Könnyű leckék

Bakancslistához adom
Easy Lessons
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentumfilm, 78 perc, 2018

Értékelés:

32 szavazatból
Szerinted?

A Könnyű leckék egy gyönyörű fiatal szomáliai lány életét tárja elénk, aki a felnőtté válás határán minden szálat el kell, hogy szakítson, ami hazájához köti, hogy új életet kezdhessen Magyarországon. A költői hangvételű filmben a leghétköznapibb szituációk során szembesülünk a legnagyobb tabukkal, ahogy a lány elindul az asszimiláció útján és lépésről lépésre elsajátítja az európai szokásokat. Édesanyja áll hozzá a legközelebb, ő segítette a szökését is, most mégis egyre nagyobb kulturális szakadék tátong köztük. Hogyan is mondhatná el neki a változásokat, amiken keresztül megy? Ez a belső vívódás és a feloldozás iránti vágy válik filmmé a vásznon és talán ez az egyetlen útja a vallomásnak is.

Zurbó Dorottya (A monostor gyermekei) dokumentumfilmjének világpremierje a Locarno Filmfesztivál Kritikusok Hete szekciójának versenyprogramjában volt.
Bemutató dátuma: 2018. október 11. Forgalmazó: ELF Pictures

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Briariosz jan. 16. 10:30:13 9/10
Nem tudtam ráhangolódni a film minden jelenetére, és emiatt olykor olyan középmezőnybeli érzésem volt, de ezt az érzést bőven ellensúlyozta a főszereplő eddigi életútja, személyisége, bátorsága, szorgalma, formálódása egy számára ismeretlen kultúrában. Részemről elismerésre, megbecsülésre méltó a kitartása, lelkisége, embersége, belső ereje. És elismerés azoknak is, akik segítették, támogatták, akik szeretni tudnak. Mert miattuk is lett így jó ez a film. Örülök, hogy láthattam.
9/10
szinhazimado 2022 márc. 14. - 07:50:56 9/10
Kiváló, egyedi magyar film. Nézzétek meg.
5/10
pihes 2021 jan. 11. - 14:27:30 5/10
Általában mindenki keresi az újat a jobbat. Megérte-e váltani, az idő fogaskereke megadja a választ majd...
Közepes a film, nem tudtam igazán elmélyülni benne!

5/10
3/10
tapir761 2020 ápr. 22. - 19:33:05 3/10
Megéri befogadni a migránsokat, mert országunk eddig is rengeteget profitált pl. Fekete Pákóból és most egy szudáni modellel lettünk gazdagabbak, aki fáradhatatlanul sétafikál fel-alá a kifutókon.
10/10
picipc 2018 okt. 15. - 23:20:25 10/10
Az országos premier pár nappal ezelőtt volt. Filmvetítés például itt: fb.com/events/979175575587808/

SPOILER jön.. bár dokumentumfilmről van szó, úgyhogy ez nem igazán gond ;)

Miről szól ez a film? Attól függ, honnét közelítjük. Egy mai fiatal számára talán egy kortárs története, amiből kitűnik, hogy mi kell ahhoz, hogy egy ember elhagyja a családját és a szülőföldjét és külföldre költözzön. Egy szociálpolitikus számára a gyermekvédelem és az oktatás küszködését és (időnkénti?) kudarcát bemutató munka. Egy világjáró számára a kalandkeresés példája. Egy pszichológusnak a gyermekkori és vándorlás kori trauma hatásának leküzdése. És még sorolhatnánk...

Zurbó Dorottya érző lélekkel és értő szemmel vezet végig bennünket a filmben, hogy láthassuk a főleg kalózokról hírhedt Szomáliát gyermeke, Kafi igaz történetét. A lányt 15 évesen indítja el otthonról édesanyja, hogy a férfiuralmú társadalom moralitása ne kényszeríthesse hozzá egy nála sokkal idősebb férfihoz. Az egyéves vándorlás vége hazánk, időben jóval a menekülthullám előtt. Ennek során találkozás az oktatási rendszerrel, a gyermekvédelemmel, a számára újdonságként ható kultúrával és sok-sok féle emberrel. Szerencsére főleg fiatalokkal, akik - mivel még a gyűlöletkampány előtt vagyunk - nyitottak a kortárs kapcsolódásra.

A film felteszi (és ránk hagyja) a kérdést, hogy Kafi vajon beolvad a mi kultúránkba vagy megőrzi eredeti identitását? Hogyan boldogul egy idegen országban pár év után? Mik az álmai és vágyai? Magyarországban marad vagy továbbmegy?

És végül, képes-e elmondani a benne történt változásokat annak a személynek, akit a legjobban szeret?