Mr. Vulkán

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm, 28 perc, 2002

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Genrikh Steinberg vulkanológus professzor vezetésével 2002. nyarán egy 16 tagú orosz expedíció érkezett a Kuril-szigetekhez tartozó Iturupra. A geológusokból, színesfémkutatókból, ritka fém specialistákból álló csapat kapta azt a feladatot, hogy felépítse a világ első bányáját egy működő tűzhányó tetején. A csapat vezetője, akit világszerte csak Mr. Vulkánként ismernek, a rénium megszállott kutatója.

A bánya nem más, mint egy jövőbeni nagy ipari létesítmény működésének modellezése kicsiben. Az egyik, 600 fokos fumarolamező közepére állították azt az óriási vasládát, amelyikben kicsapódik a rénium. A rénium az egyik legritkább elem a földön. Előállítani eddig csak mesterségesen lehetett. Az olvadáspontja a fémek közül a legmagasabb, 3180 Celsius fokon válik cseppfolyóssá. Stratégiai jelentôséggel bír, ugyanis ha fémet ötvöznek vele, annak élettartalmát 6-8-szorosára növeli. Ezért nélkülözhetetlen rakéták, repülőgépek és számítógépek gyártásánál.

A világ más részein a vulkanológusok hő- és saválló védőruházatban dolgoznak, mivel a több száz fokos hőmérséklet és az agresszív gázok súlyosan károsíthatják az egészségüket. A legveszélyesebb a feltörő gázban lévő kénsav, amely belélegezve 3 perc alatt halált okoz. Itt viszont az egyetlen komoly védőfelszerelés most a gázálarc volt. Ezen kívül szövetkabátban, gumicsizmában, vagy egyszerű bakancsban próbálták megvédeni magukat a tudósok.
Az expedíció 3 hónapos emberfeletti munkájának állít emléket a film.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?