Spetters

Bakancslistához adom
holland akciófilm, 120 perc, 1980

Értékelés:

9 szavazatból
Szerinted?

Néhány tinédzser motorversenyt rendez, mert utánozni akarja a sport egyik kiválóságát. Versenyük azonban nem úgy sikerül, ahogyan azt elképzelték...

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
adamnagysweetmovie 2013 nov. 26. - 23:59:50
Valaki angyal tegye már közkinccsé, ne maradjunk igénytelenek
kroll 2009 márc. 19. - 23:43:18
elírtam pornonszínész helyett pornószínész.
kroll 2009 márc. 19. - 23:42:18 Előzmény Rebbeka
Mellesleg a filmben egy -a 80-as években igen ismert- valódi pornónszínész is játszik.
memberjoe 2008 nov. 23. - 22:44:10
Nagyon jó film volt, csak hát a szinkron...
Ticktack 2008 nov. 23. - 07:06:06 Előzmény Rebbeka
Nagyon szépen köszönöm!
Rebbeka 2008 nov. 22. - 01:36:56
Remelem eleg boseges volt az info. Meg egy adalek: A Spetters 1980-ban bemutatott színes, holland filmdráma. Paul Verhoeven alkotása a rendezõ elsõ olyan filmje volt, ami nem egy regény alapján készült. A Spetterst gyakran emlegetik „a holland Szombat esti láz”-ként, ám a John Travolta nevével fémjelzett amerikai táncfilm fõhõsével ellentétben a Spetters fiatal szereplõi számára nem a diszkó, hanem a motorozás jelenti a kitörés, a „valakivé válás” lehetõségét. A film a rendezõ holland korszakának legvitatottabb darabja, amely ellen a feministák éppúgy tiltakoztak, mint a melegszervezetek aktivistái, sõt még a mozgássérültek is. A Spetterst Magyarországon nem játszották a mozik, és 2008 nyaráig nem jelent meg nálunk se VHS-en, se DVD-n. A magyar közönség számára az MGM tévécsatorna mutatta be a filmet 2008 nyarán, kisebb vágásokkal.
Rebbeka 2008 nov. 22. - 01:34:16
Az 1970-es évek végén járunk, egy holland városban. Eef, a fiatal szerelõ dolgozni indul a motorjával, ám eleinte nem tud megfelelõ sebességre kapcsolni, mert az apja megy elõtte a keskeny úton egy traktorral. Ugyanekkor Eef barátja, Rien is elindul otthonról, elõtte azonban fizetéselõlegként pénzt vesz ki apja kávézójának kasszájából. A férfi jó utat kíván a fiának, aki motorjával pillanatokon belül elszáguld. A harmadik fiúnak, Hansnak nincs ilyen szerencséje, mert az õ motorja egyáltalán nem akar beindulni. Végül az apja segít neki, és hátulról megtolja a jármûvet. A három srác a sikeres motorversenyzõ, Gerrit Witkamp fogadására megy, melyet a televízió is közvetít. A riporter mint Witkamp legnagyobb rajongóit mutatja be a fiúkat. Rien ezután felkeresi barátnõjét, Mayát, aki egy élelmiszerüzletben dolgozik. Megpróbál egy-két dolgot elemelni, de a lány megtalálja nála. A fiúk Eef mûhelyében találkoznak újra, ahol a szerelõ megtréfál egy kihívóan viselkedõ lányt, aki kitömte a melltartóját, hogy keblei nagyobbnak tûnjenek. Rien és Eef fogadnak, hogy Eef csukott szemmel is jobb szerelõ, mint Hans. A fogadást természetesen Eef nyeri. Hans este a diszkóban is felsül, amikor kissé faragatlan módon megpróbál felcsípni egy lányt. Eef ízelítõt tart diszkótáncosi tudományából, de egy színes bõrû srác ügyesebbnek bizonyul a táncparketten. Útban hazafelé a fiúk autója elõtt egy meleg pár fut át. Az emelkedett hangulatban lévõ társaság úgy dönt, hogy megtréfálják õket. Utánuk erednek, s az egyikõjüket sikerül elkapniuk. Az egyik lány rúzsával kifestik a száját. Ezután Rien Mayával együtt megy haza, de nem a saját szobájába viszi a lányt, hanem a szülei ágyába. A távol lévõ õsök viszont már ismerik fiuk észjárását: az apa üzenetet hagyott a vekker mellett, hogy Rien ne felejtse el idõben hazavinni Mayát. Eef és Hans csak egy építkezésre tudja vinni a barátnõit, ám a szerelmeskedés egyikõjüknek sem jön össze. Eefnek nincs merevedése, Hans barátnõje pedig éppen menstruál. Persze sem a fiúk, sem a lányok nem akarnak egymás elõtt szégyenkezni, ezért mindkét pár az orgazmus hangjait imitálja, hogy félrevezesse egymást.


