Nemzeti Dokumentumfilm

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentumfilm, 105 perc, 2013

Értékelés:

24 szavazatból
Szerinted?

Az Alföldi Róbert vezette Nemzeti Színház utolsó hónapjait örökíti meg a Nemzeti dokumentumfilm. A film két ellentétes folyamatot mutat be: a Mephisto című darab próbáját, Alföldi utolsó rendezését és ezzel párhuzamosan a társulat megszűnését.

"Minket a kíváncsiságunk vezetett, amikor erre a filmre készültünk. Közelről akartuk látni egy különlegesen sikeres társulat munkáját. Elhatároztuk, hogy szembeszállunk a színházi műfaj múlandóságával és létrehozunk egy kordokumentumot, melyben megörökítjük az utolsó hónapok eseményeit, ezen belül Alföldi Róbert utolsó rendezését, a Mephistot, mely egyben a Nemzeti utolsó bemutatója volt. A film feszültségét az adja, hogy a társulat tagjai, miközben erre a hatalmas munkára készülnek, egyszersmind elbúcsúznak egymástól, elbúcsúznak attól az öt évtől, ami mindenképpen a színháztörténet részeként marad meg az emlékeinkben, s reméljük, ebben a filmben is." (SA)
Bemutató dátuma: 2014. április 24. Forgalmazó: Cinework Studio

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Imádomezt 2022 febr. 16. - 11:10:12 10/10
Valaki tudna elérhetőséget,nagyon szeretném megnézni.
Edmond Dantes 2016 jún. 01. - 15:32:08
Ezt is megértük: a Hír TV leadta, a Hír TV adta le! Önmagában már ez is kordokumentum: 2016 kordokumentuma, miként maga a film, aminek célját, lényegét a fenti tartalomismertetõ -a rendezõ összefoglalója- pontosan ismerteti. Aki mást, többet várt, talán nem olvasta el, talán csalódott: a Nemzeti Dokumentumfilm valóban az Alföldi-éra utolsó, nem-mellesleg színháztörténeti formátumú produkciójára, a Mephistora fókuszál, mintegy bemutatva a tengert egy csepp vízben.

A Mephisto cselekménye, mondanivalója "szerencsés" módon, hûen tükrözi a film alkotóinak ki-nem-mondott szándékát: élesen rávilágít a jelenkor honi állapotaira is. Mûvészet és hatalom egymásba gabalyodása, emberi-mûvészi (ki)tartás és megalkuvás, barátság és érdek, karrier(vágy) és köpönyegforgatás, siker és behódolás. Megérkeztünk, itthon vagyunk. Egy 5 évig tudatos színházvezetéssel, mûsortervezéssel épít(get)ett, bámulatosan összeérett-összeérlelt társulat, melynek szétverése-széthullása egy pillanat, egy tollvonás "mûve" volt. Az ott-maradók óvatos-félénk nyilatkozatai és a távozók udvarias, az igazgató-utódnak kollegiálisan szurkoló megszólalásai. Nagy (és olykor persze kevésbé sikeres) produkciók emléke. A magyar színjátszás, benne a Nemzeti Színház mindörökre kiretusálhatatlan, emblematikus öt éve, társulata és igazgató-rendezõje, Alföldi Róbert.

A Nemzeti Dokumentumfilmbõl kimaradt az utolsó napi, éjfélig tartó záró buli: talán ez az egyetlen hiányérzetem a filmmel kapcsolatban...és persze kimaradt, pontosabban elmaradt a folytatás is. A folytatás? Három év, három évad elteltével immár tudjuk, látjuk, milyen lett a folytatás, milyen lett a "most majd 'm i' következünk"-korszak. Szomorú, szomorú.

De az már n e m a film alkotóinak története.
h.bozsi 2016 máj. 30. - 06:25:43
Ha valaki rögzítette volna, nagyon megköszönném. Én elbarmoltam kicsit :-(
adamnagysweetmovie 2016 máj. 30. - 01:01:15
Ez azért ott volt, pont olyan volt visszanézni, mint anno átélni. Gratulálok az alkotóknak és mindenekelõtt a társulat tagjainak, maradandó emlék!
offtopic
seagull80 2016 máj. 07. - 12:21:18
2016. május 29-én, 22.00 órás kezdettel a Hír TV-ben lesz látható az Alföldi Róbert által vezetett Nemzeti Színház utolsó hat hónapjáról forgatott Nemzeti Dokumentumfilm.
Edmond Dantes 2014 szept. 11. - 14:04:34
Leadja valamikor a köztévé? A mostani 5 csatorna egyikén csak-csak lenne számára hely.
Mondjuk a 600. Aranyember vagy Micinéni helyett (amúgy mind2t nagyon szeretem)
Felõlem lehet a címe mondjuk Nemzeti Dohány- és Italbolt Dokumentumfilm is, az talán tetszetõsebb lenne annak, akinek ez a cím nem tetszik...bár itt csak egy (1) ilyen nemtetszõt olvasok.
denilson 2014 júl. 25. - 03:51:23
Kedves Csibuk! Õszinte érdeklõdéssel és egyáltalán nem rosszindulattal, vagy kekeckedve kérdezem: miben áll az István, a király elszúrása?

A FILMRÕL: Amúgy én sokat jártam a Nemzetibe, szerettem is és sajnáltam, hogy leváltották Alföldit. De ez a film nagy csalódás. Örülök, hogy láttam, de szerintem ez a cím nagyképû. Egy többrészes történelmi dokumentumfilm futhatna esetleg ezzel a címmel. Ha a Nemzeti Színházról csinálnak filmet, akkor esetleg, de az nem Alföldi 5 évérõl szólna, hanem évtizedekrõl, amelyben az egy izgalmas idõszak a 2003-2008-as ciklus.

Ebben a filmben nem éreztem a rendszert. Rendre visszatérõ volt egy rajongó, aki 2-3 mondatban megfogalmazta a közhelyes véleményét, de lógott a levegõben. Ha egy epizód a nézõkrõl szólt volna, annak lett volna értelme. Többször hosszasan elidõz a kamera a kígyózó soron, de minek? Egyszer nem elég?

Nem ás mélyre a rendezõ. Mintha lusta lenne visszanyúlni 2008-ig és ezért a Mephisto-ra helyezi a hangsúlyt. A közelmúltat kaparja, de csak a felszínt. Sajnálom, mert nagy érdeklõdéssel ültem be rá.
filoszemitabélus 2014 jún. 11. - 15:27:19
Megindító, megkönnyeztetõ, felemelõ. Mindenki ott volt, aki számít. Mindenkinek ott kellett lenni!
Mert mi az, hogy nem Alföldi maradt haláláig a nemzeti igazgatója? Illetve a halála után többé más nem is örökölhetné meg a székét, mert más egyszerûen nem lehet rá méltó. Vagy egyszerûen le kell majd rombolni az épületet az õ emlékére. Brühühü...
s-man 2014 jún. 11. - 11:48:54 Előzmény isvaen
Nekem nagyon úgy tûnik a megfogalmazásból, mintha nem emlék, hanem inkább nekrológ lenne, mintha más soha többé nem rendezne. Ennyire nagy a tragégia? A filmet nem láttam, de lehet, hogy nem is nézem meg ilyen reklám után.
isvaen 2014 ápr. 30. - 08:54:18
megindító film, érdemes megnézni, ám a rendezéssel komoly fenntartásaim vannak:
borzasztó az operatõri munka, pocsék a hang és aránytalanul mutat sokat a Mephistóból.
ettõl függetlenül aki egyszer is volt ott, és bejött neki, az kap egy "jutalomjátékot"