Pablo Ruiz Picasso - A matador alászáll

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai dokumentumfilm, 48 perc, 2004

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

A modern művészet zsenije, a 20. század egyik legmeghatározóbb művészegyénisége Pablo Ruiz Picasso néven született Málagában, 1881. október 25-én. Apja, Joisé Ruiz Blasco festő és rajztanár volt, s a legenda szerint, amikor felfedezte fia kivételes tehetségét, átadta neki palettáját és ecsetjét, és soha többé nem volt hajlandó festeni. Miután Barcelonába költöztek, kiállítják első nagyméretű akadémikus olajképét, Az elsőáldozót. Ezután felváltva élt Párizsban és Barcelonában, képei a szegények és elesettek világát, az anyaság témáját ábrázolták. 1904-ben végleg letelepedett Párizsban, koldusokat, prostituáltakat, cirkuszi artistákat festett. Életében és munkásságában hét asszony játszott fontos szerepet. Mindegyik nő változtatott stílusán. Festészetére erősen hat Lautrec és Van Gogh.1904-ben ér véget a híres "kék korszaka". Barátságot köt Apollinaire-rel és Paul Élouard-ral. Miután Spanyolországban kitör a polgárháború, a köztársasági kormány kinevezi a Prado Múzeum igazgatójává és 1937. májusban már a Guernicát festi. Galamb című litográfiája a párizsi Béke-Világkongresszus plakátjának fő motívuma lesz.
Picasso 1973. április 8-án, 92 évesen hagyta itt kalandos életét. Mai napig a festészet fenegyerekének tartják, hiszen aki a képzőművészet terén lázadni akar, őt veszi alapul. Titka megfejthetetlen, őt jellemző felsorolásokkal is csak körülírni lehet, de megfejteni nem.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
bowlingcamps 2011 júl. 10. - 21:00:09 Előzmény feketevipera
Ami fontos az meg benne van a Túlélni Picassót és a Picasso kalandjai címû remekmûvekben!
feketevipera 2011 júl. 09. - 19:32:00
Szerintem túl sok újdonságot nem tartalmaz ez a dokumentumfilm, kb. azt foglalja össze, amit már eddig is tudtunk Picassóról, így aki érdekességekre számít, az valószínûleg csalódni fog.