Fientje és Jaap nem hagyja magát (Peter Tuinman, Hugo Metsers és Renée Soutendijk)Másnap rendezik a motorversenyt, melyre természetesen Rien és Hans is benevezett. Hans motorja azonban most sem indul be. A fiú Eefet hibáztatja, hogy nem jól szerelte meg a járgányt. A szerelõ végül faképnél hagyja a barátját, akinek valahogy mégis sikerül beindítania a motort. Épphogy eléri a rajtot. A versenyben eleinte Rien vezet, de aztán nekimegy egy buckának, és elveszti a vezetést. Mégsem adja fel, sikerül behoznia a hátrányát, és megnyeri a futamot. Hans már korábban kénytelen volt feladni a versenyt, mivel a motorja megint bedöglött. Maga Witkamp gratulál Riennek, aki barátai és a lányok társaságában megy a büfékocsihoz. A büféslány, a göndör, szõke hajú Fientje érdeklõdését azonnal felkelti a gyõztes, Maya azonban résen van. Amikor bõrruhába öltözött bajkeverõk akarnak fizetés nélkül távozni a büfékocsitól, kisebb balhéra kerül sor. Fientje testépítõ bátyja, Jaap ugyanis hátulról elkapja a vezér nyakát, Fientje pedig leforrázza a férfi mellkasát, hogy fizetésre bírja a többi vagányt. Azok ugyan most is megkísérelnék az ellenállást, ám Rien is Fientje pártjára áll: egy téglát kap fel a földrõl védekezésül, amikor az egyik bajkeverõ rossz mozdulatot tesz. Fientje begyûjti a pénzt a bõrruhásoktól. Rienék is távoznak. A fiúk arról beszélnek, hogy mennyire tetszett nekik Fientje vagánysága. Maya viszont egyáltalán nincs elragadtatva a büféslánytól. Rient a kávézóban a tiszteletére összesereglett vendégek ünneplik. Eefet otthon a szigorú apja várja, aki szemrehányást tesz a fiának, hogy délelõtt a templomnál motorja dudájának hangjával megszentségtelenítette az Úr napját. Felküldi a srácot a padlásra, ahol megveri. Fientje rövid sétát tesz az esti városban, s az ablakokon át bepillantva nyugodt, békés családi idilleket figyel meg. Utána visszatér a lakókocsijukhoz, ami egy téren parkolt le. Éppen idõben érkezik, egy rendõr az engedélyüket kéri. Fientje a maga módján oldja meg a helyzetet, beinvitálja a rendõrt a lakókocsiba. Engedélyrõl persze már szó sincs. Késõbb a lány azt mondja a bátyjának, hogy unja ezt a vándoréletet, abba akarja hagyni, Jaap azonban nem hiszi, hogy húga valóban le akarna lépni.

