Mielőtt felkel a Nap

Bakancslistához adom
Before Sunrise
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-osztrák-svájci romantikus dráma, 105 perc, 1995

Értékelés:

310 szavazatból
Szerinted?

Jesse (Ethan Hawke), az amerikai srác, és Celine (Julie Delpy), a francia végzős diáklány a Budapestről Bécsbe tartó vonaton ismerkednek össze. A két fiatal kellemesen elbeszélget az út során, melynek következtében a fiú arra kéri a lányt, tartson vele a bécsi éjszakában. Celine belemegy a dologba és a két fiatal együtt tölti azt a néhány órát, amely a reggelig még hátravan. Kapcsolatuk végül elsöprő szerelemben teljesedik ki, csakhogy napkeltekor el kell válniuk.

Stáblista:

Szereplők

Feleség a vonaton
Férj a vonaton

Alkotók

Díjak és jelölések

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
Péterrrrrr márc. 19. 13:59:37
Ki volt az a zseni, aki ezt és a folytatást egyszerre tűzte műsorra, épp egy időben két csatornán? Nehogy megnézzük mindkettőt?
DUNAWÖLD 2022 jún. 21. - 05:37:09
Elnézve ezt a filmet, semmi nosztalgia, 2 unalmas fiatal- mert sokkal érdekesebbek, mozgalmasabbak, izgalmasabbak voltak a diàkéveink, is, minden hibânkkal együtt.

De tênyleg, Bêcsben nem tudjàk, mit csinâljanak, és kikötnek az ugató teheneknél.
Bravó.


Kritikán felüli 2022 ápr. 30. - 10:42:57
Beszélgetés a filmről: https://youtu.be/g7XgBTZCWxw
10/10
szivem_fekete 2022 jan. 23. - 15:35:03 10/10
gyonyoru film, a teljes trilogia eletszagu, tele szivvel
8/10
nick név 2021 jún. 30. - 14:39:59 8/10
Bájos történet, egy teljesen egyedi film keretén belül. A felállás szerint fiatalok beszélgetnek egymás között "kötetlenül", azonban mivel a forgatókönyv határozza meg a beszélgetés ívét, nem silányul tartalmatlan semmitmondásba, koncepció áll mögötte. Ebből következően bizonyos pillanatokban az író is kiszól a sorok mögül.
Lényegesen naivabb a két főszereplő, mint a második részben, erre persze azért rárakódik a fiatalok kötelező, felnőttes, kicsit mímelt cinizmusa is, főleg Jesse részéről, de szerintem ez jól áll a filmnek, hiszen jól ragadja meg ezt a korszakot és állapotot, nem idealizálja túl, megmutatja annak a szépségét és az esetlenségét is.
Annyira már nem ragadott magával, mint tette azt sok évvel korábban, de még mindig remek alkotásnak tartom, főleg a romantikus műfajon belül, bárcsak ilyen volna általánosságban egy jobbnak tartott romantikus film. Ahogy mondani szokás rendben van a színészek közötti kémia, a szándék írói és színészi oldalról is kifejezetten organikusan állt össze, így tényleg remek alapja lett annak a második epizódnak, ami képes volt szintet lépni az első részhez képest is. Az első rész horizontális, a második sokkal inkább vertikális, viszont a második igazi mélységeihez szükségeltetik az első.
Ha a színészek és az író-rendező visszatekintenek ezekre a filmekre, hogy mit hoztak létre a munkájuk során, azt gondolom minden joggal büszkék lehetnek, mert egy olyan sorozatot alkottak, amelyhez sem időben, sem stílusban nem igen van hozzáfogható.
2/10
sexykex 2021 jan. 18. - 19:44:31 2/10
Hihetetlen, hogy egy ilyen film ennyire sikeres legyen. Olyan, mint egy talkshow. Két fiatal beszélget mindenről, ami eszébe jut. A lány szép, a fickó átlagos. Fiatalok, megértik egymást, ezért közel kerülnek a szerelemhez. Sétálgatnak egy izgalommentes útifilmben.
Hatvan percig bírtam, azután eszembe jutott, hogy talán vasalnom kéne, de csak akkor volt kezemben vasaló, amikor megpróbáltam egyet megjavítani. Inkább bekapcsoltam a PC-t és füleltem a filmre. Jaj, istenem – kaptam a szívemhez – ezek még egyszer találkozni akarnak.
7/10
sawyerx 2020 nov. 14. - 15:09:28 7/10
Az első nagy kapcsolatom elejére emlékeztetett, így engem eléggé megérintett ez a film. Aranyos, bájos, nem akar túl sok lenni. A legtöbb jelenet viszonylag hosszú, vágás nélküli, ami tetszett is, meg nem is, mert néhol már túl random a színészi játék, főleg Ethan Hawke imprójai nem nyerték el a tetszésem. Nagyon csípem a színészt, de itt végig egy nagyképű, gyerekes hímringyó, nem is értem, miért állt le vele ez a csaj a vonaton (a valóságban értem, láttam én már cifrább dolgokat is...). A csaj viszont igen aranyos, telitalálat volt a szerepre. A világ értelméről és a létezésről szóló dialógusok tetszettek (a baba is meg fog halni egyszer főleg), a vége pedig elérte hatását. Meg is néztem gyorsan, hogy a következő rész leírása szerint valóban betartották-e az ígéretüket :D Ugyan nem sok időt ölel fel a sztori, de az idő múlását nagyon jól ábrázolták a végén, a reggeli üres terek, helyszínek rendesen szíven ütöttek...
Nem mondom, hogy többször nézős film, de ezáltal sikerült megint kicsit annak lennem, aki már kb. 18 éves korom óta nem vagyok. Kell egy értelmi szint (?) vagy tapasztalat, hogy az ember megértse ezt a filmet, de ma már sajnos nem olyan világban élünk.

