Online kamaszok

Bakancslistához adom
Growing Up Online
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai dokumentumfilm, 55 perc, 2011

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

A film azt vizsgálja, hogy milyen hatása van az internetnek a kamaszok és családjuk életére. Számos haszna mellett köztudott, mi minden veszélynek vannak kitéve a felnövő új generációk, akik mindennapjaikat lassan inkább élik a virtuális térben, mint a valóságban. Sokan olyan privát világot építenek maguknak, melynek semmi köze sincs a környezetük által ismert életükhöz: szociális kapcsolataik erősebbek az interneten keresztül, mint odahaza vagy az iskolában. Mindennek sokszor végzetes következményei vannak: zaklatások áldozatai lesznek, depressziósak, sőt, néha még önmaguk ellen is fordulnak. A dokumentumfilm arra is keresi a választ, hogy mit tehetnek a szülők, hogy megóvják gyermeküket a tragédiáktól.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
madaraszgabor.hu 2021 jún. 22. - 13:30:37
Számítógép mellett nőttem fel, gyerekkoromban már programoztam, és most az online világban dolgozom, IT és e-kereskedelmi területen ( https://www.madaraszgabor.hu ), de soha nem akartam az online világban "élni" és ott egy külön világot kialakítani. A meglátásom szerint a családnak és a baráti környezetnek nagyon fontos szerepe van abban, hogy senki se szigetelődjön így el egy saját maga által felépített onlien világban.
Tofalvy 2020 szept. 16. - 16:10:23
Meg lehet ezt még nézni valahol?
A youtube-os linkek egyike se él már! :(
atticusworld 2013 máj. 27. - 22:38:53
Aki lemaradt, megnézhet itt: https://www.youtube.com/watch?v=IFGp_mpjtsc
atticusworld 2013 máj. 27. - 20:49:02
Látni kell.
pneklara 2012 jan. 02. - 12:54:06 Előzmény Alfonz1
Érdekes dolgokat írsz.
Szerintem óriási probléma az is, hogy olyan rohamosan változik a világ, hogy képtelen hozzá alkalmazkodni az ember.
Régen száz év alatt nem változtak szokások, ismeretek, normák úgy, mint ma akár 10 év alatt. A jó szándékú szülõ is elmarad a gyerekétõl, különösen technikai kütyük terén.Nem a gyereke elõtt jár, hanem utána kullog, ha egyáltalán követi.
Így van a pedagógiában is. A mai 40 éves pedagógus nem is hallott interaktív tábláról a fõiskolán, egyetemen, de még tanít 20-25 évig a maga megszokott, avítt módszerével. Továbbképzés nincs, vagy ökör áron van, nem is motivált, ennyi fizetésért minek törje magát? Ezeknek a kölyköknek ugyan mindegy, mit és hogy tanít.
Ez egy rendszer volna, amit lentrõl kezdve kellene felépíteni, toldozgatni nem lehet: régi módszerhez felesleges az interaktív tábla. De nincs idõ, nálunk meg ráadásul 4 évenként seprik ki a meglévõt.Egyszerre kellene óvodát, iskolát, ped. képzést, tankönyveket, taneszközöket reformálni. No meg ebben a szegény világban egy iskola azt sem engedi meg magának, hogy a tanáriban legyen a polcon egy-egy szaklap. Az igazgatóiban van egy. Akkor elvárható, hogy a pedagógus havi 90 ezer nettójából áldozzon a modern irodalomra?
Az meg igaz, hogy a fû nem attól nõ, ha húzzák, hanem ha ápolják. A gyereket otthon nem nevelni, oktatni kell, hanem jó példával elõl járni. Aztán ha kérdez, akkor értelmesen felelni rá. És az egészséges gyerek kérdez is. Téma meg van bõven:)
10/10
Alfonz1 2012 jan. 01. - 08:44:42 10/10 Előzmény pneklara
-" megéri-e a faxni a kicsi gyermekkel, hogy esti mese" Mindnek megvan az oka az evolúció folyamán a felnõtté válás fontos folyamata a kamaszkor ami felkészíti az egyént a késõbbi saját lábon való megállásra, próbálgatja a szabályokat hogy saját képére formálhassa azt és újabb és jobb rendszert alakítsanak ki maguknak. Ez a fejlõdés folyamata.

-"saját világot teremt" Ez a genetikai állomány változatosságának fenntartásának a folyamata. A kamaszok az orrukon keresztül is taszítónak érzik pl az ellenkezõ nemû szülõ illatát, érintését. Ez a belterjes szaporodás és rokonok közötti szaporodást gátolja. A torz egyedek és genetikai rendellenesség kiszûrése, mert a másik egyed genetikai állománya úgynevezett javítókulcsként mûködik Az örökölt betegségek kiküszöbölése a cél mert nagyobb az esély a rokonok közötti genetikai hibáknak.

