindennap veszélyben forog. Legutolsó küldetése a nácik által felügyelt vízekre viszi, ahonnan csak győzelemmel térhet vissza.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
ilali 2017 aug. 13. - 10:04:33
Ez így az 5 nap háborúval együtt volt megfelelõ, illene még ide egy szakasz a gépezet mûködésérõl, de a hozzászólásokból is látszik milyen erõs a kincstári gondolkodás hatása.
Ami önmagában nem lenne baj. Valamikor az államgazdasági számtartás, az a tevékenység volt az államháztartásban, amely a gazdálkodást állandóan nyomon kísérte, azt mûködésében támogatta. Hogy ebbõl a támogatásból hogy lett, lehet hatalommal való visszaélés, errõl szólnak, erre emlékeztetnek ezek a filmek. Szerintem.
roogdky niombahn 2013 márc. 09. - 23:29:10 Előzmény Hohenstaufen
Drága StauFika!
Érdekelne a véleményed a török propagandasorozatról is, a hõs és felvilágosult, végtelenül liberális és progresszív Szulejmánról.
DrAgy 2012 aug. 25. - 17:53:50
"Igaz történet Mariyin kapitányról".:DDDDDDDDDDDDDDDD
Azok a filmek amelyek ehhez hasonló tartalomleírással indulnak garantáltan
semmi közük a valósághoz,mint ahogy ennek sincs.A neveket több kevesebb sikerrel
eltalálták.
olahmiki1959 2012 aug. 25. - 17:25:54 Előzmény drug
"Igaz, a háború végén elsüllyesztett két nagy hajót, az egyiken 9000 ember tartózkodott, nagyrészt polgári személyek, menekültek, a másikon 4500 ember, nagyrészt sérültek, egyik sem volt hadihajó."
Amikor ezt elõször elolvastam, azt hittem, hogy egy nagyon hatásvadász, az áldozatok számát roppant mértékben eltúlzó dolgot írtál le, és emiatt rád akartam pirítani kissé, aztán gondoltam egyet, és begépeltem a Google-ba, hogy "a legnagyobb hajókatasztrófák áldozatai".
És bizony, kiderült, hogy neked van igazad. Többek között ezt adta ki a gép.

"A Wilhelm Gustloff személyszállító hajó volt a Harmadik Birodalom idején, amelyet 1945. január 30-án süllyesztett el a szovjet S-13-as tengeralattjáró, megközelítõleg 10 000, jórészt ártatlan ember halálát okozva. Ez hatszor annyi áldozatot jelent, mint a világhírû Titanic-tragédia, így ez lett a világtörténelem legnagyobb hajókatasztrófája.[1]"

Iszonyatos szám, az ember bele sem tud gondolni. Nem is tudom, hogyan tudtak elférni ilyen sokan egy hajón. A másik hajó is itt van.

"Ugyanaz a szovjet tengeralattjáró 1945. február 9-nek éjszakáján elsüllyesztette a General von Steuben kórházhajót is. A fedélzeten tartózkodó kb. 5000 menekültbõl csak alig 600-at tudtak kimenteni a jéghideg vízbõl."

Ez is háromszor annyi áldozat, mint amennyi a Titanic katasztrófája alkalmával odaveszett.

És végül itt van a hab a tortán, az adu ász, az õrület, amit ha elolvasunk, akkor végleg leszámolhatunk minden illúzióval, és tehetetlenül széttárt karral csak nézhetünk magunk elé.

"Ezért a haditettéért Marinyeszko 1967-es halála után bõ 23 évvel, a Szovjetunió szétesésének hajnalán, 1990-ben megkapta a legmagasabb katonai kitüntetést, a Szovjetunió Hõse emlékérmet.[10]"!!!