Fientje másnap reggel bevásárolni megy. Az élelmiszerbolt pénztáránál Maya ül. Azonnal felismeri õt, ismerõsként üdvözli, Maya azonban úgy tesz, mintha még sosem látta volna Fientjét. Természetesen Rien címét sem hajlandó megadni a büféslánynak. Eef mûhelyében a srácok éppen Fientjérõl beszélgetnek. Mindhármójuknak tetszik a lány, és végül úgy döntenek, Fientje azé lesz, akinek nagyobb a farka. A dolgot ott helyben méréssel döntik el. Rien és Eef arcáról azonban lefagy a mosoly, mert ezt a versenyt kivételesen a mamlasznak tartott Hans nyeri meg. Fientje elmegy a kávézóba, és ott találkozik Riennel. Ajándékot hozott a fiúnak: egy téglát, elsõ találkozásuk emlékére. Késõbb a büfékocsinál Hans, mint a „farokverseny” gyõztese, megpróbál kikezdeni Fientjével, és randira hívja a lányt. Fientje azonban elutasítja, mert érzi, hogy a három fiú közül Rienben van a legtöbb fantázia, vele érdemes foglalkozni. A két fiú közben jót mulat Hans újabb felsülésén. Megérkezik Maya azzal a hírrel, hogy Henkhof, a tévés producer találkozni akar a srácokkal. A megbeszélésre Fientje is elmegy. A dörzsölt producer mûsorajánlatot tesz, a fiúk egy programban szerepelhetnének Witkamppal. A gyakorlatias Fientje a lelkesedés tetõpontján a fizetésrõl érdeklõdik. Kiderül, hogy Henkhof nem akar semmit se fizetni, valószínûleg arra számított, hogy Witkamp lelkes rajongói ingyen és boldogan szerepelnek együtt a bálványukkal. A lány viszont úgy véli, költségei a srácoknak is lesznek, s erre a célra Henkhof végül hajlandó 2500 guldent fizetni. A fiatalok lelkesedése óriási, Fientjét éltetik. Persze Mayát kivéve, õ tisztában van azzal, hogy a büféslány valójában rástartolt a fiújára. Fientje valóban nem éri be annyival, amit addig elért. A távozó Henkhof után hajt, és ráveszi arra, hogy szerezzen japán szponzort Riennek, mert a fiúból nagy bajnok válhat. Az üzlet megpecsételésére a producer magával hívja a lányt.


Rien, a bajnok (Hans van Tongeren)Rien boldogan újságolja Mayának, hogy létrejött a szponzorszerzõdés, és ünnepelni hívja a lányt. Maya azonban nem megy vele, mert a kocsiban meglátja Fientjét. A fiú hiába mondja, hogy Fientje támogatása nélkül nem jött volna létre a szerzõdés, a büféslányt tehát nem lehet kihagyni az ünneplésbõl, Maya hajthatatlan. Vitatkozni kezdenek, és Rien Maya fejéhez vágja, hogy nem törõdik vele, ellentétben Fientjével, aki biztatja, buzdítja és támogatja õt. Végül dühösen otthagyja a barátnõjét, tulajdonképpen szakítanak. Rien egy szép bundát vásárol Fientjének, és sikeres versenyzõi jövõjérõl ábrándozik, a sok utazásról, melyre természetesen a büféslányt vinné magával. Az ágyban kötnek ki, ami Fientje igazi terepe. Következõ nap Rien és Hans együtt mennek motorozni, hogy gyakoroljanak egy kicsit. A sztrádán száguldanak. Az elõttük haladó autóból a sofõr váratlanul egy zacskó szemetet dob ki, amit a szél Rien arcába vág. A fiú elveszíti uralmát a jármûve felett, és balesetet szenved. Nem hal meg, de többé nem tud lábra állni. Fientje meglátogatja a kórházban. Rien balesete a biztos és szép jövõrõl szõtt álmainak is véget vetett. Lelke mélyén talán a fiú is tudja ezt, ezért arra kéri a lányt, hogy többé ne jöjjön be hozzá. Hans egy koncertre megy apja fúvós zenekarával, és a kiruccanásra elkíséri az unatkozó Eef is. Este, a szabadtéri elõadáson Eef felfigyel két meleg férfira. Titokban követni kezdi õket. Az alkalmi pár egy föld alatti építkezésre megy, ahol Eef szemtanúja lesz annak, amint a fiatalabbik orális szexet folytat idõsebb partnerével. Lesben áll, és késõbb megtámadja a fiatal srácot, aki alighanem prostituált. Elszedi tõle a pénzét. Utána visszasiet a térre, és éppen a koncert végére ér vissza. Hansnak fogalma sincs arról, hogy barátja mit mûvelt, valószínûleg azt se vette észre, mikor egy idõre eltûnt.

