Mamut

Bakancslistához adom
Mammoth
16 éven aluliak számára nem ajánlott svéd-dán-német dráma, 125 perc, 2009

Értékelés:

65 szavazatból
Szerinted?

Leo és Ellen tökéletesen boldognak látszó New York-i pár, egy aranyos kislánnyal. A sikeres videójáték-szerző Leo Thaiföldre utazik néhány napra egy szerződés ügyében. A férfi nem szexturista, ám magányos és unatkozik, így egy bárban összemelegedik egy helyi prostituálttal. A baleseti sebész Ellen beletemetkezik munkájába és hosszú műszakokat vállal, így nem véletlen, hogy nyolc éves kislánya, Jackie egyre jobban érzi magát a bébiszitterrel. Gloriának is van gyereke, két kisfiú, akik alig várják, hogy anyjuk hazatérjen a Fülöp-szigetekre.
Bemutató dátuma: 2010. szeptember 9. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

    2009
    Arany Medve jelölés: Lukas Moodysson

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
convar 2020 júl. 18. - 08:07:41 9/10 Előzmény survivorbit
Hát de épp ez az, hogy ő nem volt egy "komoly" cégtulajdonos.
9/10
convar 2020 júl. 18. - 07:56:26 9/10 Előzmény convar
9/10
convar 2020 júl. 18. - 07:54:20 9/10
Spoileres lesz.


Sztem nagyon-nagyon jó film. És sztem pont azért, amit ahogy olvastam, sokan mások meg a szemére vetettek: hogy igazából nem is történnek benne olyan húdenagy dolgok (bár ez azért nem teljesen igaz, mert pl. a fülöp-szigeteki kisfiú megerőszakolása azért nagyon is durva), hanem csak úgy folynak a benne a dolgok, aztán 1x csak vége van. Mert az élet inkább ilyen, és ez szándékosan egy kifejezetten életszagú film akart lenni (idézek egy rendezői interjúból: "Nem vonzanak a drámai cselekményszövés lehetőségei, nem azért filmezek, hogy folyton izgalmas fordulatokkal lepjem meg a közönséget. Az élet maga érdekel, nem a dramaturgiai zsonglőrködés." Ennyi. https://magyarnarancs.hu/film2/ezt_az_egyet_meg_es_aztan_vege_-_lukas_moodysson_filmrendezo-74541).

Mert igen, sokszor már pont az a baj a drámai műfajjal is, hogy itt is folyton növelni akarják a tétet, próbálnak egyre több csavart, meg minél nagyobb tragédiákat belevinni a történetbe - igen ám, csak sokszor ez aztán érezhetően a realitás, és így a mű átélhetősége kárára is megy. Na és ezt a hibát ez a film példamutató módon elkerülte, de úgy, hogy közben mégis világos maradt a mondanivaló is, ill. azon a dolgok, amelyekre fel akarta hívni a figyelmet a film mai, modern világunk kapcsán. Szóval nagyon is kerek lett ez, én úgy érzem.

De egyébként mindez a karakterek milyenségén is érezhető - itt mindenki tényleg teljesen hétköznapi nyelven beszél, nincsenek nagy szavak, üres, semmitmondó anekdotázgatások, és mindez tetejébe egyetlen karakterre sem lehet azt mondani hogy tipikusan egydimenziós lenne. És ezáltal nincsenek benne teljesen rossz és teljesen jó emberek sem - emberek vannak benne, akik reagálnak így vagy úgy az életükben történt dolgokra.

Az meg külön is mekkora volt már hogy a mamutagyarból készült toll nem kellett a thaiföldi uzsorásnak, merthogy a tollak nem igazán érdeklik :) És hogy a lány így mennyire koppon maradt. Merthogy ugye, a lánynak láthatóan fogalma sem volt arról hogy mekkora érték birtokában van. Bár Leo nyilvánvalóan segíteni akar a lánynak azzal, hogy otthagyja neki a tollat, csak azért akkor már azt is odaírhatta volna neki még egy otthagyott cetlin hogy "De ez egy nagyon értékes toll ám mert mamutagyarból van, és ezért 3 ezer dollárt ér.", mert ez így olyan, mintha adott is volna neki vmit meg nem is :) Mert erre szokták mondani ugye, hogy minden annyit ér, amennyit adnak érte. És így lett a 3000 dollárból végül 30, amennyiért végül be tudta váltani a lány a rá hagyott cuccokat. Nem nagy tragédia ez sem, de azért nagyon elgondolkodtató pillanatai voltak ezek is a filmnek, hogy sokminden mennyire helyzetfüggő lehet, ill. hogy min múlhatnak dolgok.

