Papírkatonák

Bakancslistához adom
Bumazhnyy soldat
orosz romantikus dráma, 118 perc, 2008

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Kazahsztán, 1961 eleje. Daniel Pokrovsky, katonaorvos, jelenleg az első szovjet űrhajós alakulatnál szolgál. Daniel, aki már házas, egy hihetetlenül bonyolult és kényes kapcsolatban találja magát a jóval fiatalabb Verával. Később visszamegy Moszkvába, ahol a jövő űrhajósai egészségének felügyeletét bízzák rá. Próbál nem csak az orvosként, hanem barátként közeledni pácienseihez. Nem tudja elfogadni azt a tényt, hogy ezek a fiatal emberek feláldozhatták volna az életüket a hazájukért. Nina, a felesége ugyanezt érzi: nem tudja elfogadni, hogy a férje, egy olyan projekt része, ami emberi életeket kockáztat, ezért kéri Danieltől, hagyja ott a munkáját. Daniel erre úgy határoz, hogy elhagyja a feleségét. Mikor az egyik kadét meghal, az orvos összeomlik. Ez azonban nem állítja meg őt, hogy Kazaksztánba menjen azért, hogy előkészítse az első űrhajós kilövését az űrbe.

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

    2008
    Legjobb rendező
  • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

    2008
    Legjobb operatőr: Maksim Drozdov
  • Európai Filmdíj

    2009
    Legjobb operatőr jelölés: Maksim Drozdov
  • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

    2008
    Arany Oroszlán jelölés

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
adamnagysweetmovie 2010 nov. 20. - 14:15:36 6/10
A lét elviselhetetlen könnyûsége...
6/10
adamnagysweetmovie 2010 nov. 20. - 13:24:23 6/10
Huh, igazi embertpróbáló film, csak annak ajánlom, aki szereti (inkább az el bírja viselni itt a jó szó), ha 20 színész egyszerre mondja a maga kis monológjait, melyek csehovian semmi fontosról nem szólnak, mert már nincsenek fontos dolgok. Elsõsorban irodalom- és színházrajongók bírhatják türelemmel.
A kézikamera mindig valakit elkap és követ, hiába a hosszú beállítások, egyáltalán nem változatos a plánozás. Kicsit túlzónak éreztem az operatõri díjakat.
Mindenesetre Csehov szellemét jól hozza a film, ami (bár más-más okokból) a 60s-70s évek ideológiailag kifulladó Szovjetuniójában és napjaink eszmementes, túltechnicizált korában is aktuális.
Persze drámára ne számítsunk, de talán pont ebben van valami drámai :)