Ötfős hadsereg

Bakancslistához adom
Un esercito di cinque uomini
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott olasz western, 102 perc, 1969

Értékelés:

50 szavazatból
Szerinted?

A mexikói forradalom idején egy ember, akit csak a Hollandként emleget mindenki, összehívja négy régi cimboráját egy eszeveszett vállalkozáshoz. A terv: egy félmillió dollár értékű aranyrakományt szállító vonatot támadnak meg, amit több tucat katona őriz, és amely ellenőrzőpontok egész során halad keresztül.
A nemzetközi sztárgárdával forgatott film a bűnügyi izgalmakat hatásosan társítja a spagetti-westernek jellegzetes politikai feszültségével.

Stáblista:

Szereplők

Nicolas Augustus kapitány
Luis Dominguez

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Marton12 2021 márc. 19. - 15:55:54 10/10
Kitűnő westernfilm. Jó a történet, könnyen meg lehet érteni és a színészek is szuperek. Kár, hogy nem Bujtor vagy Kránitz szinkronizálta Bud-ot, mert számonra nagyon furcsa volt ez a hang. Nem tudom, hogy Törköly volt vagy Rubold. Az a kár, hogy ilyen szuper westernfilmeket nem képesek leadni a tv-ben inkább nyomják a szarokat helyettük. Amúgy itt is nagyon fiatal volt Bud. Ilyen fiatalnak tán még egy filmben sem láttam. Csak ajánlani tudom ezt a filmet.
Csonger 2016 márc. 12. - 11:51:02 Előzmény JoeThanks
Készült újabb szinkron azóta, és ezúttal Bud-nak Törköly Levente a hangja. Kicsit emlékeztet a Kránitz-féle hangra az övé.
Csonger 2016 márc. 12. - 11:37:19
Néha jó ilyen régi filmeket megnézni. Összehasonlítva a mostani filmek akciójeleneteivel azt mondom, a vonaton játszódó jelenetek ma is megállják a helyüket, csak a rikító piros mûvér lóg ki a sorból. Sõt, az a gyanúm, hogy itt nem is igen volt háttérvetítés, hanem ezek tényleg egy haladó vonaton vették fel az összes jelenetet.
Ronai 2013 dec. 10. - 22:26:24
Ezt ma 12.10 benézték, hiszen az Egy marék dinamit ment a film helyett...
Nótárius 2011 aug. 16. - 11:53:29 Előzmény uzi9mm
Szerintem is Igen. Éés, ha igen, akkor természtesen nemcsak a DVD-n, hanem reggel és este fõképp a tv-n: le a szinkronnal! Nincs is DVD-m. ;-)
Ha szinkron-ellenes többszempontú érveimre csak egy akarok az ellenvetés, az olyan mintha cáfolhatatlan lennék, s ekképp egyet értenénk. (?) ;-)
feketevipera 2011 aug. 13. - 22:08:40
Amolyan egyszernézõs, felejthetõ spagettiwestern olasz-amerikai koprodukcióban. Sajnos a történet egyes jobb pillanatoktól, érdekesebb megoldásoktól (pl. a vonatrablás végrehajtásának egyes elemei) eltekintve nem lép túl az átlagosnak mondhatón, bár azért végig leköti a nézõ figyelmét. Egyébként megvan benne minden, ami a hasonló zsánerfilmekhez kell, és szerintem nem csak Bud Spencer miatt nehéz komolyan venni az egészet, több spagettiwestern szinte önmaga karikatúrája. Itt szerencsére csínján bántak ezzel, de azért ez messze van a realista westernektõl. Az mondjuk érdekes, hogy a fõszereplõk úgy számolnak le egy komplett hadsereggel, hogy semmi bajuk nem történik, de hát ez elõfordul. Szerintem voltak olyan helyek, amikor már mesterkéltnek hatott az izgalomfokozás (amikor pl. a szamuráj leesik a vonatról, vagy amikor Bud Spencernek át kellene állítania a váltót, de megjelennek a katonák), ezek már túl erõltetett véletlennek tûntek a számomra, bár nyilvánvalóan megvolt az a feladatuk, hogy a kedves nézõ izguljon, vajon sikerül-e végrehajtaniuk a feladatot. Azt viszont nem értem, miért kapott 16-os karikát a film, volt némi vér, kis erõszak, egyszer látható volt két nõi mell, ennél néha sokkal durvább dolgok vannak akár 12-es karikás filmekben. Az ismertetõ kitétele - "nemzetközi sztárgárda" - kétségtelenül blikkfangos, ám véleményem szerint ez így picit a hírverés és a kedvcsinálás kategóriájába tartozik. Morricone zenéje elég halvány, nyomokban kicsit a Dollár-trilógiáéra emlékeztet, de attól gyengébb, igazából sablonokból összedobált valaminek hatott számomra.
A szinkronhoz csak annyit tennék hozzá, hogy úgy összességében pocsék, Peter Graves elég furcsa volt Rosta Sándor hangján, Barbinek Péter hangja meg már annyira "elcsépelt" (hála a rengeteg MGM-es és egyéb szinkronnak), hogy szinte mindenütt õ hallható. Bud Spencerrõl ne is beszéljünk, lassan eljutunk odáig, hogy majd Szokol Péter fogja õt hangolni, minden mindegy alapon (talán Both Andrást tudnám elképzelni, bár neki mélyebb a hangja, mint Bujtor Istvánnak vagy Kránitz Lajosnak volt, õket igazából sajnálom, mindketten jók voltak, bár nekem Bujtor jobban tetszett), és a filmben a mellékszereplõk többségének is jellegtelen, semmitmondó szinkronhangokat sikerült találniuk. Úgy látszik, már ide is begyûrûzik az MGM-es színvonal. Nem volt ez rossz film, de láttunk már jobbakat is. Egy esti szórakozásnak megteszi, de soha nem lehet majd egy lapon említeni a nagy klasszikusokkal.
AvatáR Gil Maerth 2011 aug. 12. - 08:18:48
számomra ismeretlen BS mû (Bud Spencer)
voltak izgalmas jelenetei.
de nem történtek extrák, vagy meglepetések.
talán a vége váratlant húzott, de az is kábé tíz másodperc alatt eloszlott.