Rient kiengedik a kórházból, szülei az állomáson várják. Kocsival viszik haza. A fiút a kávézó elõtt kisebb tömeg fogadja: ismerõsök, rokonok, barátok. Ajándékot is hoztak, egy automata tolószéket, amivel Rien segítség nélkül is közlekedhet. Fientje ezalatt Eef benzinkútjánál tankol. A fiú kocsikázni hívja, de hamar belecsúsznak egy árokba. A közelben dolgozik Eef apja a traktorral, s a férfi menti ki a bajba jutottakat. Nem rejti véka alá a véleményét Fientjérõl, szemrebbenés nélkül lekurvázza. A temperamentumos lány ezt persze nem hagyná annyiban, Eef azonban szerencsére le tudja állítani. Azt mondja neki a kocsiban, hogy el akar menni ebbõl a városból, egyenesen Kanadába. Fientje szájhõsnek véli, ám amikor Eef meglobogtatja elõtte a pénzét, a büféslány rögtön tudja, hogy talán mégis érdemes egy kicsit foglalkoznia a szerelõvel. Rien Hansnak adja a japánoktól kapott motort, és sok szerencsét kíván a barátjának ahhoz, hogy bajnok legyen. Hans azonnal el is megy motorozni, és találkozik Fientjével. A lány éppen a szemetet hozta ki erre a félreesõ helyre. Hans csak kíváncsiságból nézi meg az egyik kidobott üres dobozt, és meglepõdve látja, hogy egy kutyakonzerv az. Bármilyen mamlasznak is tûnik, egyáltalán nem hülye, rögtön leesik neki, hogy mivel Fientjének nincsen kutyája, a konzervbõl valójában a büfé specialitásai készülnek. A lány nem izgatja magát a dolog miatt, szerinte senkinek nem lesz semmi baja ettõl, az õ csóró amerikai nénje például évek óta kutyakonzerveken él. Mindazonáltal úgy érzi, érdemes több vasat is a tûzben tartania, ezért úgy tesz, mintha elromlott volna a kocsija, és megkéri Hanst, vontassa haza. Beinvitálja a lakókocsiba, ahol már Eef várja. A szerelõ komolyan beszélt korábban, hiszen ez alkalommal már a Kanadába szóló két repülõjegyet is magával hozta, és persze újra meglobogtatja a pénzét. Hamarosan elmegy, szólítják az „üzleti ügyek”. Hans marad, és végre kiböki, ami eddig is nyilvánvaló volt, hogy tetszik neki a lány. Magabiztosan állítja, hogy belõle is lehet olyan bajnok, mint Rienbõl. Fientje számára nem jelent különösebb áldozatot, hogy Hanssal is lefeküdjön.


Szexuális erõszak (Toon Agterberg és Peter Tuinman)Rien az utcákat rója a tolókocsijával, és csak ingerült lesz attól, hogy mindenhol szánakozó pillantásokat vetnek rá. Kíváncsiságból megáll egy kisebb csoportnál: egy pap éppen a hitrõl prédikál az egybegyûlteknek. Maya is a nézõk között van. Rien gúnyos megjegyzéseket tesz a papra, aki viszont meghívja õt a gyülekezetbe, mert azt mondja, Isten segíteni fog rajta. Maya és Rien ezután beszélgetnek egy kicsit. A fiú azt mondja, egyáltalán nem hisz abban, hogy valaha még járni fog. Beesteledik. Eef az utcákon újabb áldozatra vadászik. Megismerkedik egy kutyás öregúrral, és rövid beszélgetés után nyilvánvaló lesz, hogy a fiatalember megtalálta, akit keresett. A liftben támad rá a férfira, és azzal fenyegeti, hogy ha nem ad neki azonnal 500 guldent, elmondja a feleségének, hogy homoszexuális. A megzsarolt férfi néhány perc múlva hozza is a pénzt, hiszen Eef addig a kutyáját sem adta neki vissza. A bûnt azonban hamar követi a bûnhõdés. Eef a pénzét számolgatja az aluljáróban, mikor észreveszi, hogy valaki ugyanonnan figyeli, ahol pár napja még õ állt, amikor a meleg párt követte. Menekülni akar, de csapdába került. Csak a föld alatti építkezés felé tud szaladni, nyomában a négytagú bandával. Majdnem ugyanott kapják el, ahol nemrég szemtanúja volt az alkalmi pár együttlétének. Támadói egy hatalmas kábeltartó hengerre fektetik, lerángatják a nadrágját, és egymás után megerõszakolják. Utána magára hagyják. Egyikõjük néhány perc múlva visszajön. Jaap az, Fientje bátyja. Azt mondja, szerinte Eef valójában élvezte az erõszakot. Régóta figyelte õt a bandájával. Nem azért kapták el, mert kirabolt másokat, hanem mert úgy gondolták, Eef valójában közülük való. Jaap szerint ideje, hogy a szerelõ is felvállalja végre a valódi identitását, de legfõképp hagyja békén a húgát, mert Fientje különbet érdemel egy homokosnál.

