Óriások Voltunk

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm, 56 perc, 2006

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

1956 októberében Miskolc városának is megvolt a maga saját forradalma. Ennek fő szervezői a miskolci diákok, a szocialista oktatás és iparfejlesztés nagy büszkesége, a Miskolci Nehézipari Egyetem hallgatói voltak Az 50-es évek kemény sztálinista drilljében nevelkedett egyetemisták nagy hirtelen az események középpontjába kerültek. Ahogy egyikük mondta egyszer "igazi óriások lettek."

A diákság főszerepet vitt a városban történő események alakításában, igyekezett megakadályozni az atrocitásokat, kapcsolatot tartott az ország más forradalmi központjaival. Nem véletlen, hogy a beözönlő orosz csapatok elsőként az egyetem épületeit vették tűz alá. A szinte gyermekkorú fiúk százai a bukás után a kemény megtorlás alanyaivá váltak.

A film a forradalom eufóriáját és az azt követő bosszú iszonyatát, az egyetem akkori hallgatója, Ungváry Rudolf történelmi kalauzolása mellett idézi fel. A helyszínekhez kötődő, mélyen átélt, szenvedélyes szavait egykori egyetemista társainak visszaemlékezései egészítik ki.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?