-"Tény, hogy az internet nélkül ma már alig lehet létezni,haszna, áldása felbecsülhetetlen, de az ördög játékszere is." ahogy a filmben is elhangzott, azok az egyedek (kamaszok)-re jellemzõek a hibás döntések akik amúgy is jellemzõ a hibás döntés. Vagyis azok válnak függõvé akik szüleiknél is tapasztalható és ha mindkét szülõnél akkor nagyobb az esély. Itt kiemelném a szülõk felelõsségét mert saját magukból kiindulva és élettapasztalatuk által megoldást kínálhatnak gyerekeiknek és olyan mederben és függõségek felé terelik amelyek hasznosak és elfogadottak esetleg nagyrabecsül a közösség.

Tanulság: ha megfelelõen foglalkozunk a gyerekkel és a nevelést nem a tv,internet,videojáték teszi helyettünk akkor az eredményt erõsen befolyásolhatjuk.

A filmben elhangzik a hogy könyv helyett rövidített tartalmat olvasnak, nehéz lekötni a figyelmüket. Nagyon hasznos az interaktív tábla de a filmben pl történelem órán használták. ??? Felesleges mikor lehetne rögzíteni a diákok által is jó tanár óráit és ahol a legeredményesebb a visszakérdezett anyag. Mert ez így nem versenyképes a mai formában. Ha unalmas a tanár akkor nem mindegy ha a gyerek a tankönyvbõl tanul? Nem esett szó hogy ipod vagy hangoskönyv formában minden tankönyv, órajegyzet megtalálható-e. Vannak olyan országok ahol a diákok interneten tanulnak mert nagyon messze van az iskola érdekes ott megtudják oldani.
pneklara 2011 nov. 24. - 18:00:09
Nézve a filmet, azon gondolkodtam: megéri-e a faxni a kicsi gyermekkel, hogy esti mese, ölben ringatás, napi programok, s nem hagyni, hogy járjon a maga útján. Elõbb-utóbb minden kamasz eljut oda, hogy saját világot teremt, ahonnan kizárja szüleit,akár odafigyeltek nevelésére, akár nem. De rémes, hogy jóindulatú szülõpáros nem veszi észre az omlós-ropogós csirke vacsora elfogyasztása közben, hogy a gyereknek sötét gondolatai vannak, és készül a halálra. Vagy akkor kezdenek visszafelé pergetni eseményeket, mikor a gyerek gyilkossá válik, öngyilkossá, vagy megölik, megerõszakolják. És hányszor halljuk, hogy rendes, becsületes család benyomását keltik egyébként.
Tény, hogy az internet nélkül ma már alig lehet létezni,haszna, áldása felbecsülhetetlen, de az ördög játékszere is.
És a Grimm, meg Andersen meséken szocializálódott generáció meg tudja-e óvni gyermekét a veszélyeitõl? Hogyan, miként?
Vagy csak reménykedhet, hogy a kamasz gyereke átvészeli szerencsével ezt a kort, és bekerül az érett, normális felnõttek társadalmába?
pneklara 2011 nov. 24. - 17:49:40
Ismét köszi, hogy megnézhettem. Tanulságos, ha nem sokkoló volt.
pneklara 2011 nov. 24. - 07:25:10
Köszi:))Sejtettem,hogy képtelen leszek ébren maradni a kezdésre.
mimino 2011 nov. 24. - 00:54:31
már magyarul is megvan ;) youtube.com/watch?v=IFGp_mpjtsc vagy: youtu.be/IFGp_mpjtsc
csincsilla72 2011 nov. 24. - 00:03:57
Látva ezeket az online fiatalokat két dolog jut eszembe. Az egyik Hofi klasszikusa, miszerint ha õk jövõnk záloga, hát dögöljek meg, ha kiváltom.... A másik pedig az, hogy világunk megérett az atomra....
zs_gaby 2011 nov. 23. - 23:21:10
akit esetleg érdekel, de nem tudja megnézni a tvben itt megnézheti, de sajnos csak angolul: http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/kidsonline/view/main.html
Ford Mustang 2011 nov. 23. - 19:52:21
Hát akkor, nincs más hátra mint elõre, semmi gond. :)
szjuli 2011 nov. 23. - 13:24:50
Arra lenné kíváncsi, ki volt az az ügyes ember, aki éjszakára tette ezt a filmet. Ha már éjszaka van, legalább az ismétlése lenne korábban.
pneklara 2011 nov. 23. - 12:51:04 Előzmény Ford Mustang
Az a baj, hogy akiknek szólna - szülõk - azok már ilyenkor mélyen alszanak, a netezõ ifjúság meg bolond lesz elárulni szüleinek a net veszélyeit:) De én is megnézem:)
Ford Mustang 2011 nov. 20. - 23:55:18
Érdekesnek ígérkezik, kíváncsi leszek.