Hans azt hiszi, élete nagy lehetõségét kapta meg azzal, hogy Witkamppal roboghat a gyakorlópályán, ahová Fientje is elkísérte. Ám hiába van a fiúnak immár japán motorja, azzal is éppoly ügyetlen, mint korábban. Arról viszont sejtelme sincs, hogy Henkhof filmre veszi a szerencsétlenkedéseit, hogy aztán majd felhasználja ezeket a képsorokat Witkamp következõ mûsorában. Fientje azonban szem- és fültanúja, amint a közvetítõkocsiban Henkhof és Witkamp a visszanézett felvételeken mulatnak. Dühösen távozik, úgy tûnik, Hansszal rossz lóra tett: a fiúból sosem lesz sikeres motorversenyzõ. Az otthonául szolgáló lakókocsiban ott találja Eefet. Most már egyértelmûen kijelenti, hogy hajlandó a fiúval Kanadába menni, Eef azonban szótlanul elmegy. Jaap világosítja fel a húgát, és elmondja neki, hogy a haverjaival megerõszakolta Eefet, aki azonban élvezte a dolgot, hiszen valójában meleg. Minderre Fientje csupán annyival reagál, hogy neki bizony nincs szerencséje a fiúkkal. Eef közben hazamegy, és otthon bevallja az apjának, hogy homoszexuális. Valósággal kiprovokálja, hogy a férfi megverje, és ez meg is történik. Rien végül Mayával együtt elmegy a gyülekezetbe. Nem akar a pap elé menni, de a lány odatolja. A férfi Rien fejére teszi a kezét, és hangosan fohászkodni kezd. Szavainak hatására Rien mintha kezdene kiemelkedni a székbõl, már-már lábra áll, de aztán visszazuhan. Maya vigasztalja, hogy ne adja fel, ez még csak az elsõ próbálkozás volt, Rien azonban kijelenti, hogy nem jön többé.


Fientje és Hans egy új élet küszöbén (Renée Soutendijk és Maarten Spanjer)A másnapi versenyen Witkamp ismét gyõzedelmeskedik. Hans a büfékocsihoz megy, és megkérdezi Fientjét, miért akar elmenni a városból, mi lesz kettõjükkel. A lány azt feleli, hogy nekik nincs közös jövõjük, Hansnak nincs semmije, amire alapozni lehetne. A fiú fogadkozik, hogy ez hamarosan megváltozik. A kávézóban nagy tömeg gyûlik össze, hogy Witkamp gyõzelmét ünnepeljék. Természetesen a bajnok is megjelenik a feleségével. Rien nincs az ünneplõk között. Tolókocsijával a sztrádához kerekezik, és egy közeledõ teherautó elé hajt. A kávézóban ezalatt egyre emelkedettebbé válik a hangulat, hiszen egy táviratban maga a királynõ is üdvözletét küldi Witkampnak. Következik az est egyik fénypontja, a tévémûsor. A jelenlévõk kitûnõen mulatnak Hans ügyetlenkedésein, aminek a fiú egyáltalán nem örül. Megkísérli kikapcsolni a készüléket. Az ezzel kapcsolatos szóváltás tömegverekedésbe torkollik, amelyben a jól ismert bõrruhás bajkeverõk járnak az élen. Mindent, ami szétverhetõ és összetörhetõ, tönkretesznek, egyikõjük még Witkamp feleségérõl is letépi a blúzt. A kávézó tulajdonosa a rendõröket hívja. Mire azok megérkeznek, a bajkeverõk felszívódnak. Hamarosan még egy kocsi érkezik, Rien halálhírét hozzák. Másnap Hans Fientjével együtt megy el megnézni a szétvert kávézót, ami eladó. Az élelmes lány rögtön tudja, hogyan tovább. Hansnak el kéne adnia a japán motort, hogy legyen pénzük, és ötletei is vannak, hogy a helyreállítás után milyen legyen a kávézó. Fientje ábrándjai a biztos jövõrõl végre konkrét formát kezdenek ölteni. Már nem akar a bátyjával továbbállni. A távozó Jaap megpróbál társat találni maga mellé: a benzinkútnál Eefet hívja, hogy tartson vele. A szerelõ azonban nemet mond, szerinte képes lesz megváltoztatni az apját, hogy elfogadja õt olyannak, amilyen.
Ticktack 2008 nov. 21. - 19:32:12
Tartalmat kérhetnék?