Ehhez már nem fûzök kommentárt, teljesen felesleges...
olahmiki1959 2012 aug. 25. - 16:45:47 Előzmény Hohenstaufen
Sok érdekes, megfontolandó, idõnként szívhez szóló dolgot írtál le ömlesztve ebben a hsz.-ben, csak az elsõ mondatod egy borzasztó nagy csacsiság. Szovjet propagandafilmnek mondod ezt a filmet, holott 2005-ben - amikor a film készült, - már vagy 15 éve nem létezett a Szovjetunió. Ott is történt ugyanis egy rendszerváltás, amit sokan hajlamosak elfelejteni.
Abban igazad van, hogy ez a rendszerváltás nagyon sok ember mentalitásában, gondolkodásában, a régi rendszerhez való hûségében valószínûleg semmilyen változást nem hozott, ugyanúgy gondolkodnak a világ dolgairól, mint évtizedekkel ezelõtt.
Hohenstaufen 2011 nov. 27. - 07:40:32
Csak azt tudom mondani ebben az esetben is, amit az Égõ hó c. film kapcsán mondtam. Ez is egy szovjet propagandafilm. És ezt a filmet is mûsorra tûzik ebben az országban, amelynek a sorsát az oroszok háromszor törték derékba százötven éven belül (1849, 1945, 1956), és ez pontosan mutatja, hogy ezen a téren is a gyarmati lét legmélyebb bugyraiban vergõdünk. Amikor a magyar történelem tele van feldolgozatlan traumákkal, kibeszéletlen kérdésekkel, igazságtalanságokkal és elhallgatott saját dicsõségekkel, akkor még évtizedekkel késõbb is nézhetjük a bennünket legyõzõ, megszálló, tönkretevõ, a kultúránkat eltipró, a mentalitásunkat végzetesen eltorzító orosz bolsevik gyökerû hatalom propagandafilmjeit. Ez is napjaink sorozatos hazaárulásainak egy kis szelete, de hát ugyebár sok kicsi sokra megy. Legalábbis az önpusztító önfeladásig. Undorító. Itt tartunk.
1/10
offtopic
Ford Mustang 2011 júl. 28. - 17:38:31 1/10 Előzmény drug
No ez is nagy hiba, de hát ez a KGB-s ügy... ez már azért nagy hiba.
drug 2011 júl. 22. - 18:05:16 Előzmény Ford Mustang
A probléma a filmmel az, hogy a valóság, amelyre a tartalom leírásban hivatkoztak, teljesen más, mint a filmbeli történet. A félig román származású Alexandr Marinesco kapitány néhány alkalommal, amikor eltalált egy-egy hajót, a valóságos méretükhöz képest 10-szer nagyobbnak jelentette õket, és közölte, hogy elsüllyedtek, de kiderült, hogy ez sem volt igaz, mert megúszták a támadást. Igaz, a háború végén elsüllyesztett két nagy hajót, az egyiken 9000 ember tartózkodott, nagyrészt polgári személyek, menekültek, a másikon 4500 ember, nagyrészt sérültek, egyik sem volt hadihajó. Úgyhogy annak idején több ország részérõl felmerült az a gondolat, hogy háborús bûntényként kellene kezelni az ügyet, mert az áldozatok többsége polgári személy - köztük asszonyok és gyerekek - vagy sebesült és legalább az egyik hajó, a nagyobb, kereskedelmi hajó volt.
Talán így némileg más megvilágításba kerül a film mögött álló valóság.
1/10
Ford Mustang 2011 jún. 22. - 15:58:34 1/10 Előzmény bandey
Ja, mikor a KGB '54-ben alakult... :D
Gustaff 2011 márc. 28. - 11:56:00
Nem rossz film, de a fenti leiras alapjan tobb tengeri csatat vartam, ezek a filmnek sajna csak kb. 20 szazalekat teszik ki.
orgyen 2010 dec. 18. - 02:53:37 Előzmény Vágyvillamosa
Már láttam Csajkovszkij nevét így írva:
Tschiakovsky,
Ennek az átírtásnak másik rémképe amikor a CD-it a "T" betûhöz sorolják (ez a Rózsavölgyi Zenemûboltban fordult elõ)

A Moszkvai Nagyszínházat (GABT), angol minta szerint rendszeresen "Bolsoj"-nak írják. pedig a kiejtés szerinti átírás helyesen: "Balsoj"

Nem értem viszont hogyan nevezhettek egy náci hadihajót "Attilá"-nak!!! Õk annak idején inkább germán istenségekrõl, mitológiai alakokról és korábbi híres tengerészekrõl-politikusokról nevezték el hajóikat (pld. Tirpitz, Bismarck stb.)
Itt Bertolucci "XX. század"-a köszön vissza, ahol a fasiszta intézõt hívták Attilának.
Egyébként Churchill is rendszeresen "hun"-oknak titulálta a németeket.
Hitler pedig azt állította hogy a Lech mezején a "kommunista szláv hordákat" gyõzték le, akik a "mûvelt nyugat"-ra törtek.

Ennyit az általunk követendõnek tartott nemzetek "tájákozottságáról".
Vágyvillamosa 2010 dec. 16. - 22:50:30
Jogos a 2 pont!!! 1934-tõl 1941-ig NKVD-nek, 1941-tõl 1946-ig meg NKGB-nek hívták a KGB elõdjeit. A KGB maga viszont csak 1954-ben alakult. Jelenleg sem így hívják már, hanem 1995-tõl FSZB-nek (Fegyeralnaja Szluzsba Bezopasznosztyi).

Nekem meg az a kedvencem, amikor az orosz neveket angolosan írják át magyarra, teljesen szabálytalanul, ahogy itt is olvashatjátok a stáblistában, illetve mindenhol a médiában is kiirthatatlanul pusztít már ez a kórság. A szabály alapján ugyanis az orosz neveket magyarra úgy kell átírni, ahogy kiejtjük õket. Ezzel ellentétben, az egyre inkább terjedõ idiotizmus szerint viszont Dosztojevszkij nevét sem így kellene írni, hanem Dostoyevsky. Csodálatos! Meglássátok, eljön majd az idõ, amikor a nagy Tolsztoj nevét így kell írni: Tolstoy, Sosztakovicsot meg Shostakovich-nak, hogy csak e két példát említsem. Orwell 1984-ét juttatja az ilyesmi eszembe, ahol az anyanyelvet is teljesen eltorzították, kialakítva ezzel az "újbeszél"-t.
8/10
bandey 2010 szept. 19. - 16:17:51 8/10
Ja, KGB 1944-ben. Gratulálok.