7/10
evyena 2020 nov. 13. - 22:08:11 Előzmény Jenõ bácsi
Kedves Jeno bacsi, igen, a noi lelek kiismerhetetlen, mert mi inkabb spontanak vagyunk, es erzelem-iranyitottak. A holgy (szereny meglatasom szerint) azt talalta vonzonak a kevesbe muvelt amerikai fiuban, hogy spontan volt, (mind erzelmekben, mind gondolkodasban, mind pedig tettekben). Azt, hogy meghallgatta, mert ne felejtsuk el, a holgy sokat beszelt (ahogy nalunk szokas), hosszan fejtette ki a gondolatait, es a fiu bolcsen es turelmesen hallgatta es partner volt a beszelgetesekben (talan nem szellemi, de attol meg partner, vagyis felelt, kerdezett, erdeklodott, es nem csak hummogott...) Olyan dolgokat elt meg vele egy ejszaka alatt, amiket nelkule hosszabb ido alatt sem elt volna. BESZELGETTEK. Nem csak beszelt az egyik, a masik hallgatta, hanem folyamatos, porgo parbeszedek voltak kozottuk, vagyis barmennyire is "kulturalatlan" volt az emerikai fiu az europai kulturaban elo, es azt ismero holggyel, mindettol fuggetlenul nem akadt el a szava, beismerte a korlatait (tobbszor elhangzott a szajabol, hogy kulturalatlan amerikainak titulalja magat), es folyamatosan beszelgetopartner volt, nem ertekelte magat sem tul, sem alul, es a holgyet sem becsulte le, de nem is istenitette. Termeszetesen a ferfi osztonok hajtottak eleinte (vadaszat), de mindez szepen atertekelodott a kozosen eltoltott ido alatt, es valodi vonzalom kezdett nala is kialakulni (erre mondja az angolszasz nep: seduce my mind if you want my body). Szoval eleg egyertelmu volt, hogy naluk nem csak a kemia mukodott (ami nagyon fontos ugyan, de szellemi kapcsolat es kozos erdeklodes nelkul az erre epulo hazassagok 110%-a 5 even belul veget er), hanem a szellemi kontaktus is megvolt az intelligencia hanyadostol fuggetlenul.
Amugy nekem is volt amerikai baratom, es bar nem ismerte az europai/azsiai kulturat, annak ellenere sem, hogy munkaja soran rengeteg idot toltott mindket helyen, megsem neveztem sekelyes gondolkodasunak, mert ezeken kivul is nagyon sok dologrol tudtunk beszelgetni, es a mai napig vallom, hogy emberileg, erzelmileg nagyon sok europain tultett. (iskolaknak adakozott, orokbefogadott es felnevelt egy csecsemot, aki egy boliviai foldrenges utan arvan maradt, stb) A kulturalis ismeret meg nem tesz EMBERRE valakit...
4/10
Jenõ bácsi 2020 júl. 29. - 08:33:44 4/10
Szeretem a romantikus filmeket. Számomra furcsa volt, hogy volt egy okos, művelt, érzelmekkel és gondolatokkal teli fiatal lány, és egy felszínes, sekélyes gondolkodású fiatalember. (sajnos, hogy az amerikai fiatalembereket így ábrázolják) Vajon mi az, ami vonzotta a fiúban? Persze a női lélek kiismerhetetlen. Talán, ha egy szinten lettek volna, jobban tetszik.
10/10
Éva Horváth Szabóné 2020 máj. 02. - 21:52:50 10/10
Legjobb romantikus film!!!
kékibéla 2020 ápr. 27. - 08:02:45
A Szerelem a végzetem (ang.: Serendipity?) nem ennek a koppintása?
7/10
Nooji 2019 júl. 08. - 14:10:50 7/10
A film alaptörténete helyes: 2 érdekes ember összetalálkozik, beszélget az élet dolgairól és együtt töltenek egy napot.
Tudom,hogy a mai világ ennél már veszélyesebb (és tekintettel arra ,hogy manapság mindenki a telefonját bámulja utazás közben és észre sem veszik,mi történik körülöttük,erre sajnos nagyon keveseknek lesz esélyük),de öszintén kívánom,hogy mindenki tapasztaljon meg egy ilyen élményt,mert szerrintem varázslatos lehet.
Mindenhol kerestem,de nem találtam arra való utalást,hogy könyvadaptáció lenne a film.Kár,mert abban is zseniális lehetett volna.
Voltak ugyan laposabb részei,kategóriájában nem a legjobb film,de nekem tetszett.7/10
korona777 2018 szept. 09. - 15:37:34
Jó a film, de ez is egy befejezetlen történet.
Bubus53 2016 szept. 19. - 18:06:05
Én szeretem a szerelmes - romantikus - filmeket, de hogy ebbõl már 3-at csináltak! Ezek max. mások, újabbak, csak unalmasabbak. :) Egyéjszakás szerelem! Pfffff.
10/10
Tamudo12 2015 nov. 17. - 09:39:35 10/10
Nálam ez a legjobb romantikus film amit valaha láttam! Esetleg a szabadság szerelem vetekedhet vele, de az az embereknek egy mese, elérhetetlen történet, ez pedig olyan, ami igazából bárkivel megtörténhet és sok ember már át is élt hasonlót. Én olyan szinten beleéltem magam, mintha kb velem történt volna meg. :) ---VIGYÁZZ SPOILER!!!--- Ahogy telik az idõ, az embernek egyre jobban összeszorul a gyomra, hogy milyen kegyetlen az élet, nemsoká el kell válniuk, de ettõl olyan szép az egész. ---SZPOILER VÉGE---

