Komédia a tetőn

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar filmdráma, 44 perc, 1969

Értékelés:

25 szavazatból
Szerinted?

Klári és Géza hosszú évek óta házasok. A víkendházukban töltik a hétvégét, és a szép, nyugodt, őszi időben Klári kimászik a háztetőre, hogy itt, az éghez közel átgondolja eddigi életét. Emlékek, benyomások jönnek elő a múltból, és óhatatlanul a jelen is mérlegre kerül. Elsőként természetesen Géza és a kapcsolatuk. Hamarosan Géza is feljön a tetőre, leküzdve tériszonyát. Géza oportunista, konfliktuskerülő természete a problémák szőnyeg alá söprését szorgalmazza, és értetlenül áll felesége kritikai megnyilvánulása előtt. Úgy tűnik, sikerül győzedelmeskednie, amikor a padlásról felnyúlik egy titokzatos kéz, és lezárja a padlásfeljárót...

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
euTanázia 2012 szept. 14. - 11:46:02
"Az ötödik pecsét" bizony olyannyira nagyszerû film, hogy még Latinovits nélkül is az lenne. Akárhányszor megnézem, én.
Vinogradov 2009 jún. 09. - 11:37:25
És szerinted itt még csak alulról sem súrolja azt a lécet?
Vinogradov 2009 jún. 08. - 20:34:00
Bocsi, de kifejtenéd, hogy a "Mocorgó" felejthetõ kategória?

A könyv és a film is egyaránt nagy hatással volt rám: sztem Fejes Endre nagyon szépen és nagyon tömören írta meg azokat az esztendõket, és fantasztikus, hogy milyen jól átjön ez a Szõnyi G. István-féle tévéjátékon, és Garas Dezsõ bámulatos alakításán is.
Vinogradov 2009 jún. 08. - 20:32:09
Lám, milyen remekül felkeltettük egymás érdeklõdését!

Kösz az infót a könyvrõl. Eddig valahogy mindig elsiklottam felette, de most már csak a melléklet miatt is elkezdett érdekelni.
Vinogradov 2009 jún. 07. - 12:15:59
Bocs: az alábbi terjedelmesebb hsz természetesen neked szól...
Vinogradov 2009 jún. 07. - 12:15:26
"1) Utazás a kopnyám körül (ez az alkotás felülmúlhatatlan)"

Felülmúlható: a Latinovits-féle rádiójáték (vagy nevezzük inkább anakronisztikusan hangoskönyvnek), mely 1973-ban készült, sokkal jobban sikerült, mint maga a film. Olyan erõvel kelnek életre az ember elõtt Karinthy szavai, hogy az egészen kivételes élményt jelent.

Ajánlom figyelmedbe (a rádió két-három évenként le szokta adni...)!



"2) Oldás és kötés (zseniális)"

Csatlakozom: Jancsó három vagy négy igazán jó filmje közül talán ez a legjobb - nem kis mértékben Latinovits-nak köszönhetõen.


"3) Szindbád (gyönyörû)"

Csatlakozom: Huszárik e remekénél csak a rövidfilmjei (nem viccelek!) jobbak. Itt két kivételes tehetségû ember együttmûködésébõl valami egészen kivételes született...



"4) Isten hozta, õrnagy úr! (páratlan fekete humorban sziporkázó Örkény-adaptáció)"

Így igaz: Fábri igazán kevés teret biztosított a humornak filmjeiben, de itt megmutatta, hogy õ ezen a területeten is otthon van.



"5) Iszony (remek)"

Én is hasonlóképpen látom...



Ezen kívül:

1. Mi a problémád az "Ötödik pecséttel"?

Tény: nem könnyen emészthetõ film, de olyan erõvel ragad meg egy rendkívüli jelentõsségû problémát (a polgár kontra a diktatúra a huszadik században), amit aligha tapasztaltam máshol.

2. A fenntebbiek mellé még néhány cím: két Kosztolányi-adaptáció, a "Pacsirta" és az "Aranysárkány", a "Mocorgó" c. Fejes Endre-feldolgozás, Kovács András "Falak" c. generációs alapmûve, az "Egy szerelem három éjszakája" c., szintén fantasztikus Palásthy György-film. Nagyszerû filmes alakítását kiemelném még az "És mégis mozog a föld" c. minisorozatban és a "Pendragon legendában" is.
Vinogradov 2009 jún. 03. - 16:16:22
Ez nem Latinovits utolsó filmje - kb. a hatvanas évek közepén készülhetett, ha az emlékezetem nem csal. Egyébként elsõrendû darab, éspedig elsõsorban azért, mert gyakorlatilag hetvenöt százalékban valóban egy háztetõn játszódik - remek párbeszédek és elsõrendû lélektani dráma, keserû igazságokkal megfûszerezve.

Latinovits, Páger és Ruttkai a tetõn - akinek ennyivel nem keltettem fel az érdeklõdését, az reménytelen eset...