amúgy a régi nagy csoportos játékokra hasonlított (Desperados, Dandzsön Síge, fallout RPG,... kaj tiel plu)

10/6 Morricone miatt !
Ford Mustang 2011 aug. 11. - 18:49:16
A film hossza 101'
uzi9mm 2011 aug. 11. - 18:14:36
Igen De Mem A TV-ben Hanem A DVD megjelenésnél.A TV-ben este 23-órakor nem feliratos filmet akarok nézni.
Ford Mustang 2011 aug. 11. - 13:12:25
Szép lista. ;D
offtopic
kevinspéci 2011 aug. 11. - 08:51:47
Igazad van. Múltkor kénytelen voltam MGM-es "szinkronnal" nézi a 12 dühös embert. Felért egy kínzással számomra...
Nótárius 2011 aug. 11. - 08:01:45
A szinkron helyett minõségi feliratozást!
1. A film minõségének, az eredeti (nyelvi) hangzásvilágának megõrzésére!
2. A nyelvtanulás komoly segítése érdekében!
3. A funkcionális analfabetizmus felszámolására, az olvasási készség fejlesztésére!
4. Az eredeti színészek hangjának megõrzésére!
5. A hallási akadályozottsággal élõk esélyegyenlõsége érdekében!
... ééés, még sokkal olcsóbb is! ;-)
peterapo 2011 aug. 11. - 06:22:13 Előzmény JoeThanks
Üzlet ez, kõkemény üzlet: az új, összegányolt szinkron jóval olcsóbb, mint a meglévõ, régi szinkron jogdíja.
A megrendelõnek mindegy, csak olcsó legyen! A mai szinkronrendezõk nem süketek, de a szûkre szabott költségvetésbe nem fér bele egy Fülöp Zsigmond kaliberû mûvész gázsija... (Az idõ rövidségérõl nem is beszélve: próbá(k)ról, kontrollról, javításról szó sem lehet.) A szükség nagy úr ! A Winchester mestere c. westernnek létezik egy szörnyû szinkronja (az ISzDb nem is jegyzi): egy matróz, az õrjárat parancsnoka és az öreg puskamûves ugyanazon a galuskás hangon szólal meg...
Az MGM csatorna eklatáns példa.
Jobbnál jobb filmeket vetítenek, minõsíthetetlen szinkronokkal!
Mindig ugyan az a 8-10 fahang, a magyar nyelv dialektikájának minimális ismerete nélkül.
Gyorstalpaló "stúdiókban" "képzett" megélhetési nyelvrongálók. (Jó, van köztük egy-két kivénhedt, harmadik vonal-béli színész is, - Garay, Úri - semmivel se jobbak.)
Én még emlékszem a debreceni Szinkron-szemlékre!...
Senki nem emel szót a szinkron-maffia idegborzoló produktumai ellen?
Szomorú...
6/10
Egy gondolatrendõr 2011 márc. 06. - 22:20:39 6/10
Bár az is biztos, hogy láttunk már jobb filmeket is ebbõl a kategóriából.Közepes, na.
Volt szerencsém.
6/10
Egy gondolatrendõr 2011 márc. 06. - 21:13:59 6/10
A "futottak még" típusú spaghetti-westernek egyik patinás darabja ez, még így is, hogy nem éppen itt hallható Morricone legjobb zenéje, és hát Bud Spencer miatt nem lehet komolyan venni az egészet.De akkor is...
sage 2010 okt. 19. - 10:54:29
A fõ probléma itt az hogy sokan megszoknak egy adott szinészhez 1 hangot és ezért nem tudnak mást elképzelni az adott karakterhez pl Bud Spencer - Bujtor István vagy Pierre Richard - Tahi Tóth László vagy Louis de Funes - Balázs Péter Attól hogy más a szinkronhang még lehet jó,bár sokszor fûlsértõ pl az új Derrick szinkron teljesen rossz nem illik Horst Tappert karakteréhez!
8/10
A tábornok 2010 okt. 17. - 18:20:45 8/10
Így van, mivel Bud Spencer 40 éves volt a film készítésekor, simán lehetett volna Újlaki Dénes a magyar hangja, biztos meg tudta volna oldani, hogy jó legyen.
9/10
JoeThanks 2010 okt. 17. - 04:40:47 9/10 Előzmény bence00011
El kell tudni azt is fogadni, ha valami valakinek (ez esetben több embernek) nem tetszik. Én is tiszteletben tartom a te döntésedet, nyilván nem vagyunk egyformák.
De ha ennyi embernek nem tetszik valami, akkor ott már valami nagy gond van, amit figyelembe kéne venni.
Más fórumokon is voltak kritikus hozzászólások.

