Modern aranyláz

Bakancslistához adom
Secret Gold
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott dokumentumfilm sorozat

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Az arany örök. Ha egyszer kikerül a földből, és megtisztult, bármi lehet belőle: tömés a fáraó fogában, ékszer egy királyi nyakon, csecsebecse a vitrinben vagy tömb egy bank széfjében. Az aranyhoz legendák kötődnek, az aranyhoz fogalmak társulnak: Egyiptom aranykincsei, a nácik aranya, aranyláz, aranyfedezet, Az aranyért az ember mindent megtesz: ha kell, homokot szitál esztendőkön át, sírt tör fel a sivatagban, detektorral jár be nagy területeket vagy vonatot rabol ki Amerikában, esetleg Angliában. Aranyból kevés van a világban. Úgy tartják, hogy napjainkig mindössze annyi aranyat termeltünk ki, amennyi együttesen egy kb. 27 méter átmérőjű gömböt töltene meg. Hihetetlennek tűnik. Ám, ha egyszer volt arany, de eltűnt, annak soha nem lehet a nyomára bukkanni. Ki tudja ugyanis, hogy mit olvasztottak belőle.

Egyéb epizódok:

Hozzászólások

Szerinted?
Seven7Crown 2013 márc. 15. - 22:40:39
Ez pedig lehetõvé teszi, hogy adott esetben a dollár árfolyama gyengébb lesz az euro árfolyamához képest. De ez napról napra változik.
Seven7Crown 2013 márc. 15. - 22:29:40 Előzmény stanmore
Kb. az 1970es évek végéig a dollárhoz kötötték az arany értékét, és utána a valuta alap határozta meg a pénz értékét, amit úgy kell elképzelni, hogy a 12 legerõsebb valuta átlaga számított.
stanmore 2013 márc. 14. - 23:21:33 Előzmény Seven7Crown
Kis korrekció: inkább a dollár határozza meg a többi valuta árát és nem fordítva.Legalábbis döntõ szerepe van az árfolyamok alakulásában.
Seven7Crown 2013 márc. 14. - 00:34:09
Az arany a befektetés egyik formája.
Olyan, mintha pl.dolcsit kamatoztatnál egy bankban, de vannak aranyásók, akik ebbõl élnek, mivel a mindennapi "zsákmányukat"
adják tovább pénzért, amit a kereskedõ, természetesén sokkal nagyobb haszonnal, és kevesebb egészségügyi kockázattal ad tovább.

A világpiaci árát, pedig a világ többi valutájának alakulása hatrozza meg, ahogy a dollár értékét is.
stanmore 2013 márc. 13. - 23:53:47 Előzmény Seven7Crown
Az arany stabilabb mint a dolcsi,ezért is van értékõrzõ szerepe.
Seven7Crown 2011 nov. 25. - 13:36:53 Előzmény Mike088
Viszont azt senki ne felejtse el, hogy a Világ 3 legmeghatározóbb eleme, az olaj, az arany, és a dollár! Hogy mi csillog a nyakadban, azt a zsebedben megbújó dollár összege határozza meg, ami általában többszöröse, az aranyásó bérének, a kõolaj ára, pedig a dolcsi értékét kényszeríti mozgásra, ami egyértelmûen befolyásolja aranyláncunk értékét!
Jól kitalálták, mint az egyenletet, ahol minden mindennel összefügg!:)))
Mike088 2011 nov. 22. - 00:11:46 Előzmény Seven7Crown
Részben ezért is imponál olyan sok embernek. Az arany az elõkelõséget hivatott érzékeltetni, és véleményem szerint a legszebb ékszerek alapanyaga is. Bár a vásárlástól egy kicsit elveszi az ember kedvét, hogy nemrég a még 1800 dollár körül mozgó világpiaci ár mellett az ékszerek is nagyon drágák lettek.
Seven7Crown 2011 júl. 14. - 14:18:44
A Dél-Amerikai srác,aki iszonyatosan kemény munkát végez 1uncia aranyért,egészségét,és a természetet rongálva kap 800dolcsit.A továbbadás,majdnem ennek a háromszorosa,ráadásul a kereskedõnek még az aranyásók által használt higannyal sem kell rongálnia testi épségét.Na ilyenkor tényleg ellehet gondolkodni,hogy az az aranylánc,karkötõ,vagy gyûrû,amit magunkra aggatunk,milyen nehéz erõfeszítések árán kerül a boltokba,és milyen hosszú utat tesz meg,míg a tulajdonunkba nem kerül.A film pedig részletesen bemutatta az állomásokat,és rámutatott,hogy az elsõ lépések a legdurvábbak,és a legkevésbé megfizetettebbek,pedig ha nincsenek "aranyásók",akkor nincsenek óriási összeg vándorlások,és nincsenek ékszerek sem.
http://www.aranypiac.hu/arfolyamok
Ford Mustang 2011 júl. 14. - 01:01:34
Hát igen, nem hiába mondják.
offtopic
Gábor 32 2011 júl. 13. - 17:41:28
Való igaz,hogy ebben a nagyon törékeny gazdasági helyzetben az aranyba való befektetés tûnik a legjobb megoldásnak!
Nem hiába mondják:Akinek aranya van,annak pénze is van...