MüpArt - Tangerine Dream

Bakancslistához adom
magyar koncertfilm, 90 perc, 2014

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Az 1967-ben alakult Tangerine Dream ('mandarin álom') igazi kultzenekar, amely két generáció zenei ízlését alakította a hetvenes évektől napjainkig. A német formáció nem egyszerűen az elektronikus zene műfaji előfutárának tekinthető, sokkal inkább egy több hullámban, meg-megújuló felállásokkal bonyolított kísérletsorozatnak. Alakulásakor a kortárs zenét egyszerre értelmezte Karlheinz Stockhausen és Jimi Hendrix szemszögéből; később pedig a nagy szintetizátor-mágusok sorában, majd az elmélyült, intelligens elektronikára épülő zenék között is presztízst teremtett a berlini illetőségű zenekar.
A mostani koncert összefoglalja a TG valamennyi eddigi stíluskorszakát: a kezdetek kísérleti minimalizmusától a hetvenes évek erőteljesebb trance-hullámán keresztül a nyolcvanas években született és legnagyobb nemzetközi ismertséget hozó filmzenékig.

Hozzászólások

Szerinted?
ceia 2014 máj. 10. - 17:47:59
Az elektronikus stílusú zenéik miatt egyik kedvencem, a Kraftwerk, Jarre, Vangelis, és Schulze mellett. Leginkább talán Jarre stílusához lehetne hasonlítani. Bizonyára sokak hallották már az egyik számukat, csak nem tudták, hogy tõlük van: az egyik régi tv-mûsor, a Panoráma fõcímzenéje: Choronzon
http://www.youtube.com/watch?v=FMsFbauT6xw