Na és ami még nálam sokat hozzátett a film hangulatához/élvezetéhez, azok a kiválasztott jobbnál-jobb zenék. Főleg

Cat Power The Greatest-jére gondolok (amit amúgy már a My Blueberry Nights-ban is imádtam)
https://www.youtube.com/watch?v=gMU9m13ZTek

meg a Ladytron-ra, azon belül is főleg erre a két számukra:

az International Dateline-ra
https://www.youtube.com/watch?v=aAGeMVjtXo8

és az Destroy Everything You Touch-ra:
https://www.youtube.com/watch?v=fk4SNu-_yuU

Sztem kiszabott nagy mindkettő, vagyis hála Moodysson-nak, így úgy néz ki megvan a legújabb kedvenc elektronikus bandám is.


Amúgy eddig két Moodysson filmet láttam, a Lilja 4-ever-t és ezt, és nálam mindkettő abszolút betalált. Lehet megvan a legújabb kedvenc rendezőm? :)
9/10
Dozer 2020 jún. 10. - 07:17:41 9/10
Ez egy nagyon jó film. Aki utálja a szokásos Hollywoodi mozikat, vagy csak néha mást is szeretne nézni, mint a szokásos kommersz, az nézze meg. Nem írok "eltartott ujjas" okoskodó művészkedő kritikát, (azt már megtették helyettem) elég annyi, hogy van egy hangulata a filmnek, passzoló, jó zenével. 10/9
6/10
survivorbit 2020 jan. 03. - 07:48:27 6/10
Mint film a nézhető kategóriába tartozik.
Nálam az alapszituáció bukik: ilyet komoly cégtulajdonos nem csinál.
Távolról megígérik neki, hogy 45.
Aláírás helyszínen.
Odautazik, és 42.
Nyilvánvaló a zsarolás.
Egy órát sem maradnék, hanem azonnal hátra arc.
6/10
5/10
mapk 2017 ápr. 23. - 00:03:59 5/10
Egy Mamutnyi közhelygyûjtemény. És már lehet is nagyokat sajnálkozni. Vontatott, a rosszabbik fajtából.
A színészi tejesítmény sem valami meggyõzõ, még a két picsogó gyerek volt a leghitelesebb.(és rohadt idegesítõ is egyben)
Rövid G. atya 2016 jan. 13. - 09:51:28
Valami barom az "A mamut" c. förtelmet rakta a mûsorba, majdnem lemaradtam errõl miatta. :(
ilali 2015 máj. 19. - 03:11:52
„Ember voltunk abban áll, hogy el tudjuk dönteni, mi a csúf és mi a szép, mi az igazság és mi az igazságtalan.” William Golding
(Már nem egy sziget és egy disznófej a tét. A tét mindig több. Csak mire rájön az ember.)
offtopic
ilali 2015 ápr. 18. - 11:22:51
***OFFTOPIC***
Véletlenül (?) kazettát cserélt a gépész 2015.04.17.. Nem tudom jobban, jártam-e mert amire az oldal, az ajánló mutatott, nem láttam, amit láttam, amire ez az oldal mutat, az túlment az egytõl-tízig kategórián. („…az aggok hallgattak, gyáván sunyítva…”) Ezért vannak a fiatal rendezõk Lukas Moodysson Mammut (2009), én ezt láttam.
(„… készül a tiszta mérleg…”)
***OFFTOPIC VÉGE***
9/10
kispalissaci 2013 okt. 21. - 17:47:40 9/10
A film a teljes kiábrándulást hozza el. Elsõre csak a társadalmi különbségek kissé szájbarágós (de mégis megérintõ) felelõsségét érezzük. Aztán szép lassan rájövünk, hogy nem számít hogy milyen társadalmi rétegbe tartozol, a Föld melyik pontján élsz, ugyanolyan átkozottul ostobán tudunk cselekedni és boldogtalanok lenni és boldogtalanná tenni...
Mindegyik hõsünk ugyanolyan szerencsétlenül bukdácsol a számára kialakult helyzetben... Csehovi felszín alatti áramlás, mindenki boldogtalan, de mindenki más irányba próbálkozik...és végül a látszólagos happyend ellenére valójában egy brechti elidegenítés.
Kiváló színész alakítás, nagyszerû filmzene, és akinek ez szájbarágós, figyeljen oda jobban a részletekben megbúvó szimbólumokra! Michelle Williams telitalálat! Sosem csalódok benne.
Figyelemreméltó rendezõ, minden hibája ellenére nekem nagyon tetszik az a vonal, amelyet a filmjeiben képviseltet... 10/9
8/10
Edmond Dantes 2012 nov. 29. - 09:47:19 8/10
Egyfajta "olvasatban" a film cselekménye három gyerek - Jackie, Salvador...és igen, Anthony- sorsán keresztül pereg, a felnõtt fõszereplõk, ha végiggondoljuk, valamennyien és valamiképpen az õ sorsuk mentén jelennek meg és cselekszenek. Két nagyon jó színészi alakítás és velük egyenrangú szinkron (kik voltak? gratula nekik), csaknem végig valami lebegõ pára-szerû atmoszféra, ami megfogott. Másfajta befejezés is elképzelhetõ (lett volna), de a nagymama jobbító-nevelõ szándékú kirándulása unokájával a szeméttelepre "kontraproduktívnak" bizonyult - igen, õ mondott-mutatott rosszat, rosszkor, rossz helyen az unokájának, amitõl lett, ami lett, de kellett (kellett?? szerintem nem) a gyerekprosti szál bekapcsolásához. Jó volt azért ez így is. 10/8
ceia 2012 nov. 24. - 23:00:03
Én csak az ajánló videót néztem meg. Lehet hogy nagyon elszúrták, rosszul vágták össze, mert az alapján rém unalmasnak tûnik. A Lilja 4ever tényleg jó volt (2x), azt viszont megnézném harmadszor is.
10/10
Vérone1992 2012 nov. 12. - 10:06:00 10/10
Meg tudná valaki mondani, mirõl szóltak a filippínó részek? mert én akárhogy kerestem, nem találtam a feliratot beállító CC gombot, de nagyon kíváncsi lennék.