A végén pedig szem nem marad szárazon. Én totál a hatása alá kerültem és még 2 nap után is vissza - vissza gondoltam a filmre :)
hvv 2015 febr. 12. - 16:46:28
Az elsõ két részt 25 évesen imádtam... Most, közel a 40-hez talán már túl vonatottnak találnám az elsõt. A másodikat valószínûleg még mindig szeretném.
A harmadik rész azt hiszem pont az én korosztályomnak szól, mégis iszonyú vontatott lett. Semmi gond a hosszú monológokkal, csak a 3. rész egyszerûen nem sikerült jól.
Damill 2014 dec. 24. - 03:04:32 Előzmény webulon
Az a gond ezzel, hogy Te valószínûleg valami szirupos hollywoodi szeméthez igazítod az elvárásaidat. Nem tudom, voltál-e már szerelmes. Elsõ alkalommal soha nincsenek nagy kitörések, sem mély egymás szemébe nézés, és csak utólag jössz arra rá, hogy talán éppen azzal a valakivel voltál, akihez hasonlóval lehet soha nem futsz már össze. Nekem éppen azért hiteles ez a film, mert úgy mutatja be a dolgokat, ahogyan a való életben az megtörténhet. Ahol nincs könnyes búcsú meg szívszaggató jelenetek, hanem éppen csak a dolgok elmúltával jössz rá, hogy most valami nagyon fontosban volt részed.
2/10
webulon 2014 nov. 18. - 22:57:39 2/10 Előzmény mrbyu
oké akár igazad is lehet ,- de egy dolog - a filmeket mindenki a saját maga szemüvegén keresztül nézi ,- hangulat- élethelyzet..stb...

Én pl. egy baromi bizalmatlan ember vagyok így nehezen képzelem el ,hogy egy kvázi idegennek így megnyílok ...,- ezért nem is tudtam magam bele élni.

