Regina

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentumfilm, 63 perc, 2013

Értékelés:

20 szavazatból
Szerinted?

Regina Jonas (1902-1944) a világ első rabbinője volt, akit hosszú és kitartó küzdelem után ismertek csak el rabbinak. Noha Reginát a reformjudaizmus úttörőjének tekintik, ő maga - soha meg nem tagadva ortodox neveltetését - nem tartotta magát reformernek, csupán erősen hitte, hogy bárkinek joga van azt a hivatást gyakorolni, amire késztetést érez, valamint azt, hogy a női rabbinátus intézménye nem ellentétes a zsidó törvények szellemével és betűjével. Regina Jonasról csupán egyetlen fotó, néhány visszaemlékezés, sajtóanyag és levelezés maradt fenn. Nagy kihívás volt a rendező számára a címszereplő alakjának megjelenítése, valamint a film vizuális világának megteremtése. Több mint kétéves levéltári, filmarchívumi kutatás áll az elkészült film mögött, amelyet újabb másfél év katalogizálás követett. A 63 perces film több száz forrásból megszerzett, közel 50 órányi korabeli archív és egészen ritka amatőr felvétel és fotótörténeti dokumentum felhasználásával készült. Groó Diana rendező és Mógor Ági vágó kísérletet tettek arra, hogy ezen archív felvételek segítségével, szinte fikciós hatást elérve rekonstruálják a különleges és feledésbe merült életutat, valamint a korabeli Berlin mindennapjait. Külön izgalmas gyártási feladat volt a többnyire néma felvételek életre keltése Böhm Dániel hangmérnök zaj- és zörej munkájának köszönhetően.
Bemutató dátuma: 2013. április 26. Forgalmazó: Katapult Film

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Torolt Felhasználo 2016 márc. 23. - 19:43:19
Groó Diána erre mennyi közpénzt szórt el?
adamnagysweetmovie 2013 ápr. 02. - 19:14:33
Nagyon jó, hogy a gyártás kulisszatitkait leírják, talán csak annyit tennék hozzá, hogy a világ elsõ nõi rabbijáról szól.
Az Uránia, amit mostanában egyre inkább lehet szeretni (a 2000s évek második felének "borzalmas" filmbemutatói után), mûsorra fogja tûzni.