köszi
feketevipera 2012 jan. 02. - 19:35:54
Szerintem a film mesterkélt, szájbarágós, nem túl eredeti, idõnként már-már fárasztó, és helyenként bizony a szentimentalizmus határait feszegeti. A szándék nyilvánvalóan érthetõ, a mondanivaló könnyen felfogható: magány, a szegények és a gazdagok közötti különbségek, a család szétszakítottsága. Ezen túlmenõen viszont még rengeteg problémát gyömöszölt bele a rendezõ a filmjébe (ráadásul azt is felszínesen): a gyerek- és felnõttprostitúciót, a szegények kiszolgáltatottságát stb. stb., így viszont az túlságosan is sokszínû tabló lett, ahelyett, hogy inkább egy-két kérdésre fókuszált volna, arra viszont erõsebben. A közhelyek egymásra dobálásán túlmenõen számomra rendkívül zavaró volt az, hogy túlságosan is tolakodóan nyomták a képünkbe a "tanulságot". A színészi játékot jónak mondanám, kiemelném Michelle Williams alakítását, aki szerintem a hátán viszi el a történetet. Külön kitérnék arra, hogy szerintem bosszantó, amikor egy filmben nem sorolják fel pl. a szinkronszínészek nevét, és úgy kell utánajárni, ha meg akarunk tudni valami infót. Na mindegy, hülyeség az ilyesmin felhúznom magam. Összességében annyit mondhatok, hogy jobb filmre számítottam, több önálló gondolattal, a problémák mélyebb megvizsgálásával, a szálak kissé hathatósabb összegyúrásával.
9/10
hotei 2011 jún. 13. - 16:11:24 9/10
9/10 és csak azért, mert a Redvás Amal-t korábban láttam és azt nálam nem tudta felülírni. Kicsit talán Sofia Coppola Elveszett jelentésére emlékeztetett, de a témát sokkal plasztikusabbá tudta tenni aszámomra, mint az amerikai "kollegina". Nagyon szeretem Moodysson érthetõ õszinteségét.
7/10
sanderb 2011 febr. 14. - 16:51:56 7/10
Egyszer egy paptól azt hallottam, hogy õ a pokolt nem kénköves, izzó, lángnyelvekkel tarkított helynek képzeli el, hanem olyan helynek, ahol teljesen egyedül van, teljes magányban - és persze nem önszántából. Ez a film ezt a poklot mutatja meg nagyon realisztikusan és hatásosan. 10/7
9/10
k11zoltan 2011 jan. 02. - 22:01:59 9/10
Inarritu.
9/10
k11zoltan 2011 jan. 02. - 22:00:32 9/10
Nem rossz film.
Iñárritu Bábeljéhez hasonlítanám.

9/10
7/10
grubesa 2010 dec. 27. - 00:27:07 7/10
Az élet egy drámai darabkája jó zenével.
7/10
7/10
Beyond silence 2010 dec. 10. - 23:16:42 7/10
Lilja 4-ever óta megnéztem a rendezõ összes filmjét, de nem tudott még egy sem közelíteni hozzá, sajnálatomra.

Van a filmnek egy jó felvetése, de sajnos nem elég erõs az ábrázolásmódja. A zene jó amibõl van egy remek kezdés és pár jó jelenet a vége felé, de igazából kihagy a vágás terén olyan ziccereket amelyek megteremthetnék a kapcsolatot, a párhuzamosságot amirõl igazából ez a film szól. Kb. kicsit mint az Ütközések, úgy tudnám elképzelni ezt a filmet. Így egy érdekes, helyenként szép, de erõtlen film.

3.7/5
Összes hozzászólás