Nem is a többi karakter hangjával volt gond, mert õk hozták a formájukat, de Bud Spencer Túri Bálint hangjával tipikusan az az eset, amikor a hang lemászik a képernyõrõl.
Van abban is igazság, amit írsz Újlakival kapcsolatban, de ez nem azt jelenti, hogy egy olyan fiatal hangot kell adni Budhoz, aki abszolút nem illik hozzá. Azért mert fiatal szinkronszínész tolmácsolja, attól még a karakterhez ugyanúgy lehet nem illõ hang. A megfelelõ hang kiválasztása lett volna a szinkronstáb feladata, de itt rettenetes rossz munkát végeztek. Túri Bálint hangja egy ekkora nagy múltú színészt, mint Bud Spencer, egyszerûen nem bír el. Biztos õ is jó, máshol, más színésznek, de Bud Spencernek? Nem is értem a szinkronrendezõt, hogy ezt hogy nem vette észre.

Mellékesen megemlíteném, hogy én azért Újlakival is tettem volna egy próbát, és nem kis esélye van, hogy profi módon megtudta volna csinálni.
(Off: Példának okáért Láng József 71-73 évesen szinkronizálta a 33-35 éves Roger Moore-t az Angyal sorozatban, nagyon jó teljesítménnyel. Bud és Újlaki közt nem is lett volna ekkora különbség.)

Ilyenkor sajnálom azt, hogy hozzá nem értõk kezébe került ez a film, és nem egy megbízható stúdióhoz, akik biztos, hogy alapos szinkront csináltak volna.
Felesleges belemerülni abba, hogy ki mihez ért, és mihez nem, mert teljesen más szemszögbõl nézzük a dolgokat, de számomra ha ennyi ember érzékeli, hogy itt valami nem stimmel, akkor ez már valamiféle jelzés, ami mellett nem szabadna elsiklani.

Amúgy Bud Spencer itt már 40 éves volt, és az Ötszemélyes hadsereg elõtt olyan filmekben szerepelt, mint az Isten megbocsát, én nem!, Bosszú El Pasóban, Akik csizmában halnak meg.
bence00011 2010 okt. 16. - 23:10:18
A szinkron teljesen jó volt.
Bud Spencer a harmincas éveiben járt, mikor a film készült, s hozzáteszem: itt sima epizodista, késõbbi alakításai okán lett elismert, karakteres színész.
Ujlaki Dénes (a szinkron készülte idején) 65 éves (halld: Derrick)- a hangján is átjön...
Nevetséges lett volna.
Minden karakter a helyén volt, élt...
Ezek a szinkront szapuló hozzászólások kb. olyan hozzáértésrõl tanúskodnak, mint mikor egy makói emberke kritizálja (az általa sosem látott) Jeruzsálemi közlekedést...
9/10
JoeThanks 2010 okt. 16. - 21:35:21 9/10
Hihetetlen hogy ilyen szinkront tálalnak a közönség elé. Ez a nézõk semmibe vétele. Bud Spencer magyar hangja Túri Bálint volt.

Reméljük majd valamikor a távoli vagy közeli jövõben készül hozzá egy normális és igényes szinkron, mert így a film élvezhetetlen volt.
Csak erõs idegzetûeknek ajánlott ezzel a szinkronnal a film megtekintése!
Összes hozzászólás