Jane Goodall

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Dr. Jane Goodall, a Giordano Bruno Globalshift University a világ első online egyetemének díszdoktori avatására érkezett. Dr. Goodall-t Rober Mundell és George Smoot, Nobel díjas tudósokkal és Barbara Marx Hubbarddal és Ravi Shankar világhírű szitár-művésszel együtt 2011. szeptember 9-én avatták a korszakalkotó egyetem első díszdoktorává.

A világ legnagyobb főemlőskutatója, aki több mint 20 évig Gombei-ben egy majomcsapotot tanulmányozott,elhagyta tudományos munkáját, és minden energiájával arra koncentrál, hogy a 24. órában még tegyen valamit, amivel az esőerdőkben történt szörnyűségeket enyhítheti.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Ford Mustang 2011 okt. 26. - 19:09:29
Dame Jane Goodall, DBE (London, '34. április 3.) angol etológus, antropológus és primatológus, a csimpánzok szociális és családi életének legismertebb kutatója, a Jane Goodall Intézet és a tanzániai Gombe Nemzeti Park igazgatója. Valerie Jane Goodall néven született Londonban, Mortimer Herbert Morris-Goodall és felesége, lánykori nevén Margaret Myfanwe Joseph elsõ gyermekeként. Édesanyját a világ Jane könyvein keresztül Vanne néven ismerte meg. A család második gyermeke, Judy négy évvel késõbb érkezett. A kis Jane második születésnapjára édesapjától egy élethû játék csimpánzt kapott, amit a Londoni Állatkertben született csimpánzkölyök után Jubilee-nek neveztek el. A barátok figyelmeztették a szülõket, hogy egy ilyen ajándéktól rémálmai lesznek a gyereknek. De Jane imádta a majmot, amely ma is ott ül angliai otthonában, egy székben. Szüleik válása után, mikor Jane nyolc éves volt, a két lány az édesanyjukkal a tengerparti Bournemouthba költözött, ahol anyai nagyanyjuk és Vanne két testvére éltek. Jane gyermekkorától kezdve nagyon érdeklõdött az állatok iránt, érettségi után elvégzett egy titkárnõi tanfolyamot, és '57-'58-ban Louis Leakey alkalmazottja lett Kenyában. Dr. Leakey úgy gondolta, az általa kutatott Olduvai-szakadék egykori emberszabásúinak viselkedését könnyebben lehetne rekonstruálni, ha megfigyelnék a mai emberszabású majmok egyéni és szociális viselkedését, természetes környezetükben. Így került Jane a Gombe-patak mellé csimpánzokat tanulmányozni. Rajta kívül még Dian Fossey figyelte meg a hegyi gorillákat Ruandában, illetve Birutė Galdikas az orangutánokat Borneón. Munkája idején Jane (Dr. Leakey segítségével) rövid nagy-britanniai tartózkodásokkal a Cambridge-i Egyetemen írhatta a doktori dolgozatát '62 és '65 között.