Amúgy nincs új a nap alatt ,- s ez igaz a filmtörténelemre is

Íme eme film:

https://www.youtube.com/watch?v=vKlOdxY9OdI

ez tökéletes ezt a " modellt" másolja le csak úgy 30-évvel késõbb ,- itt van " folytatás" is
mrbyu 2014 nov. 16. - 13:18:34 Előzmény webulon
Ha valóban így gondolod, akkor alighanem még sosem volt hasonló élményben részed, és el sem tudod képzelni a helyzetet. Az ember ilyenkor nem csendben akar maradni (fõleg ha érzi, hogy a beszélgetéssel eltölthetõ idõ véges), hanem éppen ellenkezõleg, szeretné a lehetõ legjobban kitárni magát, és a másik fél gondolataiból, viselkedésébõl, "szellemébõl" annyit magába szívni, amennyit csak lehetséges. Ez pedig csak úgy mûködik – fõleg vadidegenek között –, ha csapongva érintenek mindenféle témát, aminek egy része így lehet hogy közhelyesnek tûnik (néha talán számukra is), de ettõl függetlenül élvezik, hogy végre él az agyuk (ha úgy tetszik, szellemük) is, nem csak a testük. Tudod milyen felszabadító egy olyan emberrel találkozni, akivel ez lehetségessé válik? Akivel talán sok év lefojtottság után végre egyenrangú félként tudsz beszélgetni, aki felpezsdíti a gondolataidat, elõhozza a régi emlékeidet, aki mellett tényleg úgy érzed, hogy ember vagy, nem csak egy ösztönlény? Nekem volt már hasonló, 4-5 órás élményem, és annyira mély nyomot hagyott bennem, hogy soha nem fogom elfelejteni.

Hogy mindez filmélvezetileg talán nem különösebben izgalmas egyesek szemében? Ezt el tudom fogadni, meg tudom értei, hiszen a való élet is általában unalmasnak, átlagosnak tûnik külsõ szemlélõ számára. A film zsenialitása pedig itt mutatkozik meg a legjobban: a fõszereplõk látszólag egyszerû, mindennapi, hús-vér emberek, világmegváltó tervek, nagy drámai megmozdulások nélkül. Mégis, egymás számára, egymás lelkét felfedezve legnagyobb kalandjukat élték át ez alatt az egy éjszaka alatt. És ez csak beszélgetés, rengeteg beszélgetés által lehetséges.

Ám hogy végül tényszerûen is cáfoljam azt, amit írtál, számtalanszor érzékletesen szemlélteti a film a „pillanatnyi csend” szerepét. *** SPOILER *** Legszebb példa erre a lemezjátszós jelenet, de még több példát is lehetne találni. *** SPOILER OFF *** Ennél hosszabb csend, percekig tartó „lelkek beszélgetése” (hogy a te szavaiddal éljek) egyszerûen elképzelhetetlen hasonló helyzetben, idegen emberek között, akik szomjaznak egymás minden szavára, minden gondolatára, minden érzésére. Elképzelhetõ egy 10 éve fennálló házasságban, ahol a felek már tényleg mindent tudnak egymásról, és nem vitatom, hogy ennek is megvan a maga szépsége. De ez a film nem errõl szól.

Számomra ez az egyik legkülönlegesebb, legszebb, legõszintébb romantikus film volt, amit valaha láttam, és nem is bánom, hogy csak most néztem meg elõször. 20 évvel ezelõtt nem lettem volna képes értékelni, mert még gyerek voltam. :) Sajnálom, hogy neked nem tetszett, de ilyen maga az élet is. Nem akarom senkire ráerõltetni a véleményem, de annyit talán elérhetek, hogy MINDENKI adjon egy esélyt ennek a filmnek, mert nem tudhatod, mit ad neked.
2/10
webulon 2014 nov. 09. - 23:00:04 2/10 Előzmény Anteris
Igazad van ,-végig azon töprengtem,hogy mi zavar ....az állandó duma .....,- a sok semmitmondó puffogtató frázis

- a csend hiányzott az a nyugodt egymásra nézõs mosolygós ,- mire gondolsz ? megkérdezõs ,- közösen olvasós csend.
( amikor a lelkek beszélgetnek egymással )


ezek hiánya miatt ez nagyon gyenge film....


bántóan semmitmondó......

2.
Összes hozzászólás