Luke Nguyen - Mekong

Bakancslistához adom
Luke Nguyen's Greater Mekong
ausztrál ismeretterjesztő filmsorozat, 2012

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Kína Jünnan tartományából indulva Luke Nguyen - ausztrál séf - a forgalmas utcákról rögtön a tömött sikátorok felé fordul, hogy felfedezhesse a valódi, ősi hagyományoknak és szokásoknak megfelelően készített kínai ételeket. Szakácsunk könnyed és kíváncsi stílusával felvértezve, biztos kézzel kalauzol bennünket végig a Mekong folyó mesébe illő tájain, zöldellő ormokon, elfelejtett tavakon és apró falvakon át, egy olyan vidéken utazva, ahol mintha megállt volna az idő kereke. Tartsanak velünk erre a csodálatos tájra és fedezzék fel Ázsia egyik legnagyobb folyóját, Mekongot, a Vizek Anyját.

Évadok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
dorombka 2013 ápr. 15. - 06:07:55 7/10
Este újra kezdik vetíteni a TV-Paprikán, hétköznap este 10:00, ismétlés éjjel 1:00

Néhány LUKE NGUYEN recept
http://www.cookingchanneltv.com/shows/luke-nguyens-greater-mekong/recipes.html
7/10
dorombka 2013 ápr. 09. - 12:10:31 7/10
Ismerjük meg egy kicsit jobban idegenvezetõ séfünket:
Luke Nguyen

1978-ban született egy Thaiföldi menekülttáborban ,amikor is szüleit Vietnamból menekülve ott érte a sors.
Innen telepedtek le Ausztráliában.
Mindig is az élelmiszer-kereskedelem és a vendéglátás volt a család fõ megélhetése.

Jelenleg elismert tv-sztár, de több lábon áll.
Van egy neves étterme Red Lantern néven Sydneyben , de szakácskönyveket is kiadot.
Üzlettársa nõvére,Pauline , sógora Mark és barátja Suze a fotós és írótárs.
http://www.redlantern.com.au/about/

De az érdeklõdõknek a tv mûsorokon túlmenõen gasztro-túrákat is vezet Vietnamba.
http://blog.cookingchanneltv.com/2010/06/29/luke%E2%80%99s-vietnam-5-things-to-know/

Vietnamba a saját gyökereit is keresve érkezett, amirõl szintén egy sokeres sorozat készült.
http://blog.cookingchanneltv.com/2011/02/05/luke-returns/
7/10
dorombka 2013 ápr. 09. - 11:46:22 7/10
04.15.-tõl újra ismétlik Tv paprikán esténként 22.00.(epizódok ismétlése éjjel 1:00)
KÉP innen, sok más mellett:
http://www.cookingchanneltv.com/shows/luke-nguyens-greater-mekong.html
Egy kormorán halászat látható
7/10
dorombka 2013 ápr. 02. - 16:26:14 7/10
Koldus csirkéje 土窑鸡
A legenda szerint volt egy koldus, aki csirkét lopott, majd elkezdte szépen megsütni az erdõ szélén.
Csakhogy a füstöt észrevették a helyiek és már mentek is lincselni az öreget, aki gyorsan földbe temette az egész tûzrakást a csirkével együtt, így mikor rátaláltak, nem tudták rábizonyítani a lopást.
Mikor elcsitult a környék, a koldus visszament a halomhoz és kiásta a csirkét, ami közben a betemetett parázson isteni finomra sült....
http://xiaolongimnida.wordpress.com/2013/01/12/foldben-sult-csirke/

KÉP
innen:
http://www.nlcafe.hu/gasztro/20111013/suss_csirket_kalapaccsal_/
7/10
dorombka 2013 márc. 31. - 09:54:27 7/10
Zöld teában fõzött ragadós töltött gombóc
http://www.sbs.com.au/food/recipe/13848/Tea-infused_sticky_sesame_dumplings
7/10
dorombka 2013 márc. 31. - 09:48:36 7/10
7/10
dorombka 2013 márc. 31. - 09:03:34 7/10
Sárga Tofu csicseriborsóból
Ne szójából, de hasonlóan hosszadalmasan, alapos munkával.
http://www.youtube.com/watch?v=kwScaCeR9S4

http://en.wikipedia.org/wiki/Burmese_tofu
7/10
dorombka 2013 márc. 31. - 08:15:15 7/10
Nem csodálom, hogy annyira drága a lótusz selyem: nagyon sok pepecs munka van vele.

Már a kinyerése is türelemjáték, ráadásul határidõ munka, 24 órán belül meg kell csinálni:
KÉP
http://www.flickr.com/photos/pinneepop/7006190877/sizes/z/in/photostream/
VIDEO
http://www.youtube.com/watch?v=MkfTPaOHOGY

De a többi munkafázis is munkás, képekben:
http://juliehall.net/blog/archives/4960
vagy
http://www.silkandlotusweaving.biz/index1.htm

A lótuszselyemfonal, amibõl persze sok szép dolog készül:
KÉP
http://crochetology.net/2013/02/what-will-2013-crochet-be-like/lotus-silk-cashmere-lace2/
7/10
dorombka 2013 márc. 31. - 07:44:27 7/10
Szeretném ajánlani ezt a sorozatot mindazoknak, akik szeretnek különleges tájakkal, egzotikus ételekkel megismerkedni.Most 2:1-ben élvezheti, ha belenéz.

A vendéglátó egy vietnami származású ausztrál szakács ,az 1978-as születésû Luke Nguyen.
Közvetlen természete magával ragadó.Az operatõri munka profi.

Miközben "hõsünk" fõz , megismerkedhetünk a 6 országon át folyó Mekong még fel nem fedezett részeivel.
Mintha megállt volna az élet a Vizek Anyja egyes szakaszain.
Az ott-élõk mosolygósak, a nyersanyagok különlegesek, mégis oly természetesek.

Az elkészült ételek , tájak nem mindennapiak, néhány a témákból:
agyagban sült koldus csirkéje, úszó paradicsomfarm, zöld teában fõtt töltött ragacsos rizsgombóc esõvízzel gyúrva,lótuszselyem-ami drágább az igazinál, zöld tea savanyítás bambuszcsõben....és még számos érdekesség...

Még nem láttam minden részt, és az elejérõl is lemaradtam, de szerencsére úgy néz ki, ismétlik
hétfõ (április 15.) 22:00-tõl a tv-paprikán
http://www.tvpaprika.hu/Musoraink/L/Luke_Nguyen_Mekong

A sorozat olyan nagy sikert aratott, hogy már több szériát is leforgattak

Néhány Luke Nguyen recept
http://www.sbs.com.au/food/recipeindex/RecipeByTVShowMain/1163/1/

Ajánló:
http://www.youtube.com/watch?v=Qhv7rKTrMKA